Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Αλέξης Πολίτης: Oι ιδιώτες γιατροί δεν μένουν αμέτοχοι στη μάχη κατά του κορωνοϊού

«Θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως πιο κομψά όλο αυτό κι όχι να φτάσουμε στην επίταξη γιατρών»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Σαφώς αν κληθούμε, όλοι θα σπεύσουμε να βοηθήσουμε, αυτό είναι δεδομένο. Γι’ αυτό δώσαμε τον όρκο του Ιπποκράτη, γι’ αυτό είμαστε γιατροί. Θα μπορούσε όμως να γίνει ενδεχομένως πιο κομψά όλο αυτό κι όχι να φτάσουμε στην επίταξη γιατρών».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, σχολιάζοντας την απόφαση της Κυβέρνησης για την επίταξη ιδιωτών γιατρών στην Αττική, η οποία όμως δεν αφορά την υπόλοιπη χώρα κι άρα και την Π.Ε. Καβάλας.

«Η δημόσια υγεία είναι ένα πεδίο που πρέπει να συνθέτει, να ενώνει κι όχι να χωρίζει και να δημιουργεί αντιπαραθέσεις…»

«Το λέμε ξανά και ξανά, ότι η δημόσια υγεία είναι ένα πεδίο που πρέπει να συνθέτει, να ενώνει κι όχι να χωρίζει και να δημιουργεί αντιπαραθέσεις. Όπως αφήσαμε τα πάντα στην άκρη για να υπερασπίσουμε την δημόσια υγεία κι εδώ και έναν χρόνο τώρα παρέλυσε η οικονομία και η κοινωνία γενικότερα, αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα, να συνθέσουμε για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία. Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν οξείς τόνοι, ούτε αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ιατρικό κόσμο», υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Αλέξης Πολίτης.

«Να μη δημιουργηθεί η στρεβλή εντύπωση πως οι ιδιώτες γιατροί είναι άνθρωποι που κάθονται στον καναπέ παρακολουθώντας τηλεόραση και βλέποντας τα νοσοκομεία να καταρρέουν…»

Παράλληλα, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να δημιουργηθεί η στρεβλή εντύπωση πως οι ιδιώτες γιατροί είναι άνθρωποι που κάθονται στον καναπέ παρακολουθώντας τηλεόραση και βλέποντας τα νοσοκομεία να καταρρέουν. Έχουν αποδοθεί τα εύσημα στους ιδιώτες ιατρούς και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, καθώς ήταν αυτοί που αποτέλεσαν το κύριο ανάχωμα προστασίας των Νοσοκομείων και συνεχίζουμε να είμαστε. Είχα την τύχη να υπηρετήσω το δημόσιο σύστημα υγείας επί σειρά ετών, οπότε έχω βρεθεί και στα δυο μετερίζια και του ιδιωτικού τομέα και του Ε.Σ.Υ., οπότε ξέρω πολύ καλά τι γίνεται. Οι ιδιώτες γιατροί έβαλαν πλάτη και δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε και απώλειες ιδιωτών γιατρών τους προηγούμενους μήνες από τη μάχη με τον ιό».

«Ο ιός ναι μεν συνεχίζει να μεταδίδεται αναμφισβήτητα, ωστόσο αυτό γίνεται σε πιο νέους ανθρώπους. Όσοι πρέπει να οδηγηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, είναι πολύ λιγότεροι από τον περασμένο Νοέμβριο»

Κληθείς να σχολιάσει την γενικότερη εικόνα που επικρατεί στην Π.Ε. Καβάλας, με τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στην περιοχή μας τις τελευταίες εβδομάδες, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε: «Η βρετανική μετάλλαξη κυριαρχεί παντού. Είναι πιο μεταδοτική κι άρα γι’ αυτό τα κρούσματα είναι αυξημένα και στην περιοχή μας. Έχοντας εμβολιάσει όμως μεγάλη μερίδα ηλικιωμένων κι έχοντας ήδη πολλοί πολίτες νοσήσει, υπάρχει ένα τείχος ανοσίας. Ο ιός ναι μεν συνεχίζει να μεταδίδεται αναμφισβήτητα, ωστόσο αυτό γίνεται σε πιο νέους ανθρώπους που το περνάνε λιγότερο βαριά κι άρα δεν χρήζουν νοσηλείας. Όσοι πρέπει να οδηγηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, είναι πολύ λιγότεροι από τον περασμένο Νοέμβριο. Σαφώς ρόλο παίζουν και τα περισσότερα τεστ που γίνονται γι’ αυτό και βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα. Η γενική κατάσταση στο Νοσοκομείο μας είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν που υπήρχε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας τους προηγούμενους μήνες».

