Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Δυστυχώς, το ότι κινδυνεύει η προστασία της πρώτης κατοικίας με την Νέα Δημοκρατία είναι μια πραγματικότητα. Παλιότερα η προπαγάνδα έλεγε ότι οι «κομμουνιστές θα μας πάρουν τα σπίτια», αλλά τώρα έρχεται η Δεξιά να κάνει κάτι τέτοιο».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Καβάλα, Κώστας Μορφίδης, εν αναμονή μάλιστα της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τα οποία ασχολούνται με το θέμα, προκειμένου να παρουσιάσουν μια εφικτή εναλλακτική λύση.

Διάλογο και με τα άλλα κόμματα θέλει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για μια κοινά αποδεκτή λύση

Ωστόσο πριν να δοθεί στη δημοσιότητα η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τα στελέχη του κόμματος θα έχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους φορέων που εμπλέκονται στο θέμα για να ενσωματώσουν και τις δικές τους απόψεις, ενώ στη συνέχεια, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρόκειται να ξεκινήσει διάλογο με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου από κοινού να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση για το θέμα της πρώτης κατοικίας.

«Οι άνθρωποι που έχουν πραγματικό πρόβλημα, δεν μιλάμε για τους κακοπληρωτές, πρέπει να στηριχθούν και να τους δοθεί η δυνατότητα να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους…»

«Το αν θα καταφέρουμε να καταθέσουμε μια κοινή πρόταση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πιστεύω ότι είναι εύκολο από τη στιγμή που υπάρχει πρόθεση από όλα τα κόμματα να υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει μια καλή προσπάθεια. Δεδομένο είναι ότι εμείς θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτο το παιχνίδι από τις τράπεζες και θα πρέπει οπωσδήποτε οι άνθρωποι που έχουν πραγματικό πρόβλημα, δεν μιλάμε για τους κακοπληρωτές, να στηριχθούν και να τους δοθεί η δυνατότητα, τώρα που η χώρα ανακάμπτει, να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους σε μεταγενέστερη φάση», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Μορφίδης.

«Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις κατά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.»

Κληθείς να απαντήσει στα όσα λέει η Νέα Δημοκρατία, ότι και επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γίνονταν πλειστηριασμοί, αλλά και ότι η πρόταση που φέρνει δεν είναι τίποτα άλλο από νόμο που ψήφισε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όταν ήταν κυβέρνηση, ο κ. Μορφίδης σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις κατά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πλειστηριασμοί γίνονταν επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όχι όμως για στεγαστικά δάνεια, αλλά για επιχειρηματικά. Ειδικά για πρώτη κατοικία δεν είχαμε κανέναν πλειστηριασμό, γιατί αν γινόταν θα το ξέραμε όλοι, γιατί θα το έλεγαν από το πρωί μέχρι το βράδυ τα κανάλια που στηρίζουν την Νέα Δημοκρατία. Επί των ημερών μας υπήρχε πλαίσιο στήριξης της πρώτης κατοικίας, το οποίο κινδυνεύει να χαθεί τώρα με άσχημο μάλιστα τρόπο από τη μεριά του υπουργού, του κ. Γεωργιάδη, που προσπαθεί να το επιβάλει με έναν τρόπο του τύπου έτσι θέλω κι έναν τσαμπουκά που δεν ταιριάζει σε ανθρώπους που έχουν υποφέρει τα πάνδεινα. Όσον αφορά το ότι εφαρμόζουν δικό μας νόμο αυτό δεν ισχύει. Καμία σχέση. Ο νόμος Σταθάκη ίσχυε μέχρι 31.12 δόθηκε μια παράταση για να υπάρξει το επόμενο νομοθετικό πλαίσιο. Άρα αυτό το νέο πλαίσιο πρέπει να υπάρξει, μαζί με πρόνοια, τουλάχιστον για τους ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και δεν έχουν δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Καβάλα.

Α. Φλαμπουράρης: «Κατηγορούμε την κυβέρνηση γιατί προτίθεται να άρει κάθε προστατευτικό πλαίσιο, τώρα μάλιστα που υποτίθεται ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης»

Αναφερόμενος στο θέμα ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε: «Κατηγορούμε την κυβέρνηση γιατί προτίθεται να άρει κάθε προστατευτικό πλαίσιο, τώρα μάλιστα που υποτίθεται ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης. Είναι γνωστό ότι όσο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν στην κυβέρνηση καμία λαϊκή ή μεσαία κατοικία, αξίας ως 250.000 ευρώ, δεν βγήκε σε πλειστηριασμό για χρέη προς τις τράπεζες. Κατηγορούμε την κυβέρνηση γιατί προτίθεται να άρει κάθε προστατευτικό πλαίσιο, τώρα μάλιστα που υποτίθεται ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης. Θεωρούμε ότι η προστασία πρέπει, όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να διευρυνθεί, με παράταση του υπάρχοντος νόμου και την αύξηση του εύρους των κριτηρίων του, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτόν ακόμα περισσότεροι».

Ν. Παππάς: «Ο κ. Μητσοτάκης μπήκε λοιπόν αυτοβούλως, όπως αποκαλύπτεται, σε ένα παζάρι που από τη μεριά των εταίρων τίθεται η απελευθέρωση των πλειστηριασμών»

Και ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Παππάς, μίλησε για το ίδιο θέμα υπογραμμίζοντας: «Η δική μας κυβέρνηση είχε συμφωνήσει ότι ένα μέρος του αποθέματος θα αξιοποιούταν για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. Ο κ. Μητσοτάκης, όταν εξελέγη, αναίρεσε αυτή τη συμφωνία και ανέβασε το στόχο των πλεονασμάτων στο 3,5%. Με στόχο να διαπραγματευτεί εκ νέου τη μείωσή τους, αφού περάσει κάποιες συγκεκριμένες «μεταρρυθμίσεις», ή αντιμεταρρυθμίσεις αν θέλετε, όπως την άρση προστασία της πρώτης κατοικίας. Μπήκε λοιπόν αυτοβούλως, όπως αποκαλύπτεται, σε ένα παζάρι που από τη μεριά των εταίρων τίθεται η απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Είναι καθαρό πια πως πρόκειται για ένα στημένο «πάρε-δώσε». Τα πλεονάσματα και η μείωσή τους πήραν τη θέση του «καρότου», ενώ το «μαστίγιο» παραμένει το ίδιο. Αυτό είναι κάτι που, με κόπο, πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο».

Διαφημίσεις