Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Εμμανουηλίδης: Διογκώνονται μέρα με την μέρα τα αδιέξοδα

Ημέρα:

spot_img

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση, σε τρία μέτωπα, αυτά της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής, άσκησε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

Παράλληλα, μιλώντας για το εσωτερικό του κόμματός του, ο πρώην βουλευτής επισήμανε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται στην κατεύθυνση της ανάταξης, μετά την απώλεια της διακυβέρνησης της χώρας τον Ιούλιο του 2019.

«Σε αντίθεση με την αντιπολιτευτική πολιτική της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, αισθανόμενος την ευθύνη που είχε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέναντι στην κοινωνία, έβαλε πλάτη στο θέμα της πανδημίας…»

«Τα πράγματα στη χώρα μας παρουσιάζουν μεγάλες δυσκολίες σε τρία κυρίως πεδία. Σε αυτό της πανδημίας, όπου κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, σε αυτό της οικονομίας σε συνάρτηση με την κοινωνία και φυσικά στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Στο πεδίο της πανδημίας υπήρξαν δύο χρονικές φάσεις, η μία της περιόδου του «Μένουμε στο σπίτι» και η δεύτερη με το «Μένουμε ασφαλείς». Στην πρώτη φάση η κοινωνία, υπακούοντας με πρωτόγνωρη σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης τον κίνδυνο που είχε ενσκήψει με την εμφάνιση του κορωνοϊού, ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι σε αντίθεση με την αντιπολιτευτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή, αισθανόμενος την ευθύνη που είχε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέναντι στην κοινωνία, έβαλε πλάτη στο θέμα της πανδημίας. Αυτό ήταν μία εντελώς υπεύθυνη στάση απέναντι σε ένα θέμα που δεν ξέραμε προς τα που θα εξελιχθεί», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

«Υπάρχει μία κραυγαλέα αποτυχία και βέβαια κορωνίδα αυτής της αποτυχίας είναι η φρίκη με τις μάσκες, που είναι δηλωτική της αδυναμίας μιας Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα στοιχειώδη προβλήματα που αφορούν τη δημόσια Υγεία»

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση, επειδή πέρα από την κοινωνία βλέπει κατεξοχήν την επικοινωνία, θέλησε να δημιουργήσει ένα αίσθημα υπεραισιοδοξίας στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας σε σχέση πάντα με το τουριστικό προϊόν. Στη φάση αυτή επέδειξε έναν ανεπίτρεπτο ερασιτεχνισμό κι αυτός είναι ένας ήπιος χαρακτηρισμός. Το πιο σωστό είναι ότι υιοθετώντας υποδείξεις συμφερόντων των ακτοπλόων και των αεροπορικών εταιρειών έδινε αντιφατικά μηνύματα όσον αφορά την προστασία του πληθυσμού από το ενδεχόμενο του κινδύνου μιας δεύτερης φάσης του κορωνοϊού. Ξεκινήσαμε από 60% πληρότητα στα πλοία για να αναπτυχθεί στη συνέχεια στο 85% κι ενώ τα δείγματα ήταν ανησυχητικά για την διασπορά του κορωνοϊού. Το ίδιο και χειρότερο έγινε με την αντιμετώπιση με τις αεροπορικές εταιρείες με πληρότητα σχεδόν 100% και βέβαια το πιο κραυγαλέο δείγμα ερασιτεχνισμού ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρξε ένα ενιαίο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των τουριστών που θα έρχονταν στην Ελλάδα. Το τεστ των 72 ωρών έπρεπε να εφαρμοστεί σε όλες τις πύλες εισόδου. Υπάρχει άρα μία κραυγαλέα αποτυχία και βέβαια κορωνίδα αυτής της αποτυχίας είναι η φρίκη με τις μάσκες, που είναι δηλωτική της αδυναμίας μιας Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα στοιχειώδη προβλήματα που αφορούν τη δημόσια Υγεία. Δεν θα μιλήσω βέβαια για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες που όλο αυτό το εξάμηνο από τον Απρίλιο και μετά η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα μία επάνοδος του κορωνοϊού», συμπλήρωσε σχετικά με το πεδίο της πανδημίας ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

«Στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας τα πράγματα είναι ακόμα πιο οδυνηρά…»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Εμμανουηλίδης υπογράμμισε: «Στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας τα πράγματα είναι ακόμα πιο οδυνηρά καθότι εμείς εξαρχής είπαμε ότι πρέπει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν να είναι εμπροσθοβαρή, δηλαδή να μην υπάρχει μία τέτοια «αιμορραγία» που ο κοινωνικός ασθενής να μη μπορεί να αναταχθεί. Δεν υιοθέτησε αυτήν την πολιτική η Κυβέρνηση, αλλά εφάρμοσε αυτήν του βλέποντας και κάνοντας, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε μία φάση όπου μέρα με την μέρα τα αδιέξοδα και ιδιαίτερα των μικροεπαγγελματιών και των ανέργων να γίνονται ακόμη πιο μεγάλος βρόχος».

