spot_img

Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της ιλαράς

Ημέρα:

Έκκληση στους γονείς, να είναι συνεπείς με τον εμβολιασμό των παιδιών τους, απευθύνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, με αφορμή το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει υπαρκτό τον κίνδυνο επέκτασης της ιλαράς στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς, περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία τριετία, κατά το τελευταίο τετράμηνο έχουν καταγραφεί εκατό περιστατικά!

Ανησυχητική η «μόδα», σύμφωνα με την οποία δεν θέλουν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

«Το γεγονός ότι είχαμε λίγα κρούσματα ιλαράς κάθε χρόνο, οφείλεται στον βασικό εμβολιασμό των παιδιών. Γι’ αυτό κάνω έκκληση προς τους γονείς, να είναι όλοι τους συνεπείς στον εμβολιασμό των παιδιών τους. Θα έλεγα ότι είναι δυο οι παράμετροι που οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς. Η πρώτη αφορά το ότι παρατηρείται μια «μόδα» που είναι ανησυχητική, σύμφωνα με την οποία δεν θέλουν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αυτό οφείλεται σε κατηγορίες ορισμένων για τα εμβόλια, που φυσικά δεν ευσταθούν, έχουν φοβίσει τον κόσμο και θεωρούν ότι το εμβόλιο είναι κάτι βλαπτικό για το παιδί τους, που είναι ακριβώς το αντίθετο. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε συνηθίσει να μην έχουμε τέτοια κρούσματα, κι ως εκ τούτου ορισμένοι θεωρούν τα παιδιά τους άτρωτα κι ότι δεν κινδυνεύουν από τίποτα. Όμως αυτό συμβαίνει επειδή έχουν εμβολιαστεί όλα τα παιδιά από τα προηγούμενα χρόνια. Αν σταματήσουμε να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας, σε λίγα χρόνια θα δούμε αυτά τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται και να γίνονται χιλιάδες. Όχι μόνο για την ιλαρά, αλλά και για άλλες ασθένειες που θα φέρουν και ορισμένους θανάτους», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Όλες οι παιδικές ασθένειες δυνητικά μπορούν να αποβούν επικίνδυνες

«Η δεύτερη παράμετρος είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που φέρουν ασθένειες κι είναι εύκολο να γίνει μια μετάδοση στην ευρύτερη κοινότητα, όταν αυτή δεν είναι εμβολιασμένη. Άρα, είναι ένας λόγος παραπάνω να έχουμε αναπτύξει το τείχος προστασίας. Βεβαίως και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επέκτασης της ασθένειας στη χώρα μας, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας. Δεν είναι ότι εξαφανίστηκαν οι ασθένειες του παρελθόντος, αλλά λόγω των εμβολιασμών σταμάτησαν. Παρατηρούνται ωστόσο κρούσματα και στην περιοχή μας. Όλες οι παιδικές ασθένειες, δυνητικά, μπορούν να αποβούν επικίνδυνες. Δεν είναι κάτι απλό. Δεν πρέπει να παίζουμε μ’ αυτά. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν τα εμβόλια, αλλιώς θα λέγαμε …ας κολλήσουν όλοι. Δεν πρέπει κάποιοι να κατηγορούν τα εμβόλια, τα οποία έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. Δεν θα γυρίσουμε πίσω πενήντα χρόνια. Δεν ήταν καλύτερα τότε τα πράγματα, το αντίθετο», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Από τον Απρίλιο το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει αρχίσει δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού

Αξίζει να σημειωθεί ότι σοβαρές επιδημικές εξάρσεις της ιλαράς έχουν εκδηλωθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρουμανία. Σύμφωνα με το Υπουργείο ήδη από τις αρχές Απριλίου το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει αρχίσει στη χώρα μας δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Επίσης, έχουν γίνει συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για τη κατάλληλη οργάνωσή τους.
Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με απόφασή της συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολισμένοι με δυο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της δεύτερης δόσης τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση ή εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό, το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: Κάνουμε το Πάρκο Φαλήρου ένα στολίδι για την Καβάλα!

Μεταμορφώνουμε το Πάρκο Φαλήρου σε έναν χώρο αναψυχής υψηλής...

Θάσος: Στον αέρα πάνω από 300 οικοδομικές άδειες για δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων

Σωτήρης Λαζαρίδης: Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εξάμηνη προθεσμία, γιατί...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να γυρίσουμε σελίδα και στη Δ. Ε. Φιλίππων!»

Με πλήθος κόσμου και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, πραγματοποιήθηκε...

Την Παρασκευή η κεντρική ομιλία του Χ. Χρυσανίδη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής του συνδυασμού ΕΡΓΟ...

Αντικαταστάθηκαν οι φθαρμένοι κάδοι απορριμμάτων στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Καβάλας (βίντεο)

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη αντικαταστάθηκαν οι...

Φίλιπποι: Τίμησαν την μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941

Την Κυριακή στις 1 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στους Φιλίππους...

Προεκλογική ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου στις Κρηνίδες 

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ: Προεκλογική ομιλία Μάκη Παπαδόπουλου...

Καβάλα: Φόρτωσε σταφύλια στο φορτηγό και «την κοπάνησε» χωρίς να πληρώσει

Συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου 2023 από...