Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Αποδείξαμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα»

Συνέντευξη του ΥΕΘΑ στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η οποία δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση που κυκλοφόρησε το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020.

Το κείμενο της συνέντευξης παρατίθεται παρακάτω:

– Μετά την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους «Ορούς Ρέις» σε τουρκικό λιμένα να θεωρήσουμε ότι αίρεται το καθεστώς επαυξημένης επαγρύπνησης που ισχύει στις Ένοπλες Δυνάμεις από τις 21 Ιουλίου;

Δεν αρχίσαμε να επαγρυπνούμε με την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» στις 21 Ιουλίου. Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Άγκυρα υπέγραψε το παράνομο και άκυρο μνημόνιο με τη διοίκηση της Τρίπολης, η κυβέρνηση παρακολουθεί, επεξεργάζεται, αναλύει και αντιμετωπίζει τόσο τη ρητορική, όσο και την έμπρακτη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Ήμασταν έτοιμοι και αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τον αιφνιδιασμό που επιδιώχθηκε από την απέναντι όχθη του Έβρου, όταν επιχειρήθηκε να ασκηθεί πίεση προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της εργαλειοποίησης εξαθλιωμένων μεταναστών που καθοδηγήθηκαν κακήν κακώς στην πόρτα της Ευρώπης.

Φυλάξαμε τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και δείξαμε ότι μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και το υπόλοιπο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί, απέδειξαν ότι ο μηχανισμός ήταν και παραμένει έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση. Το επιβεβαιώσαμε και με την άμεση αντίδρασή μας όταν εκδηλώθηκε η πρόσφατη έκρυθμη κατάσταση με τον πλουν του ερευνητικού σκάφους. Θα το επιβεβαιώσουμε πάλι, όποτε το απαιτήσουν οι συνθήκες. Οι περιστάσεις απαιτούν να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση.

– Εκτιμάτε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για διάλογο με την Τουρκία;

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι θετικό πρώτο βήμα το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχώρησε στην έκδοση νέας ναυτικής αγγελίας και απέσυρε το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» από την Ανατολική Μεσόγειο. Όλο και περισσότεροι εταίροι και σύμμαχοι συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις και υπογραμμίζουν ότι η Άγκυρα πρέπει να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, κάτι που ελπίζω ότι θα πράξει.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο -και γιατί όχι σύντομα– είναι έτοιμη να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν – όχι με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς- τον Μάρτιο του 2016. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε, έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών μας: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» για τη μόνη διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι χρειάζονται ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. Μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά. Έχουμε αποδείξει πως είμαστε καλοί γείτονες και επιδιώκουμε την αλληλοσυνεννόηση και τον αλληλοσεβασμό. Ασφαλώς και πρέπει να συνομιλούμε με τους γείτονές μας, με καλή πίστη, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Η χώρα μας θα εξακολουθήσει να αναπτύσσει πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας. Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Αν όμως αμφισβητηθούν ή απειληθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας.

– Βιώσατε κατά τη θητεία σας στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας τη μεγαλύτερης διάρκειας ελληνοτουρκική κρίση μετά τη Μεταπολίτευση. Γιατί οι Τούρκοι το τράβηξαν τόσο; Τους εξόργισε η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ;

Σας θυμίζω ότι είναι η άλλη πλευρά που επιχείρησε να διαμορφώσει νέα δεδομένα, προχωρώντας στο αποκαλούμενο «τουρκολυβικό σύμφωνο», το οποίο είναι άκυρο και ανυπόστατο και διατηρώντας έκτοτε – πρώτα με την κρίση στον Έβρο και κατόπιν με την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο – σε υψηλό επίπεδο την ένταση στην περιοχή.

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ – όπως και λίγο νωρίτερα η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας – αποτελούν υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, συνεργασίας και συνεννόησης με γειτονικές χώρες με καλή πίστη. Πάνω απ΄όλα αποκαθιστούν ένα καθεστώς νομιμότητας στην περιοχή. Όσον αφορά στις σχέσεις Αθηνών – Καΐρου, βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο κι αυτό φάνηκε τόσο κατά την τριμερή Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στη χώρα μας, όσο και από την επιτυχή άσκηση «Μέδουσα 6» που πραγματοποιήθηκε το ίδιο διάστημα. Επιτρέψτε μου να σας επισημάνω κάτι που συζητήθηκε στο Βερολίνο κατά την άτυπη υπουργική Σύνοδο πριν από λίγο καιρό σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Αυτή η εξέλιξη φέρνει τη φίλη χώρα Αίγυπτο πιο κοντά στην Ευρώπη, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα και να εμπεδωθεί το κλίμα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σάς κατηγόρησε ότι δεν αποτρέψατε τον πλουν του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2018. Πώς κρίνετε γενικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνοτουρκική κρίση;

Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ας αναλογιστούν τις εσωτερικές αστοχίες, τη διγλωσσία και τα προβλήματα από τη συγκυβέρνησή τους με τους ΑΝΕΛ. Και ας θυμηθούν την υπεύθυνη στάση που τήρησε η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις κρίσιμες στιγμές που απαιτήθηκε εθνική συνεννόηση και υποστήριξη της διεθνούς θέσης της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Ο λαϊκισμός και η μικροπολιτική δεν χωρούν στη διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων.

