Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Αλέξης Πολίτης: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Έκκληση στους συμπολίτες μας, να συνεχίζουν να εφαρμόζουν πιστά το «μένουμε στο σπίτι», απηύθυνε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, υπογραμμίζοντας ότι η δύσκολη μάχη με τον κορωνοϊό, κρίνεται κυριολεκτικά μέρα με τη μέρα!

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό για την εξέλιξη της πανδημίας, σημειώνοντας ότι πραγματοποιούνται τακτικά τηλεδιασκέψεις με τα μέλη του, ενώ ανέφερε ότι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος να δώσει και νέες οδηγίες με ανακοίνωσή του προς τους πολίτες.

«Οι υγειονομικοί ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο – Η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου ιού είναι ιδιαίτερα υψηλή, κάποιοι μοιραία θα νοσήσουν. Πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό»

Κληθείς να σχολιάσει το ότι το τελευταίο διάστημα αρκετοί υγειονομικοί βρίσκονται είτε σε καραντίνα, είτε έχουν «κολλήσει» τον ιό, ο Αλέξης Πολίτης επισήμανε: «Ήταν αναμενόμενο αυτό το γεγονός. Οι υγειονομικοί ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο, που νοσεί, οπότε όσα μέτρα προστασίας κι αν λάβει κανείς, επειδή η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου ιού είναι ιδιαίτερα υψηλή, κάποιοι μοιραία θα νοσήσουν. Πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο όσο γίνεται περισσότερο, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ή διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Σε ένα σύστημα υγείας και σε ένα νοσοκομείο είναι όλοι σημαντικοί, από τον διοικητή μέχρι τις καθαρίστριες. Είναι κρίκοι σε μια τεράστια αλυσίδα, η οποία δοκιμάζεται μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Άρα πρέπει να ελεγχθεί όλο αυτό».

«Φαίνεται ότι για την ώρα δεν έχουμε γίνει Ιταλία, ούτε Ισπανία ή Γαλλία, είναι όμως πολύ νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι…»

Αναφορικά με το αν είναι τον ικανοποιεί η γενικότερη εικόνα της χώρας έναντι της πανδημίας, ο κ. Πολίτης σημείωσε: «Η κυβέρνηση έδειξε πρωτόγνωρα αντανακλαστικά, πάρθηκαν σημαντικές και ορθές αποφάσεις, στο σωστό timing και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται στα σύνορα της στον Έβρο και στα νησιά μας. Και στα δυο μέτωπα τα πήγε καλά η κυβέρνηση. Φαίνεται ότι για την ώρα δεν έχουμε γίνει Ιταλία, ούτε Ισπανία ή Γαλλία, είναι όμως πολύ νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Μετρημένος και σοβαρός στα λόγια του είναι και ο κ. Τσιόδρας, που όλοι καλά λόγια έχουν να πουν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, μεταξύ αυτών κι εγώ. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, ακόμη φαίνεται ότι ελέγχεται το φαινόμενο, όσο μπορεί, όμως με φοβίζει η μεταδοτικότητα του ιού και η έλλειψη σαφούς θεραπευτικής αγωγής».

«Θα περάσει όλο αυτό που ζούμε, πρέπει να βγούμε όσο το δυνατό πιο «αναίμακτα» από την ιστορία αυτή. Θέλει εβδομάδες ίσως και μήνες…»

«Δυο πράγματα μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Να φρενάρουμε πρώτον κατά κάποιο τρόπο την επιδημική εξάπλωση του ιού, τηρώντας την απομόνωση και με υποστηρικτική αγωγή κατά δεύτερον σε όσους νοσούν. Ήδη δοκιμάζονται συνδυασμοί φαρμάκων και κάποιοι δίνουν μια ελπίδα και μια ηλιαχτίδα φωτός. Φαίνεται ότι αποδίδουν σχετικά. Είμαστε όμως σε πρώιμο στάδιο γενικότερα. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία από όλους. Θα περάσει όλο αυτό που ζούμε, πρέπει να βγούμε όσο το δυνατό πιο «αναίμακτα» από την ιστορία αυτή. Θέλει εβδομάδες ίσως και μήνες. Υπάρχουν κάποιοι που δεν πειθαρχούν, σαφώς, αλλά είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, μιας και οι περισσότεροι Έλληνες έχουν κατανοήσει τη βαρύτητα του προβλήματος και πειθαρχούν», τόνισε ακόμη ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

Είναι ένα σκληρό μάθημα όχι μόνο για το σύστημα υγείας της χώρας μας, αλλά παγκοσμίως. Στη χώρα μας εύχομαι να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας, να μην καταρρεύσει…»

Τέλος, ο Αλέξης Πολίτης υπογράμμισε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει πολλές προεκτάσεις, οι οποίες είναι πολιτικές, οικονομικές και φυσικά και πάνω απ’ όλα υγειονομικές.

«Πρέπει να φτάσουμε όλοι μαζί μέχρι το τέλος της πανδημίας. Είναι ένα σκληρό μάθημα όχι μόνο για το σύστημα υγείας της χώρας μας, αλλά παγκοσμίως. Φάνηκε πόσο ευάλωτοι είμαστε. Ισχυρές χώρες χτυπήθηκαν αλύπητα από τον ιό. Ακόμη κι αυτές δεν ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις. Στη χώρα μας εύχομαι να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας, να μην καταρρεύσει και να βγούμε αλώβητοι από όλο αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πολίτης.

Διαφημίσεις