Αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης σε σχέση με τον ισχύοντα αντικαπνιστικό νόμο

Ημέρα:

Στις αντιδράσεις που υπήρξαν εκ μέρους των επαγγελματιών, αποδίδει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης σε σχέση με τον ισχύοντα αντικαπνιστικό νόμο.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει η σκέψη για αλλαγή των όσων μέχρι σήμερα ίσχυαν, με κυρίαρχο σενάριο, αυτό του καπνίσματος με… ωράριο!

Μιλώντας στον «Ενήμερο» για το θέμα, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι αν και στην Καβάλα ο νόμος εφαρμόστηκε ικανοποιητικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε στην χώρα γενικότερα, αφού, όπως προκύπτει, δεν υπήρξε ούτε η θέληση, αλλά ούτε και η νοοτροπία για να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος.

«Θα προσπαθήσουν να βρουν μια μεσοβέζικη λύση…»
«Μπορεί σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως η Καβάλα, κατόπιν μεγάλης προσπάθειας που έγινε από την υπηρεσία μας να εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, αλλά η μη εφαρμογή του γενικότερα στην χώρα, οφείλεται στο ότι δεν κυνηγήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες αρκετά. Δεν έγιναν όσα θα έπρεπε, προκειμένου να εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος. Κανένας νόμος δεν μπορεί να μένει ανεφάρμοστος, ειδικά όταν προστατεύεται η δημόσια υγεία. Οι αντιδράσεις των επαγγελματιών τελικά εισακούστηκαν κι από ό,τι φαίνεται θα προσπαθήσουν να βρουν μια μεσοβέζικη, κατά την άποψή μου, λύση, του στιλ ότι θα επιτρέπεται το κάπνισμα στα καταστήματα για κάποιες ώρες και όχι για κάποιες άλλες», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Παπαδόπουλος.

«Ό,τι νόμος και να ψηφιστεί από την κυβέρνηση, η υπηρεσία μας είναι υποχρεωμένη να τον εφαρμόσει»

Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας υπογράμμισε με έμφαση πως η υπηρεσία του είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει όποιον νόμο κι αν ψηφιστεί από την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ο νόμος καλός ή κακός. Το θέμα είναι τι θέληση υπάρχει και τι νοοτροπία έχουμε για να εφαρμόσουμε ή όχι έναν νόμο. Αυτό στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Όταν δεν μας αρέσει κάτι, θα βρίσκουμε δικαιολογίες ότι δεν είναι καλό και τελικά δεν θα το εφαρμόζουμε. Ό,τι νόμος και να ψηφιστεί από την κυβέρνηση, η υπηρεσία μας είναι υποχρεωμένη να τον εφαρμόσει, όπως έγινε με τον ισχύοντα, αλλά και με τον προηγούμενο αντικαπνιστικό νόμο, βάσει του οποίου υπήρχαν χώροι καπνιζόντων και μη».

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος…»

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο ικανοποιημένος είναι από την εφαρμογή του ισχύοντος αντικαπνιστικού νόμου από την υπηρεσία της οποίας προΐσταται, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, απάντησε: «Είμαι ικανοποιημένος από την υπηρεσία μου, γιατί έκανε μεγάλες προσπάθειες και πετύχαμε αρκετά. Δεν είμαι ικανοποιημένος όμως από την βοήθεια άλλων φορέων, προκειμένου να γίνει συνείδηση και να εφαρμοστεί καθολικά ο νόμος. Κάναμε από την μεριά μας ό,τι μπορούσαμε, ώστε να μην «χτυπήσουμε» από την αρχή με πρόστιμα τους επαγγελματίες, τους ενημερώσαμε και εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια συνεργασίας. Δεν πήγαμε σαν ελεγκτές κι όποιον πάρει ο χάρος! Επιβάλλαμε πρόστιμα βέβαια, διότι από ένα σημείο και μετά κάποιοι δεν συμμορφώνονταν, όμως γενικά είμαι ικανοποιημένος από το πώς εφαρμόσαμε τον αντικαπνιστικό νόμο».

Καμιά επίσημη ενημέρωση ακόμη για τυχόν αλλαγές στον αντικαπνιστικό νόμο

Καταληκτικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, επισήμανε ότι μέχρι σήμερα στην υπηρεσία του δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με αλλαγές στον αντικαπνιστικό νόμο.

«Με τις αντιδράσεις που υπήρξαν και επειδή γενικά στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε ο συγκεκριμένος νόμος, θεωρώ ότι εκ των πραγμάτων ακυρώθηκε. Αν θέλουμε να έχει άλλη μορφή αυτός ο νόμος, ας γίνει έτσι, αρκεί να συμφωνήσουμε ότι θα τον εφαρμόσουμε επιτέλους», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως ό,τι γίνει θα ισχύσει από το φθινόπωρο και μετά.

Πηγή: Ενήμερος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο θέατρο «Αμαλία» Θεσσαλονίκης

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Ο Ρομπέρτο Ατάϋντε γεννήθηκε το...

Καβάλα: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε τροχαίο

Την 2-12-2023 και ώρα 21.45΄, στην επαρχιακή οδό  Κεραμωτής...

Η αγορά της Καβάλας βάζει τα γιορτινά της

Γιάννης Τσίρλης: Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου το «Pre Christmas...

Απόστολος Χρόνης: Προάγγελος ιδιωτικοποίησης οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ;

Την έντονη ανησυχία του για την πιθανή ιδιωτικοποίηση του...

Γονική αποξένωση: Το έγκλημα που δεν τιμωρείται!

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία...

«Κλυταιμνήστρα η (ε)κλυτή βασίλισσα» σε σκηνοθεσία Παύλου Λεμοντζή

Την θεατρική παράσταση «Κλυταιμνήστρα η (ε)κλυτή βασίλισσα», που ανεβαίνει...

Ξενοφών Κροκίδης: Θα εξηγήσουμε τι είναι, αλλά και τι δεν είναι εθελοντισμός

Ξενοφών Κροκίδης: Όταν υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα εθελοντισμού σημαίνει...

Θέμης Καλπακίδης: Απ’ το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η αγροτική παραγωγή

«Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο», επισημαίνει για την...