Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Αλέξης Πολίτης: Το στοίχημα της τρίτης δόσης δεν πρέπει να χαθεί

«Είναι σωτήριοι οι εμβολιασμοί κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν ειδικά οι ανεμβολίαστοι άνω των 55 ετών / Άλλες είναι οι λύσεις κι όχι η επίταξη των ιδιωτών γιατρών»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση του 4ου πανδημικού κύματος, το οποίο δυστυχώς μέχρι τις γιορτές θα συνεχίσει να υφίσταται με έναν πιο βίαιο χαρακτήρα. Μέχρι τότε θα θρηνήσουμε χιλιάδες θανάτους συμπολιτών μας, θα είναι τεράστιο το τίμημα σε ζωές».

Τα παραπάνω επισήμανε, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου, στο θέμα της επίταξης των ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., αλλά και στο πότε φαίνεται να αρχίζει η καθοδική πορεία του 4ου πανδημικού κύματος.

«Είναι σωτήριοι οι εμβολιασμοί κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν ειδικά οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας άνω των 55 ετών – Επειδή είναι βίαιη η εξέλιξη αυτού του κύματος, λίγο πριν ή μετά τις γιορτές θα «ξεφουσκώσει»

«Ειδικά σε όσους αποφασίσουν να αποκτήσουν φυσική ανοσία κι όχι ανοσία μέσω του εμβολιασμού, μοιραία θα υπάρξει ρίσκο και γι’ αυτό έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να μιλάμε για τους εμβολιασμούς και για τη χρησιμότητα τους. Είναι σωτήριοι οι εμβολιασμοί κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν ειδικά οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας άνω των 55 ετών, οι οποίοι θα κινδυνεύσουν για το επόμενο δύσκολο διάστημα. Θα νοσήσουν πολλοί, θα νοσηλευτούν δεκάδες χιλιάδες και μοιραία κάποιοι εξ αυτών θα παλέψουν για τη ζωή τους. Επειδή είναι βίαιη η εξέλιξη αυτού του κύματος, λίγο πριν ή μετά τις γιορτές θα «ξεφουσκώσει». Εν συνεχεία θα έχουμε ένα πέμπτο κύμα, Μάρτιο με Απρίλιο ενδεχομένως, που θα είναι πολύ πιο ήπιο κι εκτιμούμε ότι από εκεί και μετά θα αποχαιρετήσουμε την πανδημία με τη σημερινή της μορφή. Ο ιός θα αποκτήσει μια ενδημικότητα, θα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο σίγουρα. Νομίζω ότι είμαστε κοντά στο να δούμε φως στην άκρη του τούνελ. Πρέπει απλά να προσέξουμε για το επόμενο διάστημα μέχρι τις γιορτές και λίγο πιο μετά ίσως», ανέφερε αρχικά ο κ. Πολίτης στα όσα δήλωσε στον «Ε».

«Δεν θα πω ότι η κατάσταση θυμίζει τον περσινό Νοέμβριο, καθώς και μόνο που φέτος έχουμε το εμβόλιο αυτό διαφοροποιεί άρδην την κατάσταση»

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η παρούσα φάση θυμίζει πέρα από το νοσοκομείο Καβάλας και στα ιδιωτικά ιατρεία της πόλης, τον Νοέμβριο του 2020, ο Αλέξης Πολίτης απάντησε: «Το σύστημα υγείας πιέζεται κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τους αριθμούς και στο νοσοκομείο Καβάλας. Η πίεση έχει αυξηθεί και στα ιδιωτικά ιατρεία, αλλά λόγω της ύπαρξης των εμβολίων ακόμη και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και νοσούν το περνούν ήπια. Μας ρωτούν και τους καθοδηγούμε. Οι νεότεροι ανεμβολίαστοι το περνούν ηπιότερα, αλλά οι μεγαλύτεροι κι όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα το περνούν δυσκολότερα και πολλοί εξ αυτών χρειάζονται νοσηλεία. Δεν θα πω ότι η κατάσταση θυμίζει τον περσινό Νοέμβριο, καθώς και μόνο που φέτος έχουμε το εμβόλιο αυτό διαφοροποιεί άρδην την κατάσταση».