«Συρόμαστε σε ένα προσχεδιασμένο διάλογο με την Τουρκία – Δεν υπάρχει σθεναρότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος και φαίνεται αυτό από τα μισόλογα που ψελλίζουν τα κυβερνητικά χείλη»

Σε σχέση με το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και των σχέσεων με την γειτονική Τουρκία, ο κ. Εμμανουηλίδης επισήμανε: «Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής τα πράγματα είναι εντελώς δύσκολα, υπό την έννοια ότι συρόμαστε σε ένα προσχεδιασμένο διάλογο από την Γερμανία, που ξέρουμε πάρα πολύ καλά τον ρόλο της απέναντι στη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας κι έχουμε εναποθέσει τις όποιες ελπίδες για τη διευθέτηση του θέματος σε ανθρώπους που λίγο ως πολύ ξέρουμε ποια είναι η στάση τους διαχρονικά. Φοβάμαι ότι η περίπτωση της επιστροφής στην Αττάλεια του Oruc Reis δεν είναι παρά ένας ελιγμός και μία τακτική που ένα και μόνο στόχο έχει. Πώς θα αποφύγει η Τουρκία τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σθεναρότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος και φαίνεται αυτό από τα μισόλογα που ψελλίζουν τα κυβερνητικά χείλη».

«Αν δεν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, φοβάμαι ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για υποχωρήσεις, τις οποίες θα τις βρούμε μπροστά μας στο εγγύς μέλλον»

«Μάλιστα θα πρέπει να προσέξουμε, γιατί μιλάει ο πρωθυπουργός για διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ο όρος αυτός είναι πολύ πονηρός, γιατί μέσα εκεί εμπεριέχονται στοιχεία τα οποία σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με το θέμα της ρύθμισης Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας. Είναι μία διολίσθηση δηλαδή προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού Ερντογάν και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Βέβαια ο καιρός έφτασε καθώς μιλάμε για τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, όπου αν δεν ληφθούν εκεί μέτρα που να πιέζουν τον Ερντογάν προς την κατεύθυνση επιτέλους να αντιμετωπίσει την κρίση με μια στοιχειώδη σοβαρότητα, φοβάμαι ότι ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για υποχωρήσεις, τις οποίες θα τις βρούμε μπροστά μας στο εγγύς μέλλον», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα ο κ. Εμμανουηλίδης.

«Μετά από μία εκλογική ήττα κάνοντας την αυτοκριτική, νομίζω ότι το κόμμα βρίσκεται στην κατεύθυνση πια μιας ανάταξης…»

Κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο πρώην βουλευτής Καβάλας ανέφερε: «Όσον αφορά το εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετά από μία εκλογική ήττα κάνοντας την αυτοκριτική και επισημαίνοντας τις αδυναμίες που στοίχισαν στην απώλεια της διακυβέρνησης, νομίζω ότι το κόμμα βρίσκεται στην κατεύθυνση πια μιας ανάταξης και μιας συγκρότησης προς την κατεύθυνση να πορευτούμε όλοι μαζί και πρωτίστως η κοινωνία να διεκδικήσει αυτά που της οφείλονται. Αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η στοίχιση σε μία πορεία την οποία είχαμε επί 4,5 χρόνια διαγράψει και υλοποιήσει. Μόνο αυτό θα πω, στα 45 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ. το αποτέλεσμα ήταν η δημόσια χρεοκοπία με 320 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα 4,5 χρόνια δικής μας διακυβέρνησης, όχι μόνο δεν αυξήθηκε το χρέος ούτε ένα cent, αλλά επιπλέον αφήσαμε και ένα αποθεματικό της τάξεως των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρωτοφανές στα χρονικά τα μεταπολιτευτικά Κυβέρνηση να έρχεται και να αφήνει στη διάδοχη κατάσταση ένα τέτοιο «μαξιλάρι» όπως συνηθίζουμε να το λέμε. Αυτά τα μεγέθη είναι δηλωτικά για το πώς αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση τη διαχείριση της οικονομίας και της κοινωνίας και πώς λειτουργήσαμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δείχνει ακριβώς πόσο σεβασμό δείξαμε στον αγώνα και την αγωνία μιας κοινωνίας και πόσο σε τελευταία ανάλυση καταθέσαμε ένα κεφάλαιο σημαντικό για μία δύσκολη στιγμή που δυστυχώς επήλθε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το κοινωνικό της χρέος».

«Θλιβερές οι συμπεριφορές της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών…»

Καταληκτικά ο κ. Εμμανουηλίδης σχολίασε και τη στάση της Κυβέρνησης σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας: «Όλες αυτές οι θλιβερές συμπεριφορές της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών δείχνουν πως αυτοί οι άνθρωποι ένα και μόνο σκοπό είχαν. Όχι την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, αλλά το πως τελικά θα επανέλθουν στην εξουσία. Γιατί αυτά που συμβαίνουν αυτές τις ημέρες με τις προσφωνήσεις του κ. Ζάεφ στις συνομιλίες δείχνουν ακριβώς ότι για τη Νέα Δημοκρατία, ένα και μόνο στοιχείο προείχε, το πώς θα δημιουργήσουν ρήγματα στην κοινωνία σε βάρος των εθνικών διεκδικήσεων. Γιατί αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον σχιζοφρενικό να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι η συμφωνία αυτή είναι συμφωνία που πρέπει να τηρήσουμε και να την ενισχύσουμε. Ποιος τα λέει αυτά; Ο άνθρωπος που ως αντιπολίτευση έλεγε ότι δεν πρόκειται να κυρώσουμε καμία συμφωνία ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχτούμε την παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό και νατοϊκό σύστημα. Αυτά λοιπόν είναι στοιχεία καταγεγραμμένα κι επιτέλους ο καθείς θα πρέπει να σκεφτεί πού βρίσκεται η σοβαρότητα και που απουσιάζει η στοιχειώδης ευθύνη στη διακυβέρνησης του τόπου μας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...