Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή προστίμου 100 ευρώ τον μήνα, σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν εμβολιαστούν από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Εμμανουηλίδης.
Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο κ. Εμμανουηλίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση όφειλε να βρει διαφορετικό τρόπο για να πείσει αυτούς τους συμπολίτες μας κι όχι να τους τιμωρήσει με ένα σκληρό μέτρο, όπως αυτό του προστίμου, τη στιγμή που οι περισσότεροι εξ αυτών λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις ή πολλά φάρμακα.
«Αν η κυβέρνηση φρόντιζε να λειτουργήσει ανακουφιστικά μειώνοντας το ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα, νομίζω θα ήταν μια αποτελεσματικότερη παρέμβαση…»
«Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη, εφόσον στοχεύει σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες είναι οικονομικά ασθενείς. Έπρεπε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι περισσότερο αποτελεσματικοί, χωρίς να εγείρουν την κοινωνική κατακραυγή. Για παράδειγμα θα μπορούσε, αντί να υπάρχει αυτός ο χαρακτήρας τιμωρίας, να υπάρξει ένας υποστηρικτικός χαρακτήρας. Αν δηλαδή υπήρχε διάθεση και δυνατότητα να τυγχάνουν οι άνθρωποι αυτοί μιας σχετικής έκπτωσης στη συμμετοχή στις φαρμακευτικές αγωγές, γιατί όλοι οι μετά τα 60 λίγο ως πολύ υποστηρίζονται φαρμακευτικά. Αν η κυβέρνηση φρόντιζε να λειτουργήσει ανακουφιστικά προς αυτή την κατεύθυνση μειώνοντας το ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα, νομίζω θα ήταν μια αποτελεσματικότερη παρέμβαση, με κοινωνικό πρόσημο που θα έδειχνε στοιχειώδη ευαισθησία, σε αντίθεση με την απόφασή της που δείχνει σκληρότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
«Η κυβέρνηση όφειλε να πάει πόρτα πόρτα στις απομακρυσμένες περιοχές, αλλά δεν το έκανε…»
«Εκείνο που έπρεπε να κάνει η πολιτεία επιπλέον και δεν το έκανε, γιατί φρόντιζε τα χρήματα να τα δίνει στα Μ.Μ.Ε. για την προβολή διαχείρισης της πανδημίας από την πλευρά της, να τα διαθέσει σε συντονισμένες προσπάθειες πόρτα πόρτα, όχι τώρα, αλλά από μήνες πριν, να επισκέπτονται τους ανήμπορους υπερήλικες στα απομακρυσμένα χωριά της επικράτειας, εκεί που όντως υπάρχει δυσκολία να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να τους εμβολιάζουν. Δεν το έπραξε αυτό γιατί δεν έχει ενσυναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης, πολύ δε περισσότερο δεν αντιλαμβάνεται ότι μια κυβέρνηση πρέπει η ίδια με τις αποφάσεις της να παίζει ρόλο διαπαιδαγωγικό στην κοινωνία κι όχι τιμωρητικό», συμπλήρωσε σχετικά στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης.
«Δεν μπορεί η κυβέρνηση με δυο μέτρα και δυο σταθμά να κρίνει τους ανθρώπους…»
«Επιπλέον πρέπει να πω ότι ένα μέτρο στοχευμένο σε μια κατηγορία ανθρώπων δεν μπορεί να έχει την αποδοχή του μέσου πολίτη, όταν είναι έξω από την υποχρεωτικότητα τα σώματα ασφαλείας, ο στρατός, οι άνθρωποι που διακατέχονται από το θρησκευτικό συναίσθημα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση με δυο μέτρα και δυο σταθμά να κρίνει τους ανθρώπους. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία σε αυτά που εξαγγέλλονται, υπό μορφή θριαμβολογίας σε προγενέστερους χρόνους, ενώ έρχεται στη συνέχεια να ανατρέψει τα ίδια τα λεγόμενά της και τις δεσμεύσεις της. Λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση μιλούσε για την σε καμιά περίπτωση ανάγκη της υποχρεωτικότητας και μετά από λίγο πριν αλέκτωρ λαλήσει έχουμε την απόφαση αυτή. Η απόφαση αυτή μπορεί να φέρει μεν κάποιους από την κατηγορία αυτή στα εμβολιαστικά κέντρα, ωστόσο γενικότερα ενδυναμώνει την αντίδραση της κοινωνίας. Δεν πρέπει κυβέρνηση που αφουγκράζεται την κοινωνία να δημιουργεί τέτοιες ρωγμές. Αυτή η απόφαση είναι συμπεριφορά με την οποία διαχωρίζει η κυβέρνηση το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε καταληκτικά στα όσα είπε στον «Ε» ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης.