Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Καβάλα: Συμμορία έκλεβε πορτοφόλια και κινητά στις λαϊκές

Εξιχνιάστηκαν έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση...

Καβάλα: Διέρρηξαν δύο σπίτια και ένα κατάστημα

Συνελήφθησαν την 23-1-2023 το μεσημέρι στην Καβάλα,...

Καβάλα: Έκλεψαν ζάντες από επιχείρηση και τις πούλησαν σε άλλη

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας σχηματίσθηκε...

Αναμένεται σημαντική έξαρση της γρίπης φέτος τον χειμώνα

Χρήστος Παπαδόπουλος: Οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εμβολιαστούν με το υπάρχον εμβόλιο / Στα μέσα Νοεμβρίου δεν καταγράφεται νέο μεγάλο κύμα COVID

Ακολούθησε μας

spot_img

Στη χαμηλή διασπορά της γρίπης τα δύο προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας αποδίδει την δυναμική επανεμφάνισή της, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στον «Ενήμερο», ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι τους χειμερινούς μήνες αναμένεται σημαντική έξαρση της γρίπης, ενώ για τον κορωνοϊό επισήμανε ότι πλέον έχει εισέλθει σε ενδημική φάση, γεγονός που τον καθιστά πολύ ήπιο για την πλειονότητα των περιστατικών.

 «Οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εμβολιαστούν με το υπάρχον εμβόλιο κατά της γρίπης – Οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, όπως έκαναν και στην πανδημία»

 «Όντως αναμένεται έξαρση της γρίπης τον χειμώνα κι αυτό οφείλεται στη χαμηλή διασπορά της τα δυο προηγούμενα χρόνια, λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχουμε άρα μειωμένη ανοσία στη γρίπη κι αναμένουμε μεγάλη έξαρση τους επόμενους μήνες. Οπότε οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εμβολιαστούν με το υπάρχον εμβόλιο κατά της γρίπης και φυσικά να κάνει κάθε ηλιακή ομάδα τα εμβόλια που πρέπει, δηλαδή τα παιδιά για μηνιγγίτιδα, οι μεγαλύτεροι για πνευμονιόκοκκο και φυσικά για COVID όσοι επιβάλλεται να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Η γρίπη κάνει κυρίως τις εξάρσεις της κοντά στα Χριστούγεννα, ανάλογα με τη χρονιά. Τα επιδημικά κύματα της γρίπης δεν είναι ίδια από χρονιά σε χρονιά κι αυτό είναι λογικό. Φέτος όμως αναμένεται να έχουμε μεγάλη έξαρση γρίπης, γιατί είχε καιρό να μας εμφανιστεί. Οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, όπως έκαναν και στην πανδημία, δηλαδή αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας και εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, στα μέσα Νοεμβρίου δεν καταγράφεται νέο μεγάλο κύμα COVID

 Όσον αφορά τον κορωνοϊό, για πρώτη φορά, μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, στα μέσα Νοεμβρίου δεν καταγράφεται νέο μεγάλο κύμα, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών στη μεγάλη ανοσία του πληθυσμού, στις υποπαραλλαγές της «Όμικρον» που έχουν ηπιότερες επιπτώσεις, καθώς και στα υφιστάμενα φάρμακα. Γενικότερα πάντως η πανδημία εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης. Τα κρούσματα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Ε.Ο.Δ.Υ. που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (15/11), μειώθηκαν κατά 5.204 λοιμώξεις (56.194), ενώ η θετικότητα έπεσε κατά 0,39%, στο 8,11%. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID σε απλές κλίνες μειώθηκαν κατά 168 ασθενείς φτάνοντας τους 1.292 ασθενείς, ενώ οι διασωληνωμένοι έπεσαν στους 81 (-8 ασθενείς) και οι θάνατοι μειώθηκαν στους 136 (-2).

«Οι σκληροί δείκτες είναι σχετικά χαμηλά, παρόλα αυτά όμως έχουμε έναν σταθερό αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων κάθε εβδομάδα και χιλιάδες λοιμώξεις…»

«Αναφορικά με τον COVID, ο ιός είναι πλέον ενδημικός αν και οι μεταλλάξεις του συνεχίζονται. Προς το παρόν η «Όμικρον» έχει σταθεροποιηθεί σε αυτήν την ήπια λοίμωξη στους περισσότερους, δεν λείπουν όμως κι αυτοί που νοσηλεύονται και δυστυχώς πεθαίνουν, κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά άλλα νοσήματα. Οι σκληροί δείκτες είναι σχετικά χαμηλά, παρόλα αυτά όμως έχουμε έναν σταθερό αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων κάθε εβδομάδα και χιλιάδες λοιμώξεις. Αυτές είναι στην πλειονότητά τους ελαφριές, όμως κάποιοι ταλαιπωρούνται και νοσηλεύονται. Δεν είναι ένα απλό συνάχι, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε», σημείωσε σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

«Δεν είναι το καλύτερο να κολλάς κάτι, αλλά να το αποφεύγεις. Επίσης σημαντικό είναι να έχεις κάποια όπλα για να ενισχύσεις την άμυνα σου…»

Τέλος, σε ερώτηση για το αν οι συνεχείς επαναλοιμώξεις από COVID δημιουργούν προβλήματα υγείας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Όσον αφορά τις επαναλοιμώξεις δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να προκαλέσουν σε σχέση με τον long covid, γιατί έχει φανεί ότι ακόμη και ήπιες λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα μακροχρόνια αργότερα. Άρα δεν είναι το καλύτερο να κολλάς κάτι, αλλά να το αποφεύγεις. Επίσης σημαντικό είναι να έχεις κάποια όπλα για να ενισχύσεις την άμυνα σου. Μια καλή διατροφή, άσκηση, καλός ύπνος, ενώ από την άλλη υπάρχουν τεχνητοί τρόποι ενίσχυσης της άμυνας που είναι τα εμβόλια. Το πρώτο βήμα είναι να αποφεύγουμε όσο γίνεται την μόλυνση και το δεύτερο να διατηρούμε ένα καλύτερο επίπεδο ανοσίας, ώστε αν κολλήσουμε να το περνάμε όσο πιο ελαφρά γίνεται».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα