Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Μακάριος Λαζαρίδης: Η Κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της  

Ημέρα:

«Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις προφανώς δεν επαρκούν, αλλά είναι ακόμα ένα βήμα / Η αδύναμη αντιπολίτευση δεν βοηθά ούτε την κυβέρνηση / Η αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική αποδίδει και θα συνεχιστεί»   

Για όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας μίλησε στον «Ενήμερο», ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., οι αντιδράσεις των επαγγελματικών ομάδων, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η κρίση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι δημοσκοπήσεις, οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, η εικόνα της δημόσιας Υγείας, καθώς και οι αλλαγές στα σχολεία, ήταν τα θέματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας. 

Θα θέλαμε αρχικά το σχόλιό σας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Δ.Ε.Θ. και την εξειδίκευσή τους από τους αρμόδιους υπουργούς.  

«Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε 45 μέτρα για την ενίσχυση μισθών και συντάξεων, για τη στήριξη της οικογένειας και των ευάλωτων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης, καθώς και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Με τις συγκεκριμένες εξαγγελίες, πάντα στο βαθμό που αντέχει η οικονομία μας, η Κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις για τις οποίες οι πολίτες την επέλεξαν πριν από 15 μήνες. Στόχος, το 2027 να βρει μια Ελλάδα πιο δίκαια και παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, να έχουμε ένα κράτος που θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της εποχής των μνημονίων, θα ξεριζώνει παθογένειες που το εμποδίζουν να προχωρήσει και σταδιακά θα κερδίζει ένα κεκτημένο, το οποίο θα μετατρέπει τη συλλογική ανάπτυξη σε ατομική προκοπή. Προφανώς η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Ελβετία ή Δανία μέσα σε πέντε χρόνια, όμως βελτιώνεται διαρκώς». 

Ποια είναι η απάντησή σας στις αντιδράσεις για τα όσα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, όπως για παράδειγμα από τους ένστολους ή τους υγειονομικούς;  

«Από την εξειδίκευση των μέτρων που έγινε από το οικονομικό επιτελείο προκύπτει ότι οι ένστολοι θα λάβουν τις ακόλουθες αυξήσεις: Τον Απρίλιο την οριζόντια αύξηση που αποφασίσθηκε για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, από τον Ιανουάριο αυξάνονται κατά 0,5% οι καθαρές αποδοχές τους λόγω της ισόποσης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ αυξάνεται από 1/1/2025 η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση του ένστολου προσωπικού κατά 20%. Προφανώς αυτά δεν επαρκούν, σε σχέση με την ανεκτίμητη προσφορά τους, αυτό αφορά βεβαίως και τους υγειονομικούς, αλλά και σε σχέση με το υψηλό κόστος ζωής. Χρειάζονται πολλά περισσότερα και έχουν απόλυτο δίκιο σε αυτό. Τούτος άλλωστε είναι και ο βασικός στόχος της Κυβέρνησης. Όμως τα χρήματα στα δημόσια ταμεία είναι συγκεκριμένα και η χώρα δεν πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά και όσο πιο γρήγορα, για να βλέπουν οι πολίτες αποτελέσματα. Όσο πηγαίνει καλά η οικονομία και μεγαλώνει η πίτα, τόσο περισσότερα θα λαμβάνουν. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, «δεν είναι αυτό το οποίο ενδεχομένως κάποιοι προσδοκούσαν, αλλά είναι μια αρχή». Είναι ένα ακόμα βήμα, έστω μικρό και βάσει των δυνατοτήτων μας, ενδεικτικό όμως των προθέσεών μας. Προσβλέπουμε σε μια μεγαλύτερη αύξηση τον επόμενο χρόνο». 

Αρκούν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν σε μισθούς και συντάξεις;

 «Όταν υπάρχει ένα τέτοιο σημαντικό πρόβλημα αύξησης τιμών και ειδικά για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι πολίτες το βρίσκουν μπροστά τους, στην καθημερινότητά τους. Το «κλειδί» είναι η ταχύτερη δυνατή αύξηση των εισοδημάτων. Ξεκινήσαμε από 1.046 ευρώ μέσο μισθό, έχουμε πάει 1.300, στόχος είναι να πάμε στα 1.500 το 2027. Γίνονται άμεσες παρεμβάσεις, όπως είναι οι αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, ειδικά γι’ αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη και η στήριξη στους αδύνατους, όπως θα έχουμε τον προσεχή Δεκέμβριο, αλλά και έμμεσες κινήσεις προς τους πολίτες. Στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., ανακοινώθηκαν επιπλέον 12 μειώσεις φόρων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, 900 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, που θα πληρώσουν οι πολίτες το 2025 σε φόρους. Δεν αρκεί, το πρόβλημα είναι μεγάλο και δυσεπίλυτο. Όμως καθημερινά προσπαθούμε για το καλύτερο και, βάσει των στοιχείων, τα χειρότερα δείχνουν να έχουν περάσει». 

Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν έχει αντιπολίτευση, καθώς ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. βρίσκονται σε εσωκομματικές διαδικασίες. Πόσο επηρεάζει τη δημοκρατία μας η μη ουσιαστικά ύπαρξη αντιπολίτευσης;  

«Αναμφίβολα για να λειτουργήσει σωστά και εποικοδομητικά, προς όφελος των πολιτών, η δημοκρατία χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, αλλά και ισχυρή αντιπολίτευση. Η αδύναμη αντιπολίτευση δεν βοηθά ούτε την κυβέρνηση να γίνει καλύτερη, να ακούσει ρεαλιστικές προτάσεις και -γιατί όχι- να τις εφαρμόσει αν κριθούν χρήσιμες. Το να αντιμετωπίζουμε χαιρέκακα τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει ένα άλλο κόμμα, είναι λάθος. Σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες και στα δύο κόμματα, οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα πρέπει όλοι να δεχτούμε την άποψή τους. Μακάρι γρήγορα να επανέλθει σε αυτά η κανονικότητα. Θα είναι καλό πρωτίστως για τον τόπο». 

Δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία κινείται κοντά ή και πιο κάτω από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μήνυμα που σας στέλνουν οι πολίτες;  

«Ακούμε τις δημοσκοπήσεις με πολύ μεγάλη προσοχή. Οι πολίτες θέλουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές μας ζήτησαν να επιταχύνουμε την υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος και να προχωρήσουμε στις αλλαγές που έχουμε δεσμευτεί για τη χώρα. Ειδικά όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν βρισκόμαστε σε προεκλογικό περιβάλλον, άρα ο κόσμος τοποθετείται πιο χαλαρά. Παράλληλα, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, γιατί η υλοποίηση του προγράμματός μας θα ολοκληρωθεί το 2027. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας θα φανούν σταδιακά έως τότε, στο τέλος της τετραετίας. Οι πολίτες μας διεμήνυσαν ότι μας περιμένουν και θα μας κρίνουν αυστηρά τότε. Τόσο εμάς, όσο φυσικά και τα άλλα κόμματα». 

Πως σχολιάζετε τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της δημόσιας Υγείας; Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα της;

«Το Ε.Σ.Υ. έχει προφανώς πάρα πολλά προβλήματα, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα είναι καλά. Πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο καθημερινά προσέρχονται και εξυπηρετούνται 80.000 άνθρωποι την ημέρα. Όμως θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων για να γίνει πιο ελκυστικό το σύστημα υγείας και συνεχίζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε προχωρήσει σε αυξήσεις στις αποδοχές των γιατρών -εννοείται ότι χρειάζονται και άλλες, σε οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές, στην απόδοση πόρων για την κτιριολογική αναβάθμιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας, καθώς και σε νέα προγράμματα πρόληψης. Σήμερα έχουμε περίπου 10.000 περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στο Ε.Σ.Υ. σε σύγκριση με το 2019, ενώ ανακαινίζουμε και εκσυγχρονίζουμε 92 νοσοκομεία και 164 Κέντρα Υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Από την ίδια πηγή άντλησης χρημάτων προωθείται η υλοποίηση του προγράμματος για τη δωρεάν τέλεση 37.500 απογευματινών χειρουργείων, τα οποία θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, τίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, προς ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την εξυπηρέτηση του πολίτη και στο τέλος της κυβερνητικής μας θητείας θα αξιολογηθούμε γι’ αυτή την προσπάθεια και τα αποτελέσματά της». 