«Πραγματικά το πιστεύω ότι δεν απέχουμε πάρα πολύ από το να χαμογελάσουμε ξανά…»

Ερωτηθείς για το πότε πιστεύει ότι θα υποχωρήσουν τα αυξημένα κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, ο κ. Πολίτης απάντησε: «Φαίνεται ότι με την έλευση της άνοιξης και την αύξηση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, νομίζω ότι θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Όσο χτίζεται τείχος ανοσίας αυτό αποτυπώνεται και στην πράξη. Για το πότε θα μειωθούν τα κρούσματα, δεν θέλω να πω το «ανέκδοτο» πια ότι οι δυο επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Δεν το λέμε, αλλά νομίζω ότι ο καιρός και τα εμβόλια αυτόματα θα αλλάξουν την κατάσταση. Πραγματικά το πιστεύω ότι δεν απέχουμε πάρα πολύ από το να χαμογελάσουμε ξανά. Υπάρχει τεράστια κόπωση στους πολίτες, απόλυτα κατανοητή. Τα μέτρα δεν εφαρμόζονται όπως πριν από έναν χρόνο, όμως νομίζω ότι είμαστε κοντά στο να αφήσουμε πίσω αυτόν τον εφιάλτη που ζούμε εδώ και έναν χρόνο».

«Υπάρχει μια αυξητική τάση όχλησης στα ιδιωτικά ιατρεία, αλλά αυτή είναι ήπια και ελεγχόμενη…»

Σε ερώτηση για το αν τα αρκετά κρούσματα που έχει η Π.Ε. Καβάλας τελευταία φαίνεται αντίστοιχα και στα ιδιωτικά ιατρεία, ο κ. Πολίτης απάντησε: «Υπάρχει μια αυξητική τάση, αλλά αυτή είναι ήπια και ελεγχόμενη. Ενώ πέρασε το δεύτερο κύμα και κάποια στιγμή σταμάτησε να χτυπάει το τηλέφωνο μας για περιστατικά, σιγά σιγά και ελεγχόμενα έχουμε κάποιες οχλήσεις, κάτι που φαίνεται και από τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε στην περιοχή μας. Το πολύ θετικό είναι ότι αυτοί που ζητούν την συμβουλή μας, δεν καταλήγουν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Αντιμετωπίζονται με οδηγίες και σωστή αγωγή στο σπίτι τους. Είναι λίγοι όσοι χρήζουν άμεσης διακομιδής στο Νοσοκομείο μας».

«Όταν υπάρχουν επιπλέον διαγνωστικά όπλα στην φαρέτρα μας, σίγουρα είναι κάτι το θετικό. Έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο, καλώς αποφασίστηκε. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να γίνει ευτελισμός αυτής της διαδικασίας»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Κυβέρνησης για την διεξαγωγή δωρεάν self tests από τους πολίτες, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας ανέφερε: «Όταν υπάρχουν επιπλέον διαγνωστικά όπλα στην φαρέτρα μας, σίγουρα είναι κάτι το θετικό. Έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο, καλώς αποφασίστηκε. Απλά θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ σωστή οργάνωση για να έχουμε εικόνα του τι γίνεται. Να υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, ώστε να μην το ξεχειλώσουμε. Συντεταγμένα με απόλυτο στόχο και σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας για να ανιχνεύονται τα κρούσματα εκεί που πρέπει. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ευτελισμός αυτής της διαδικασίας που είναι σημαντική και θα είναι και δωρεάν για όλους».

spot_img

Διαφημίσεις