Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

«Ανάχωμα» στον κορωνοϊό οι ιδιώτες γιατροί

Αλέξης Πολίτης: «Ναι» στην επίταξη ιδιωτών ιατρών αλλά με σχέδιο, τα κρούσματα είναι περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ιδιωτικά ιατρεία στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα ιδιωτικά ιατρεία είναι αυτά που δρουν αναχαιτιστικά, ώστε να μην καταρρεύσει το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο πιέζεται ιδιαίτερα έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά πλέον στην Π.Ε. Καβάλας.

«Καθημερινά εξετάζουμε δεκάδες συμπολίτες μας, όχι μόνο με κορωνοϊό, αλλά και με πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Είναι περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και δεν μπορούν να πάνε στο Νοσοκομείο, το οποίο έχει κλείσει την τακτική του λειτουργία»

«Τα ιδιωτικά ιατρεία της Καβάλας, είναι αλήθεια ότι κρατάνε πάρα πολύ κόσμο, εξυπηρετώντας, είτε τηλεφωνικά, είτε εξετάζοντας τους πολίτες με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας μέσα στα ιατρεία. Καθημερινά εξετάζουμε δεκάδες συμπολίτες μας, όχι μόνο με κορωνοϊό, αλλά και με πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Είναι όλα αυτά τα περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και δεν μπορούν να πάνε στο Νοσοκομείο, το οποίο έχει κλείσει επί της ουσίας την τακτική του λειτουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

«Ναι» στην επίταξη ιδιωτών ιατρών, αλλά αυτό να γίνει με σχέδιο

Σε σχέση με το θέμα της επίταξης των ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Αλέξης Πολίτης επισήμανε: «Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι να επιτάξει τους ιδιώτες γιατρούς και να τους εντάξει στο Ε.Σ.Υ. Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με σχέδιο. Δεν είναι κακό, εννοείται ότι θα βάλουμε όλοι πλάτη, αλλά ξαναλέω πρέπει να γίνει με σχέδιο. Αν υποθέσουμε ότι εγώ επιτάσσομαι και πάω στο Νοσοκομείο, τους δεκάδες ασθενείς που διαχειρίζομαι καθημερινά ποιος θα τους αναλάβει; Οπότε εγείρεται ένα ζήτημα φαύλου κύκλου κι εκεί πρέπει να μπει το πλάνο του υπουργείου και η σωστή διαχείριση επί του συγκεκριμένου θέματος».

«Τα κρούσματα είναι πολλά, είναι πολλά τα θετικά τεστ και τα rapid που όμως ο Ε.Ο.Δ.Υ. δεν τα προσμετρά. Σίγουρα είναι περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται κάθε μέρα…»

Αναφορικά με την άσχημη πορεία που έχει λάβει εδώ και αρκετές ημέρες η πανδημία στην Π.Ε. Καβάλας, ο κ. Πολίτης σημείωσε: «Η κατάσταση ξέφυγε δυστυχώς και το λέω με μεγάλη λύπη. Δυο παράμετροι πλήττονται, η υγεία και η οικονομία που δεν μπορούν να συμβαδίσουν σε επίπεδο πανδημίας. Αν πας να κερδίσεις κάποιο από τα δυο χάνεις το ένα. Αυτό συνέβη και τον Μάρτιο όταν κερδίσαμε στο υγειονομικό κομμάτι και χάσαμε στην οικονομία. Δυστυχώς και η Καβάλα έχει πολλά κρούσματα, όπως και συνολικά όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Πρώτα έβαλε στο στόχαστρο την Ξάνθη, τώρα είναι η Δράμα, αύριο μπορεί η Καβάλα. Σαφώς το υγειονομικό πλήγμα είναι τεράστιο, τα νοσοκομεία μας αρχίζουν και γεμίζουν. Το Ε.Σ.Υ. δεν είναι σύστημα ενός νοσήματος, αλλά έχει πέσει το βάρος στον κορωνοϊό κι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Τα κρούσματα είναι πολλά, είναι πολλά τα θετικά τεστ και τα rapid που όμως ο Ε.Ο.Δ.Υ. δεν τα προσμετρά. Σίγουρα τα κρούσματα είναι περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται κάθε μέρα, ούτως ή άλλως αυτό είναι δεδομένο».

«Ο χειρότερος εχθρός μας είναι ο κακός μας εαυτός»

«Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση ξέφυγε κάπως είναι ακόμη ελεγχόμενη. Λέμε ότι έχουμε ξεφύγει συγκρινόμενοι με τον εαυτό μας, ως χώρα. Συγκρινόμενοι με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη πάμε καλύτερα κι είμαστε στα λίγα κράτη που έχουν σταθεί καλύτερα στην πανδημία. Ο χειρότερος εχθρός μας είναι ο κακός μας εαυτός», συμπλήρωσε σχετικά ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

«Σαφώς οι ρυθμοί μετάδοσης του ιού θα πέσουν όμως αυτό θα γίνει σε 15 μέρες περίπου από την έναρξη του lockdown»

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ότι μπορεί να μειωθούν τα περιστατικά λόγω του lockdown και πότε θα γίνει αυτό, ο Αλέξης Πολίτης απάντησε: «Σαφώς οι ρυθμοί μετάδοσης του ιού θα πέσουν όμως αυτό θα γίνει σε 15 μέρες περίπου από την έναρξη του lockdown. Θα έχουμε αισθητή κάμψη των κρουσμάτων, κάτι που σίγουρα θα μας ικανοποιήσει. Ελπίζουμε να γίνει έτσι γιατί πολλές φορές πιθανολογούμε και εκτιθέμεθα ανεπανόρθωτα στη συνέχεια, καθώς ο ιός είναι ύπουλος και απρόβλεπτος. Εύχομαι να μην πέσουμε έξω. Σίγουρα το πλήγμα για την οικονομία είναι τεράστιο, είναι όμως σημαντική και η ψυχολογία των πολιτών και θα έχουμε νομίζω πολλά τέτοια. Ζήσαμε μια οικονομική στενότητα, ο κόσμος ζορίστηκε 10 χρόνια λόγω της κρίσης και πάνω που αρχίσαμε να ορθοποδούμε ήρθε όλο αυτό και μας γύρισε πολύ πίσω».

Ξέμεινε από αντιγριπικά εμβόλια και η Καβάλα – Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά η συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό!

Τέλος, όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και το αν είναι ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των πολιτών, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας ανέφερε: «Πάμε πολύ καλά, καθώς ο κόσμος έσπευσε να κάνει το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης. Ωστόσο αυτή η μεγάλη συμμετοχή είχα σαν αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη και στην Καβάλα στα αντιγριπικά εμβόλια και τώρα να περιμένουν τη δεύτερη παρτίδα. Είναι πολύς ο κόσμος που το έκανε και δεν συγκρίνεται η ζήτηση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε συνδυασμό με τα μέτρα που υπάρχουν, εκτιμώ ότι τα κρούσματα από την εποχική γρίπη θα είναι πολύ λιγότερα φέτος».

spot_img

Διαφημίσεις