Σε σειρά θεμάτων, τοπικών, αλλά και πανελλαδικών, αναφέρθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου.
Αρχικά ο Κώστας Μορφίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν οι τρεις βουλευτές με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Καβάλας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν πολλά ζητήματα.
”Θα σταθούμε αρωγοί. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια να μείνει όρθιο το νοσοκομείο. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν προσλήψεις προσωπικού. Για την περιφέρεια μας προβλέπονται 80 θέσεις”, τόνισε σχετικά ο Κ. Μορφίδης. Στη συνέχεια μίλησε για την αναφορά των βουλευτών προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Π.Α.Μ.Θ., καθώς κι ότι αναμένεται η απάντηση του, ενώ μίλησε και για τη συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη, στον οποίο έθεσαν τα θέματα του κόμβου Ορφανίου, της μελέτης για τα Τενάγη, της σιδηροδρομικής Εγνατίας, της σύνδεσης του Φίλιππος Β’ με τους Τοξότες, της αξιοποίησης του φράγματος Μαρμαρά, καθώς και του κάθετου άξονα Καβάλας – Δράμας – Βουλγαρίας.
Αναφορά Εμμανουηλίδη στο προσφυγικό – Αιχμές κατά του δημάρχου Παγγαίου
Από τη μεριά του ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε στο προσφυγικό θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η διαχείριση του προβλήματος ήταν γενικά επιτυχής, καθώς ”δεν άνοιξε ρουθούνι” από το πέρασμα 1 εκατομμυρίου προσφύγων από τη χώρα. Στηλίτευσε δε τη στάση των συστημικών, όπως τα χαρακτήρισε, μέσων ενημέρωσης, ενώ επισήμανε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ειδικά τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης, αν η χώρα βρισκόταν σε οικονομική κανονικότητα. Παράλληλα, ανέφερε ότι σε αντίθεση μ’ άλλες περιοχές της χώρας, η τοπική αυτοδιοίκηση της Π.Ε. Καβάλας στάθηκε θετικά απέναντι στο πρόβλημα, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, να εκκενώσει το κλειστό της Ελευθερούπολης από τους πρόσφυγες, τόνισε: ”Η ενέργεια του δημάρχου Παγγαίου δεν είναι αυτή που αντιστοιχίζεται με το όλο πνεύμα που επέδειξε στον προηγούμενο χρόνο. Γιατί στη λογική των τετελεσμένων γεγονότων δημιούργησε ένα πρόβλημα τέτοιο που δεν τιμά τη χώρα μας. Όταν για δυο τρεις μέρες οι πρόσφυγες ήταν υποχρεωμένοι να γυρίζουν από κέντρο σε κέντρο για να τακτοποιηθούν. Μονομερείς ενέργειες σ’ αυτή την κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπονται”.
Ρητή διαβεβαίωση στους βουλευτές από τη διοίκηση του εργοστασίου λιπασμάτων, ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων
Ακολούθως ο κ. Εμμανουηλίδης μίλησε για την τροπολογία που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές για την κατάργηση του Ε.Φ.Κ. φυσικού αερίου της Β.Φ.Λ.
Όπως είπε η τροπολογία αφορά μια βιομηχανία με κομβικό ρόλο στην τοπική και εθνική οικονομία.
”Έπρεπε να διασφαλιστεί η καθαρότητα της στόχευσης γιατί η Β.Φ.Λ. χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων της. Έπρεπε επίσης να διασφαλίσουμε τις εργασιακές σχέσεις, καθώς η εταιρεία στο παρελθόν δεν επέδειξε και την καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους. Η τροπολογία έπρεπε να συναρτηθεί με τη διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων στο θέμα της μισθοδοσίας και στο συνταξιοδοτικό. Τα συζητήσαμε εκ των προτέρων με τους εκπροσώπους της εταιρείας και λάβαμε ρητή διαβεβαίωση ότι δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων, αλλά θα αναζητηθεί εκείνη η λύση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές”, δήλωσε σχετικά με το θέμα ο κ. Εμμανουηλίδης. Παράλληλα, τόνισε ότι επετεύχθη να πωλείται με χαμηλότερο κόστος λίπασμα σε αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής μας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της εταιρικής κοινωνικής σχέσης.
Για την Θάσο μίλησε ο Γιώργος Παπαφιλίππου
Στα ζητήματα της Θάσου αναφέρθηκε, λόγω και της καταγωγής του, ο Γιώργος Παπαφιλίππου. Όπως είπε οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διασφάλισαν την εκτέλεση των δρομολογίων Καβάλας – Πρίνου, ζήτημα που όπως είπε δεν ήταν εύκολο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι διασφαλίστηκε και η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Θάσου, καθώς κι ότι δημιουργήθηκε τομέας Ε.Κ.Α.Β. στο νησί.
Επίσης, τόνισε ότι θα καλυφθούν οι έξι θέσεις γιατρών στα αγροτικά ιατρεία του νησιού, ενώ στάθηκε και στην αποτροπή της κατάργησης του αστυνομικού σταθμού των Λιμεναρίων, το οποίο θα ενισχυθεί το καλοκαίρι. Ανέφερε δε ότι είναι θετικά τα αποτελέσματα της παρέμβασης των βουλευτών για το χωροταξικό του νησιού, μετά τις επαφές τους με την γενική γραμματεία χωροταξίας και περιβάλλοντος, ενώ τέλος μίλησε και για την ανάδειξη του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Καζαβήτι με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του.