Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Άθληση και άσθμα (ποια αθλήματα είναι επιτρεπτά)

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ο αθλητισμός είναι η πλέον κατάλληλη ασχολία για να βελτιώσουμε την υγεία μας, το σώμα μας, αλλά ταυτόχρονα και το πνεύμα μας. Κάθε είδος άθλησης μας προσφέρει πολλά οφέλη και φυσικά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν γίνεται να μας ταιριάζουν όλα τα είδη αθλήματος ούτε βέβαια να είμαστε το ίδιο καλοί και αποδοτικοί σε όλα.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν πρόκειται να επιλέξουμε κάποιο άθλημα. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι όταν πάσχουμε από άσθμα.

Ας δούμε λοιπόν ποια αθλήματα είναι επιτρεπτά σε αυτή την περίπτωση και ποια όχι:

  • Περπάτημα

Το περπάτημα είναι από εκείνες τις ασκήσεις που αν τις ακολουθούμε για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μπορούμε να βελτιώσουμε τον έλεγχο του άσθματος σταδιακά.

  • Τρέξιμο

Εδώ η κατάσταση είναι λίγο πιο αμφιλεγόμενη, καθώς λίγο τρέξιμο μπορεί να μας ωφελήσει, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχουμε για παράδειγμα σε μαραθωνίους.

  • Yoga

Η yoga είναι η πλέον κατάλληλη άσκηση για παθήσεις όπως το άσθμα, αφού εστιάζει στις σωστές αναπνοές και στον καλύτερο δυνατό έλεγχό τους.

  • Ποδηλασία

Σε ό,τι αφορά την ποδηλασία είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ναι μεν μπορείτε να ασκηθείτε, αλλά θα πρέπει να προσέξετε να μην ανεβάζετε την ένταση και την ταχύτητα, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση άσθματος.

  • Τένις

Το τένις και φυσικά και άλλα σπορ με ρακέτες μας βοηθούν στο να βελτιώσουμε τη φυσική, αλλά και την πνευματική μας κατάσταση, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης του άσθματος.

  • Κολύμβηση

Τα οφέλη της κολύμβησης είναι πολλά και γνωστά ιδιαίτερα όταν κολυμπάμε στη θάλασσα. Για όσους έχουν άσθμα, η οριζόντια στάση στην κολύμβηση βοηθάει στη διάλυση της βλέννας που συσσωρεύεται χαμηλά στους πνεύμονες.

  • Βόλεϊ

Αν και το βόλεϊ είναι ένα γρήγορο σπορ, το γεγονός ότι περιορίζεται σε μικρό χώρο και οι κινήσεις είναι επίσης περιορισμένες, αυτό το καθιστά μια καλή επιλογή για ανθρώπους με άσθμα.

  • Μπάσκετ και ποδόσφαιρο

Τα δυο αυτά πιο δημοφιλή αθλήματα είναι απαγορευτικά για όσους έχουν άσθμα, αφού οι ρυθμοί των αγώνων είναι γρήγοροι και έντονοι.

Βλέπουμε λοιπόν πόσες επιλογές υπάρχουν, και μάλιστα, μπορείτε ακόμα και να γραφτείτε σε αθλητικά σωματεία για να εξασκείτε το αγαπημένο σας άθλημα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να εκδώσετε κάρτα υγείας αθλητή (και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι καρδιολόγοι ΕΟΠΥΥ), που βεβαιώνει ότι η κατάσταση της υγείας σας, σας επιτρέπει να ασχοληθείτε με κάποιο συγκεκριμένο σπορ.

Επομένως, και για εσάς που ταλαιπωρήστε με το άσθμα, μπορεί ο γιατρός να μην σας επιτρέψει να συμμετάσχετε σε κάποια ποδοσφαιρική ομάδα, ενδεχομένως όμως να εγκρίνει τη συμμετοχή σας σε κάποια ερασιτεχνική ομάδα βόλεϊ.

Γι’ αυτό το λόγο δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στον γιατρό σας και να του ζητήσετε τη συμβουλή του σχετικά με το αγαπημένο σας άθλημα!

Διαφημίσεις