Έχω την ελπίδα, αν όχι την πεποίθηση, ότι τελικά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση θα αποφύγουν τη μικροκομματική κριτική στα εθνικά θέματα και θα στηρίξουν την Κυβέρνηση, τόσο στους λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, όσο και στις παρεμβάσεις που επιβάλλονται για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό. Αυτό θα επέβαλε μια υπεύθυνη στάση στα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Εμείς από την πλευρά μας, σκοπεύουμε να διευκολύνουμε την Αντιπολίτευση σε αυτήν την εθνικά υπεύθυνη συμπεριφορά, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις, διευκρινίσεις και εξηγήσεις σχετικά με τις κινήσεις μας, ιδίως στα Εξοπλιστικά που πάντα αντιμετωπίζονταν με διάθεση καχυποψίας. Έτσι λειτουργήσαμε ως τώρα και έτσι θα συνεχίσουμε.

– Μπορείτε να μας παρουσιάσετε πώς θα γίνει ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και θα θωρακιστεί περαιτέρω η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας, όπως εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός;

Προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά συνέπεια της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Το τρίπτυχο έχει να κάνει με συγκεκριμένες κινήσεις στα Εξοπλιστικά, ενίσχυση του προσωπικού μέσω προσλήψεων επαγγελματιών σε συγκεκριμένες ειδικότητες και αναβάθμιση -εγώ θα προσέθετα, αναβίωση- της αμυντικής βιομηχανίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και στρατηγικών εταιρικών σχημάτων.

Ασφαλώς και το άμεσο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα Εξοπλιστικά και ιδίως στην πρόσκτηση των δεκαοκτώ “Rafale” και των τεσσάρων φρεγατών πολλαπλών ρόλων, μετά την αξιολόγηση των προτάσεων που έχει ήδη στα χέρια του το Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης σημαντικά είναι τα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, την πρόσκτηση τεσσάρων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας “Romeo” με τρομερές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς και την πρόσκτηση συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων και πυραύλων με πολλαπλασιαστική ισχύ δυνάμεως πυρός και στους τρεις κλάδους.

Πρόκειται για μια σειρά από πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν εισηγηθεί τα Επιτελεία και στη βάση μιας πολύ μεθοδευμένης προτεραιοποίησης απαιτήσεων και αναγκών που έχει επεξεργαστεί το ΓΕΕΘΑ σε βάθος τετραετίας. Δεν πρόκειται για… «εξοπλιστικό μαμούθ» ύψους 10 δισ. όπως εσφαλμένως διαδίδεται αλλά για ένα πρόγραμμα σταδιακής, έξυπνης και εξειδικευμένης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, σε απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συμβαδίσει με τις όχι απεριόριστες οικονομικές δυνατότητές μας, με διαφάνεια και σεβασμό στη συμβολή του Έλληνα φορολογουμένου, και φυσικά υπό την τελική εποπτεία και έγκριση του Πρωθυπουργού.

Έχουμε μείνει πίσω στη λήψη αυτών των κρίσιμων για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσεων και πρέπει να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και αρκετό χαμένο χρόνο. Μας περιμένει πολλή δουλειά, ήδη όμως έχει γίνει αρκετή, όπως π.χ. προκύπτει από την πρόσφατη ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς σύγχρονων τορπιλών και της εν συνεχεία υποστήριξης του στόλου των «Μιράζ 2000-5» με ανταλλακτικά, ύστερα από πολλά χρόνια αδράνειας.

Επιπλέον οφείλουμε να υλοποιήσουμε το στόλο της ουσιαστικής υποστήριξης του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων από μια παραγωγική και ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία. Ζητούμενο δεν είναι μόνο η πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και η συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Όταν θα έχουμε επιτύχει όλα τα παραπάνω, τότε θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια νέα εποχή για την Άμυνα της χώρας με εντυπωσιακή επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στο σύνολό τους, ώστε να είμαστε πιο ισχυροί.

spot_img

Διαφημίσεις