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τα σχολεία;  

«Πρόκειται για 11 αλλαγές που θα βελτιώσουν τη διδακτική διαδικασία και τη σχολική ζωή το νέο σχολικό έτος. Κάποιες αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, με 10.000 νέες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, οι οποίες προστίθενται στις 27.500 προσλήψεις οι οποίες έχουν ήδη γίνει από το 2019. Κάποιες άλλες σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας. Έχουν ήδη εγκατασταθεί 28.500 διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία της χώρας μας, από την Ε’ Δημοτικού μέχρι και την Γ’ Λυκείου, και αναμένουμε την εγκατάσταση των υπολοίπων έως ότου να φτάσουμε στον αριθμό των 36.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ξεκίνησαν και τα μαθήματα στο ψηφιακό φροντιστήριο προκειμένου να έχουν όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται ίσες ευκαιρίες. Τέλος, μια τρίτη κατηγορία αλλαγών στα σχολεία αφορά γενικότερα τα ζητήματα εκπαιδευτικής διαδικασίας και συμπεριφορών, όπως η πλατφόρμα του stop-bullying και η απαγόρευση του κινητού τηλεφώνου εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Επιπλέον όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Δ.Ε.Θ. θα ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”, ύψους 250.000.000 ευρώ αρχικά, για την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τη διδασκαλία των παιδιών. Ένα ακόμα σημαντικό στοίχημα που δείχνει να κερδίζεται». 

Πόσο σας ανησυχεί τέλος η κίνηση της Γερμανίας για μονομερή κατάργηση της Σέγκεν και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό για τη χώρα μας όσον αφορά το μεταναστευτικό;  

«Οι αριθμοί που γράφονται για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι θα έρθουν στην Ελλάδα λόγω της συγκεκριμένης απόφασης της Γερμανίας, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες που τηρούνται, ενώ θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο υιοθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε την ύπαρξη δύο διαφορετικών κατηγοριών μεταναστών, οι έχοντες άσυλο και οι μη έχοντες άσυλο. Η πρώτη αναφέρεται σε όσους έχουν λάβει άσυλο, οι αναγνωρισμένοι δηλαδή, πρόσφυγες, οι οποίοι νόμιμα για 90 ημέρες μπορούν να ταξιδέψουν σε όποια χώρα επιθυμούν, με την υποχρέωση σε 90 ημέρες να επιστρέψουν στη χώρα που τους έδωσε το άσυλο. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους μη έχοντες άσυλο, δηλαδή τους παράνομους μετανάστες, για τους οποίους η δυνατότητα αυτή δεν ισχύει. Εδώ ακολουθείται μια άλλη διαδικασία επιστροφής τους αρχικά στη χώρα από την οποία εισήλθαν και στη συνέχεια, στη χώρα καταγωγής τους. Η αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης αποδίδει και θα συνεχιστεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Δεκέμβριο του 2019 οι συνολικοί μετανάστες – διαμένοντες σε δομές στην χώρα ήταν 92.838 μετανάστες, ενώ σήμερα ο αριθμός είναι 21.245. Επίσης, στη χώρα μας λειτουργούσαν 130 δομές το 2019, ενώ σήμερα μόλις 33. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».    

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άγγελος Βλάχος: Θεωρώ θετική την αναστολή της εμπορικής δραστηριότητας στο λιμάνι της Κεραμωτής

Για την απόφαση αναστολής της εμπορικής δραστηριότητας στο λιμάνι...

Μερική άρση απαγόρευσης κατανάλωσης του νερού σε οικισμούς της Θάσου

Από την Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Καβάλας εκδόθηκε η...

Δύο αθλητές του ΝΟΘΑΚ στον 2ο Διεθνή αγώνα αλιείας

Δύο αθλητές, από το τμήμα αθλητικής αλιείας του ΝΟΘΑΚ...

Η παιδική βία ξεκινά και τελειώνει στο ανούσιο Σχολείο

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Υπάρχουν περίπου 20 αρετές που καθορίζουν...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει»

Παράδωσε σε τέσσερις Πολιτιστικούς Συλλόγους το βιβλίο «100 χρόνια...

35χρονος ανασύρθηκε νεκρός στο λιμάνι Φίλιππος Β’

Άντρας 35 ετών, Ουκρανικής καταγωγής, ανασύρθηκε νεκρός από το...

«Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» του Βασίλη Κατσικονούρη

 «Μια γυναίκα, νύχτα, έξω από το κουβούκλιο του φρουρού...

1ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Regional Growth Conference

Το 1ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο «Regional Growth Conference» που...