Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Σε ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Κώστας Μορφίδης: «Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ακυρώσει την απλή αναλογική»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντός του 2020, υπογράμμισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, Κώστας Μορφίδης.

«Ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν διπλές εκλογές είναι να συναινέσει ο κ. Τσίπρας σε ένα άλλο εκλογικό νόμο», είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανοίγοντας ουσιαστικά τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αν δεν βρεθούν οι 200 ψήφοι για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής, τότε η χώρα θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε διπλή εκλογική αναμέτρηση, ισχυρίζεται η κυβέρνηση

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που είχε ισχυριστεί ότι στο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδιο πρόωρων εκλογών, παρά τις σχετικές διαψεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία βέβαια ισχυρίζεται ότι εάν δεν βρεθούν οι 200 ψήφοι για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής, τότε η χώρα θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε διπλή εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη είτε συμμαχική. Μία ακόμη πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σκέψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το 2020 και σ’ αυτό συνηγορούν κυρίως οι επιδόσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

«Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ακυρώσει την απλή αναλογική, να πάμε σε διπλές εκλογές, πιθανότατα μέσα στο 2020, ξεκινώντας από την άνοιξη και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους»

‘Η προσφυγή στις κάλπες είναι ένα σενάριο που τελευταία είναι υπαρκτό. Πιστεύω αν γίνουν πρόωρες εκλογές, θα γίνουν μετά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Άρα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει εκλογικό νόμο για να το αλλάξει αυτό, θα ζητήσει δηλαδή ενισχυμένη πλειοψηφία για να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, πράγμα που όμως δεν φαίνεται να μπορεί να το καταφέρει με τις δυνάμεις που έχουν τα κόμματα αυτή τη στιγμή στη Βουλή. Άρα, θα προσπαθήσει να ακυρώσει την απλή αναλογική, να πάμε σε διπλές εκλογές, πιθανότατα μέσα στο 2020, ξεκινώντας από την άνοιξη και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Μορφίδης.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και βεβαίως μέσα από τη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει για να έρθουμε κοντά στους πολίτες και να συζητήσουμε μαζί τους, βλέπουμε και αυτή την πιθανότητα…»

«Αυτό γιατί θεωρεί ότι τώρα είναι ενισχυμένη, έχει τα δημοσκοπικά αποτελέσματα υπέρ της και θα προσπαθήσει να κερδίσει τις δεύτερες εκλογές γιατί οι πρώτες θα γίνουν με απλή αναλογική, οι δεύτερες με ένα σύστημα ενισχυμένο που θα προσπαθήσει να το περάσει από τη Βουλή, πιστεύοντας ότι θα τις κερδίσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και βεβαίως μέσα από τη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει για να έρθουμε κοντά στους πολίτες και να συζητήσουμε μαζί τους, βλέπουμε και αυτή την πιθανότητα, συζητάμε και γι’ αυτό και είμαστε έτοιμοι όποτε υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, να διεκδικήσουμε και πάλι την εξουσία που είναι ο σκοπός και ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

«Βεβαίως και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει την κατάσταση, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία κυβερνά με τον τρόπο που κυβερνά…»

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν θεωρεί εφικτό να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην εξουσία, σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο Κώστας Μορφίδης απάντησε: «Βεβαίως και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει την κατάσταση, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία κυβερνά με τον τρόπο που κυβερνά. Δηλαδή απολυταρχικά, ξηλώνοντας κατακτήσεις και δικαιώματα του λαού, στέκεται απέναντι στους εργαζόμενους και στη μεσαία τάξη, την οποία τόσο πολύ προεκλογικά ήταν ο υπερασπιστής της. Βλέπουμε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αυξήσεις σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας κλπ. Όλα αυτά πιστεύω ότι θα τα κατανοήσει ο ελληνικός λαός και θα σταθεί απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης, καταψηφίζοντάς την. Αυτό είναι μια πιθανότητα την οποία ενισχύουμε μέσα από τον ρόλο που έχουμε. Κάνουμε έλεγχο και κριτική στην εξουσία και πιστεύουμε ότι αυτός ο έλεγχος αποδίδει, το βλέπουμε μέρα με τη μέρα πως στέκονται κριτικά οι πολίτες απέναντι στην κυβέρνηση και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Διαφημίσεις