Τους φόβους του ότι τελικά η μείωση του αφορολογήτου ποσού στις 5.000 ευρώ ίσως γίνει πράξη, εκφράζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο οικονομολόγος Ντίνος Κλειτσιώτης.
Η απειλή πλέον εκ μέρους των θεσμών δεν αφορά σε πλούσιους, αλλά στους φτωχούς μισθωτούς και συνταξιούχους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ακόμη μπορούν και επιβιώνουν με ετήσια εισοδήματα το πολύ ως 12.000 ευρώ μικτά.
«Θα πρόκειται για ένα τεράστιο χαράτσι – Η κυβέρνηση πρέπει να στυλώσει τα πόδια…»
«Για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ειδικά το Δ.Ν.Τ., αλλά και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. πλέον, επιμένουν στη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ. Είναι κάτι το οποίο βεβαίως φοβάμαι, που αν συμβεί θα έχει μια επιπλέον επιβάρυνση περίπου στα 1.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο κι όχι για κάθε νοικοκυριό. Το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2015 ήταν 9.550 ευρώ. Αν αυτό πέσει στις 5.000 ευρώ, η διαφορά αυτή επί 22% που είναι ο φόρος βγάζει 1.000 ευρώ φόρο για κάθε φορολογούμενο! Μιλάμε για ένα τεράστιο χαράτσι που επαναλαμβάνω φοβάμαι πολύ ότι μπορεί να γίνει πράξη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να στυλώσει τα πόδια, διότι διαφορετικά θα φτάσουμε σε καταστάσεις να μην μπορεί να ανταποκριθεί κανείς πλέον στις υποχρεώσεις του προς την εφορία. Αυτή τη στιγμή τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία φτάνουν τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ κι αν συμβεί κι αυτό θα εκτιναχθούν την νέα χρονιά», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο Ντίνος Κλειτσιώτης.
Εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα – Θετική εξέλιξη το χαρακτηρίζει ο Ντίνος Κλειτσιώτης
Αναφορικά με την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος, με το οποίο θα «χτίζεται» το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και την κατάθεση εντός της τρέχουσας εβδομάδας του νομοσχεδίου, ο κ. Κλειτσιώτης δήλωσε: «Η καθιέρωση του πλαστικού χρήματος είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Είναι κάτι που και με τα capital controls έχει μπει στη ζωή πολλών συμπολιτών μας. Θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και μάλιστα αργήσαμε να το κάνουμε, και η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και η σημερινή, η οποία ενώ το εξαγγέλλει εδώ και δυο χρόνια δυστυχώς δεν το έχει κάνει. Είναι καιρός να γίνει πράξη για να μην αυξάνεται η φοροδιαφυγή».
Να σημειωθεί ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον ακατάσχετο, δεν πέρασε τελικά από τους θεσμούς, προκαλώντας έντονη δυσφορία στο υπουργείο Οικονομικών.
Τι προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο
-Το ανώτατο ποσό δαπάνης με πλαστικό χρήμα για να δοθεί αφορολόγητο περιορίζεται από 30% σε 20%. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, με εισόδημα έως 30.000 ευρώ η δαπάνη θα πρέπει να ανέρχεται στο 15%, ενώ για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα θα πρέπει να ανέρχονται στο 20% του εισοδήματος
-Αν κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις, θα του επιβληθεί πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων
-Αναγκαστικά με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να γίνονται οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ
-Καμιά απόδειξη από γιατρό δεν θα «περνάει» αν δεν έχει πληρωθεί με κάρτα