«Το στοίχημα της τρίτης δόσης δεν πρέπει να το χάσουμε. Είναι τεράστια η σημασία της. Η ανοσία δυστυχώς δεν είναι για πάντα, αλλά για κάποιους μήνες. Το m RNA εμβόλιο της Pfizer είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι του στελέχους Δ, οπότε κανείς δεν πρέπει να αμελήσει να κάνει την τρίτη δόση…»

Αναφορικά με την αύξηση των εμβολιασμών όσον αφορά την πρώτη δόση, αλλά και τη σημασία που έχει η τρίτη δόση, ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Κάποιοι από τους συμπολίτες μας, λόγω των περιορισμών ίσως, ζύγισαν καλύτερα τα πράγματα ή πείστηκαν από τα επιχειρήματά μας και προστρέχουν προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Επισκέφθηκα πρόσφατα το εμβολιαστικό κέντρο στο πρώην Ι.Κ.Α. Καβάλας για να κάνω αυτοψία και όσα είδα με έκαναν περιχαρή. Είδα πολύ κόσμο να περιμένει ευλαβικά να εμβολιαστεί. Από εκεί και πέρα το στοίχημα της τρίτης δόσης δεν πρέπει να το χάσουμε. Είναι τεράστια η σημασία της. Η ανοσία δυστυχώς δεν είναι για πάντα, αλλά για κάποιους μήνες. Γι’ αυτό κάνουμε την αναμνηστική δόση μετά τους 6 μήνες, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη καλύτερα την επαφή μας με τον ιό και την μετάλλαξη Δ. Το m RNA εμβόλιο της Pfizer είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι του στελέχους Δ, οπότε κανείς δεν πρέπει να αμελήσει να κάνει την τρίτη δόση. Έχει διαρραγεί κάπως το τείχος ανοσίας από συμπολίτες μας που αμέλησαν ενδεχόμενα να κάνουν την τρίτη δόση γι’ αυτό και τους καλώ να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Ακόμη και νωρίτερα να κάνουμε την τρίτη δόση από τους 6 μήνες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Άλλες είναι οι λύσεις κι όχι η επίταξη των ιδιωτών γιατρών. Λύση είναι η ουσιώδης και σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο ενίσχυση του νοσοκομείου με γιατρούς. Από εκεί και πέρα αν χρειαστεί όλοι θα βοηθήσουμε…»

Ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα της επίταξης των ιδιωτών γιατρών, για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους συναδέλφους του, ο Αλέξης Πολίτης απάντησε: «Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και πως θα μπορούσε να υπάρχει από τη στιγμή που οι ιδιώτες γιατροί δεν κάθονται. Είναι η εμπροσθοφυλακή, δρουν αναχαιτιστικά και το είδαμε σε όλα τα κύματα της πανδημίας, πολύ δε περισσότερο σε αυτό. Δουλεύουν σκληρά προκειμένου να υπάρξει μια αποσυμφόρηση στο νοσοκομείο από πολλά περιστατικά που δεν πρέπει να πάνε εκεί. Αν φτάσουμε σε σημείο το νοσοκομείο να κάνει πρωτοβάθμια περίθαλψη, ζήτω που καήκαμε. Άλλες είναι οι λύσεις κι όχι η επίταξη των ιδιωτών γιατρών. Λύση είναι η ουσιώδης και σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο ενίσχυση του νοσοκομείου με γιατρούς. Από εκεί και πέρα αν χρειαστεί όλοι θα βοηθήσουμε. Αν τελικά μας επιτάξουν θα βοηθήσουμε, όμως το πρόβλημα δεν λύνεται με μπαλώματα, αλλά με τομές σε μόνιμη βάση».

spot_img

Διαφημίσεις