Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Αλέξης Πολίτης: Δύσκολος γρίφος η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων

Στις αποφάσεις θα πρέπει να υπάρχει μια σχετική ευελιξία, με κριτήριο πάντα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Δύσκολο γρίφο, χαρακτηρίζει ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, την λήψη νέων μέτρων, τα οποία ενδεχομένως θα ανακοινωθούν την Παρασκευή (5/2), για τον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα.

Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο κ. Πολίτης τονίζει με έμφαση ότι η λήψη επιπλέον μέτρων έχει πολλές παραμέτρους, ενώ συμπληρώνει ότι στις αποφάσεις θα πρέπει γενικότερα να υπάρχει μια σχετική ευελιξία, με μοναδικό πάντα κριτήριο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Όταν ανοίγεις διάφορους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, είναι λογικό ότι θα το βρούμε μπροστά μας στα επιδημιολογικά δεδομένα σε λίγο καιρό…»

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν πιστεύει ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και του λιανεμπορίου, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας απαντά: «Σίγουρα η αύξηση των κρουσμάτων είναι ένας συνδυασμός του ότι άνοιξαν τα σχολεία, αλλά και η αγορά. Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με τα αστικά κέντρα, δηλαδή Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου είδαμε εικόνες Λονδίνου στην αγορά, καθώς υπήρξε μεγάλος συνωστισμός. Σε αντίθεση με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας όπου δεν είχαμε τέτοιες εικόνες, ευτυχώς. Παράλληλα, είδαμε και συλλαλητήρια να πραγματοποιούνται. Φυσικά και δεν είναι κακό να διαμαρτύρεται κάποιος για τα νομοσχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά θα μπορούσαν όπως έχουν γίνει όλα πιο «υβριδικά», όπως τα συνέδρια ή η τηλεκπαίδευση, να γίνει μια διαδικτυακή διαμαρτυρία για να μη φτάσουμε σε σημείο να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δεν είμαστε κατά των συλλαλητηρίων, προς Θεού, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να γίνει με κάποιον άλλο τρόπο. Γενικότερα πάντως, όταν ανοίγεις διάφορους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, είναι λογικό ότι θα το βρούμε μπροστά μας στα επιδημιολογικά δεδομένα σε λίγο καιρό».

«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τρομοκρατούμε τους πολίτες με τα λεγόμενά μας. Αυτό δεν είναι σωστό! Χρειάζεται ψυχραιμία. Με τη βοήθεια της καλοκαιρίας που αναμένεται από την άνοιξη, αλλά και με τη συνέχιση και εντατικοποίηση των εμβολιασμών, θα πετύχουμε την ανοσία»

Ο κ. Πολίτης, στέκεται επίσης στο γεγονός ότι η χώρα μας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, παρά το ότι ο δείκτης θετικότητας έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες και για την Ελλάδα, η οποία πλέον από «πράσινη», βάφτηκε «κίτρινη», εκτός από τα νησιά του Ιονίου που παρέμειναν «πράσινα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τρομοκρατούμε τους πολίτες με τα λεγόμενά μας. Αυτό δεν είναι σωστό! Χρειάζεται ψυχραιμία κι αν όλα πάνε καλά με τη βοήθεια της καλοκαιρίας που αναμένεται από την άνοιξη, αλλά και με τη συνέχιση και εντατικοποίηση των εμβολιασμών, θα πετύχουμε την ανοσία και τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά».

«Λίγη υπομονή ακόμη νομίζω ότι χρειάζεται. Φτάσαμε στο τέλος του τούνελ, έχουν μείνει κάτι μήνες ακόμη και εκτιμώ ότι μέχρι και τον Μάιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο…»

Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου είναι το πλέον κρίσιμο.

«Η εικόνα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας είναι πολύ καλύτερη πλέον. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο μας έχει αποκλιμακωθεί κι αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό και στα ιδιωτικά ιατρεία. Όλα αυτά είναι πολύ θετικά, αλλά χρειάζεται εγρήγορση το επόμενο διάστημα και προσοχή. Λίγη υπομονή ακόμη νομίζω ότι χρειάζεται. Φτάσαμε στο τέλος του τούνελ, έχουν μείνει κάτι μήνες ακόμη και εκτιμώ ότι μέχρι και τον Μάιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο και θα υποδεχτούμε ένα καλοκαίρι πολύ καλύτερο από αυτού του 2020. Σίγουρα δεν θα είναι σαν το καλοκαίρι του 2019, αλλά θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε», επισημαίνει ακόμη ο Αλέξης Πολίτης στα όσα δηλώνει στον «Ε».

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε καθησυχαστικοί ως προς τις μεταλλάξεις. Ούτως ή άλλως όλοι οι ιοί παραδοσιακά μεταλλάσσονται και γίνονται πιο μολυσματικοί για να επιβιώσουν. Όμως όσο γίνεται αυτό εξασθενεί η ικανότητα τους να σκοτώσουν»

Τέλος, όσον αφορά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας αναφέρει: «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε καθησυχαστικοί ως προς αυτό το θέμα. Ούτως ή άλλως όλοι οι ιοί παραδοσιακά και διαχρονικά αλλάζουν, μεταλλάσσονται και γίνονται πιο μολυσματικοί για να επιβιώσουν. Όμως όσο γίνεται αυτό εξασθενεί η ικανότητα τους να σκοτώσουν και πολλές φορές σβήνουν και από μόνοι τους. Ίσως στο μέλλον να περνάμε τον κορωνοϊό σαν ένα κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα σήμαινε το τέλος της πανδημίας. Αυτό είναι όμως ένα υποθετικό σενάριο, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε την πορεία του ιού στο μέλλον. Οι μεταλλάξεις πάντως είναι απόλυτα λογικό να συμβαίνουν Δεν υπάρχουν μελέτες που να καταδεικνύουν ότι οι μεταλλάξεις τον έκαναν πιο θανατηφόρο. Υπήρξε δε και μία ανησυχία για τα μικρά παιδιά., την οποία εγώ δεν την συμμερίζομαι».

spot_img

Διαφημίσεις