Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Αλέξης Πολίτης: Ελεγχόμενη η εξέλιξη της πανδημίας

«Μήνας – κλειδί ο Σεπτέμβριος, να εμβολιαστούμε όσο το δυνατό περισσότεροι για να μην χάσουμε ούτε μια ζωή από τον ιό...»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ελεγχόμενη και απόλυτα διαχειρίσιμη, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, χαρακτηρίζει την εξέλιξη της πανδημίας, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο».

Παράλληλα, εκφράζοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας, επισημαίνει ότι τόσο το φθινόπωρο, όσο και τον χειμώνα, η κατάσταση με την πανδημία θα είναι πολύ καλύτερη από τις αντίστοιχες περιόδους του 2020, κυρίως λόγω του ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει «υψωθεί» το λεγόμενο τείχος ανοσίας.

«Ο μήνας – κλειδί είναι ο Σεπτέμβριος οπότε και λογικά θα είμαστε σε υψηλά επίπεδα ανοσίας, τόσο λόγω των εμβολιασμένων, όσο και σε σχέση με αυτούς που έχουν νοσήσει…»

«Ναι μεν η μετάλλαξη Δέλτα είναι σαφώς πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη, όμως από την άλλη αυτό δεν σημαίνει ότι το εν λόγω στέλεχος είναι πιο θανατηφόρο ή ότι θα επιφέρει μύρια όσα δεινά στην Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα. Νομίζω ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και απόλυτα διαχειρίσιμη. Είμαστε κοντά στο να χτίσουμε το τείχος ανοσίας περίπου στο 70%. Ακόμη και με τη μειωμένη ροή του εμβολιαστικού ρεύματος, που δικαιολογείται από τις διακοπές και τον καύσωνα, νομίζω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας. Ο μήνας – κλειδί είναι ο Σεπτέμβριος οπότε και λογικά θα είμαστε σε υψηλά επίπεδα ανοσίας, τόσο λόγω των εμβολιασμένων, όσο και σε σχέση με αυτούς που έχουν νοσήσει», τονίζει σχετικά ο Αλέξης Πολίτης.

«Το μήνυμα παραμένει το ίδιο. Να εμβολιαστούμε όσο το δυνατό περισσότεροι, προκειμένου να μην χάσουμε ούτε μια ζωή από τον ιό…»

Παράλληλα, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, με έμφαση υπογραμμίζει ότι «το μήνυμα παραμένει το ίδιο. Να εμβολιαστούμε όσο το δυνατό περισσότεροι, προκειμένου να μην χάσουμε ούτε μια ζωή από τον ιό. Είναι τραγικό να χάνονται άνθρωποι από τη στιγμή που έχουμε όπλα στη φαρέτρα μας».

Για όσους συνεχίζουν να αρνούνται τον εμβολιασμό αναφέρει: «Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία ποινικοποίησης αυτών των ανθρώπων. Η υποχρεωτικότητα αν εξαιρεθούν συγκεκριμένες δομές, επιφέρει και ποινή, οπότε η δράση φέρνει αντίδραση και καλό θα είναι να σκεφτούμε άλλους τρόπους για να πείσουμε όσους διέπονται από σκεπτικισμό. Καλό είναι να προτάξουμε άλλα πρότυπα και να μη μπούμε στη διαδικασία αυστηροποίησης ποινών που δεν βοηθά καθόλου».

«Δεν πρέπει να αναδεικνύουμε υπερβολικά τους απόλυτους αριθμούς των μολύνσεων γιατί περνάμε λάθος μηνύματα. Αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας»

Για την επιδημιολογική εικόνα στην Π.Ε. Καβάλας, ο γραμματέας του Ι.Σ.Κ. επισημαίνει: «Σαφώς υπάρχει μια αυξητική τάση των εισαγωγών στο νοσοκομείο μας και μια αύξηση των κρουσμάτων, αλλά από εκεί και πέρα δεν πρέπει να αναδεικνύουμε υπερβολικά τους απόλυτους αριθμούς των μολύνσεων γιατί περνάμε λάθος μηνύματα. Αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, θάνατοι, εισαγωγές και διασωληνωμένοι. Αυτοί οι τρεις δείκτες είναι οι οδηγοί. Το να μιλάμε για αριθμούς κρουσμάτων δεν οδηγεί πουθενά ή σε λάθος μονοπάτια».

Ερωτηθείς τέλος, για το αν ο Δεκαπενταύγουστος θα παίξει ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας επί τα χείρω, ο κ. Πολίτης απαντά: «Ελπίζω πως όχι. Ούτως ή άλλως υπάρχει εδώ και καιρό μεγάλη κινητικότητα. Οι πολίτες ταξιδεύουν, υπάρχουν πολλοί τουρίστες σε όλη τη χώρα, όπως και στην περιοχή μας κλπ. Γενικότερα πάμε καλά και είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα από την κίνηση της συγκεκριμένης περιόδου».

spot_img

Διαφημίσεις