Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Παραμένει στην Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας ο Ιωάννης Καραμανλής

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,...

Καβάλα: Συμμορία έκλεβε πορτοφόλια και κινητά στις λαϊκές

Εξιχνιάστηκαν έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση...

Καβάλα: Διέρρηξαν δύο σπίτια και ένα κατάστημα

Συνελήφθησαν την 23-1-2023 το μεσημέρι στην Καβάλα,...

Αναμένεται έξαρση της γρίπης φέτος

Η πιθανή επανάκαμψη της γρίπης σε συνδυασμό με τον COVID, καθιστούν απαραίτητο των εμβολιασμό των ηλικιωμένων

Ακολούθησε μας

spot_img

Η πιθανή επανάκαμψη της γρίπης στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, σε συνδυασμό με τον COVID, καθιστούν απαραίτητο των εμβολιασμό των ηλικιωμένων, αλλά και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστο Παπαδόπουλο.

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τις παραλλαγές 4 και 5 της «Όμικρον» που κυριαρχούν, πρέπει να το κάνουν τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο. Το συγκεκριμένο εμβόλιο καλύπτει καλύτερα αυτές τις μεταλλάξεις γιατί είναι πιο προσαρμοσμένο. Πιο συγκεκριμένα άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με προβλήματα υγείας θα πρέπει να το κάνουν, ειδικά αν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που έκαναν την τελευταία δόση», τόνισε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Επί της ουσίας το επικαιροποιημένο εμβόλιο ανανεώνει την άμυνα του οργανισμού…»

Ερωτηθείς για το τι παραπάνω προσφέρει το επικαιροποιημένο εμβόλιο σε όσους το κάνουν, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, απάντησε: «Επί της ουσίας το επικαιροποιημένο εμβόλιο ανανεώνει την άμυνα του οργανισμού. Μπορεί να μολυνθεί κάποιος από τον ιό, αλλά δεν θα ασθενήσει βαριά. Προστατεύει λοιπόν σε έναν μικρό βαθμό από τη μη μόλυνση, αλλά δεν θα αρρωστήσει βαριά όποιος κολλήσει. Τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα με αυτό το εμβόλιο, γιατί «πιάνει» την επικρατούσα αυτή τη στιγμή μετάλλαξη που είναι η «Όμικρον» 5».

«Αναμένουμε να έχουμε έξαρση της γρίπης φέτος, μένει να δούμε σε τι βαθμό θα γίνει αυτό. Πιστεύω όμως ότι θα έχουμε μεγάλη μετάδοση, άρα θα πρέπει να γίνει το εμβόλιο Οκτώβριο ή Νοέμβριο»

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά της γρίπης και γιατί πρέπει να το κάνουν φέτος όσοι επιβάλλεται να το κάνουν, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Είναι επιβεβλημένο να το κάνουν, διότι τα προηγούμενα δυο χρόνια η γρίπη, όπως και άλλες λοιμώξεις, λόγω των μέτρων κατά του COVID είχαν σχεδόν εξαλειφθεί, δεν βλέπαμε περιστατικά. Όμως η γρίπη δεν εξαφανίζεται, θα επανακάμψει. Από τη στιγμή που έγινε άρση των μέτρων και άρα υπάρχει επαφή του ανθρώπου με τον άνθρωπο, είναι εύκολο να μεταδίδονται και πάλι οι ιοί που είχαν σταματήσει. Αναμένουμε να έχουμε έξαρση της γρίπης φέτος, μένει να δούμε σε τι βαθμό θα γίνει αυτό. Πιστεύω όμως ότι θα έχουμε μεγάλη μετάδοση, άρα θα πρέπει να γίνει το εμβόλιο Οκτώβριο ή Νοέμβριο».

«Καλό είναι οι πολίτες που κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους να το βάλουν στο πρόγραμμα…»

Όπως ανέφερε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος τα εμβόλια κατά της γρίπης έχουν ήδη έρθει στην Π.Ε. Καβάλας, όπως τον διαβεβαίωσε η πρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Καλό είναι οι πολίτες που κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους να το βάλουν στο πρόγραμμα. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ταυτόχρονης χορήγησης του εμβολίου της γρίπης με το επικαιροποιημένο κατά του COVID», τόνισε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

«Μια πιθανή έξαρση γρίπης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε κάποιον με προβλήματα υγείας ή ηλικιωμένο που θα κολλήσει ταυτόχρονα και τους δυο ιούς»

Σε ερώτηση για το τι σημαίνει να κολλήσει κάποιος ταυτόχρονα γρίπη και COVID ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε: «Ούτως ή άλλως η μετάδοση του COVID είναι μεγάλη και μια πιθανή έξαρση γρίπης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε κάποιον με προβλήματα υγείας ή ηλικιωμένο που θα κολλήσει ταυτόχρονα και τους δυο ιούς. Άρα το εμβόλιο και για τις δυο περιπτώσεις είναι η μόνη λύση».

Αναφορικά με την έξαρση των ιώσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Τα μέτρα υγιεινής, η χρήση μάσκας, η αποφυγή συγχρωτισμού προστατεύουν από όλα τα μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι αλήθεια έχουμε μια έξαρση ιώσεων και ασθενειών, που επανακάμπτουν μετά την σημαντική μείωση τους τα χρόνια που είχαμε μέτρα κατά της πανδημίας».

«Όσο έχουμε αυτήν την μετάλλαξη και δεν προκύψει κάτι άλλο προς το χειρότερο,  δεν θα δούμε περιοριστικά μέτρα…»

Τέλος σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι πιθανή η λήψη περιοριστικών μέτρων για τον COVID στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας απάντησε: «Όσο έχουμε αυτήν την μετάλλαξη και δεν προκύψει κάτι άλλο προς το χειρότερο, με λίγες νοσηλείες και σχετικά μειωμένο αριθμό θανάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με δεδομένο ότι δεν πιέζεται το σύστημα υγείας, δεν θα δούμε περιοριστικά μέτρα. Μόνο σε περίπτωση πίεσης του συστήματος υγείας θα δούμε μέτρα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα