Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Μακάριος Λαζαρίδης: Πραγματικά έχουμε «τρέξει» την στήριξη των αγροτών

Ημέρα:

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση για τη μη παρακράτηση του 20% για τον ΕΛΓΑ / Προοπτική κρατικής αρωγής για τους αγρότες σε Τενάγη, Πλατανότοπο, Ποδοχώρι, Γαληψό και Κοκκινοχώρι

 

 Στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την στήριξη των αγροτών της χώρας και κατ’ επέκταση και της Π.Ε. Καβάλας, αναφέρθηκε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε το πρωί της Δευτέρας (6/2) στην ΕΡΑ Καβάλας, ο βουλευτής  της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.

«Γίνονται βήματα, θα έλεγα άλματα, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε και να λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τους αγρότες. Δεν εξωραϊζω τα πράγματα. Δεν λέω ότι γίνονται όλα, ότι τα κάνουμε όλα καλά, όμως σε κάθε περίπτωση πραγματικά έχουμε «τρέξει» την στήριξη των αγροτών, έχουμε κάνει πράγματα για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, που θα έλεγα αποτελεί έναν πολύ βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένες και μετρήσιμες οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από τις συναντήσεις με Λυκουρέντζο και Τριαντόπουλο

 Αναφερόμενος στις συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και στα αποτελέσματα αυτών, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε αρχικά: «Το βράδυ της προπερασμένης Κυριακής, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Παγγαίου, Φ. Αναστασιάδη, συναντήθηκα με τον Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής και συζητήσαμε όλα τα θέματα. Υπήρξε αίτημα να συναντηθούμε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον κ. Λυκουρέντζο, όσο και με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις φυσικές καταστροφές, τον κ. Τριαντόπουλο και βεβαίως και με τον κ. Γεωργαντά (δεν υπήρξε συνάντηση λόγω υποχρεώσεων του υπουργού). Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από δική μου συνεννόηση με τον κ. Λυκουρέντζο και τον κ. Τριαντόπουλο την περασμένη Πέμπτη (2/2) στην Αθήνα. Από τις συναντήσεις αυτές τα συμπεράσματα που βγήκαν και οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από τους δυο είναι συγκεκριμένες και μετρήσιμες».

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση για τη μη παρακράτηση του 20% για τον ΕΛΓΑ – Η κυβέρνηση τριπλασίασε το πλαφόν ανά ΑΦΜ από τις 70.000 ευρώ στις 210.000 ευρώ

 Όπως ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Λαζαρίδης «το ζήτημα των αποζημιώσεων στους αμπελοπαραγωγούς, για την καταστροφή του περασμένου Ιουνίου, έχει ολοκληρωθεί. Ταχύτατα θα έλεγα ολοκληρώθηκε και η προκαταβολή του 60% που με νομοθετική ρύθμιση δώσαμε στις αρχές Νοεμβρίου και στο τέλος του χρόνου είχε ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο της προκαταβολής, άρα υπήρξε εξόφληση της αποζημίωσης. Από εδώ και πέρα, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές για ελιές και αμύγδαλα για τα χωριά Γαληψός, Κάρυανη, Ορφάνι και Οφρύνιο. Επίσης μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση για τη μη παρακράτηση του 20% για τον ΕΛΓΑ από την πλευρά των αγροτών. Αυτή η κυβέρνηση τριπλασίασε το πλαφόν ανά ΑΦΜ από τις 70.000 ευρώ που ήταν το μάξιμουμ της αποζημίωσης, στις 210.000 ευρώ».

Προσπάθεια να αποζημιωθούν και τα «σκεπαστά» με επιδότηση – Περί τα τέλη Μαρτίου η στήριξη των αγροτών για την απώλεια εισοδήματος λόγω covid τα έτη 2020 και 2021

 «Από εκεί και πέρα υπήρξε συζήτηση και για αποζημιώσεις και στα «σκεπαστά» αμπέλια που έχουν επιδοτηθεί από τον ΕΛΓΑ. Αυτά δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν, είναι μια δύσκολη περίπτωση, αφορά 27 αγροτεμάχια, το 2% της συνολικής έκτασης. Κάνουμε μια προσπάθεια να αποζημιωθούν και τα σκεπαστά με επιδότηση, το τονίζω, θα την παλέψουμε τη δύσκολη αυτή περίπτωση. Ο κ. Τριαντόπουλος ενημέρωσε τους αγρότες ότι περί τα τέλη Μαρτίου η στήριξη των αγροτών για την απώλεια εισοδήματος λόγω covid τα έτη 2020 και 2021 θα δοθεί, με ένα συνολικό ποσό 2,5 εκ. ευρώ. Το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αφού υπάρξει ανάλυση για την απώλεια εισοδήματος από τη ΔΑΟΚ, θα υπάρξει αποζημίωση και στους αμπελοπαραγωγούς λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», συμπλήρωσε ακόμη ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν θα πούμε εμείς ή δεν θα επιβάλουμε στους αγρότες πως κρίνουν αυτά τα μέτρα, ούτε πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα. Έχουν την άποψη τους, εμείς παραθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία και όλοι κρινόμαστε…»

 Ο Μακάριος Λαζαρίδης ρωτήθηκε και για τη μη ικανοποίηση των αγροτών από τις αποζημιώσεις και απάντησε: «Δεν θα πούμε εμείς ή δεν θα επιβάλουμε στους αγρότες πως κρίνουν αυτά τα μέτρα, ούτε πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους να κάνουν αυτά που κρίνουν εκείνοι ότι είναι καλύτερα. Έχουν την άποψη τους, εμείς παραθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία και όλοι κρινόμαστε. Υπάρχουν δεδομένα που δεν αμφισβητούνται ή τουλάχιστον δεν πρέπει να αμφισβητούνται γιατί είναι συγκεκριμένοι αριθμοί. Το 2022 οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας έλαβαν ή θα λάβουν σε αποζημιώσεις 15,5 εκ. ευρώ. Τα 14,5 εκ. ευρώ είναι για τις καταστροφές στον Δήμο Παγγαίου, 820.000 ευρώ για τις καταστροφές στον Δήμο Νέστου και περίπου 60.000 ευρώ είναι για τα χωριά του Δήμου Καβάλας. Ποτέ στην Π.Ε.Κ. δεν δόθηκαν τόσα πολλά χρήματα σε αποζημιώσεις. Κάποιος σωστά μπορεί να ισχυριστεί ότι είχαμε πολύ μεγάλες καταστροφές. Ναι, αυτή είναι η αλήθεια, αλλά αυτή η κυβέρνηση σπεύδει αρωγός για να στηρίξει τους αγρότες. Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει την τριετία 2020 – 2022 συνολικά 863 εκ. ευρώ για να στηρίξουμε τις απώλειες εισοδήματος των αγροτών από τις φυσικές καταστροφές. Από αυτά τα 400 εκ. ευρώ προέρχονταν από τον ΕΛΓΑ. Τα υπόλοιπα 463 εκ. ευρώ προέρχονται από αυτό που λέμε προϋπολογισμό του κράτους. Το επισημαίνω γιατί για μια τουλάχιστον δεκαετία καμιά κυβέρνηση δεν έδινε τα 30 εκ. ευρώ που έπρεπε να δίνει κάθε χρόνο στον ΕΛΓΑ για να τον στηρίζει. Αυτή η κυβέρνηση το έκανε πράξη. Αν δεν έκανε αυτήν την κίνηση, ο ΕΛΓΑ ως ελλειμματικός, τον Αύγουστο του 2020 θα έπρεπε να κλείσει. Εμείς δεν θέλουμε έναν ΕΛΓΑ κλειστό, αλλά έναν ΕΛΓΑ σύγχρονο που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και μέσα στις επόμενες κινήσεις της επόμενης κυβέρνησης που είμαι πεπεισμένος θα είναι της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι οι αλλαγές στο καταστατικό του ΕΛΓΑ».

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για αποζημιώσεις στους αγρότες των Τεναγών, εκεί που έπεσε το Antonov – Προοπτική μιας κρατικής αρωγής, δηλαδή αναστολή πληρωμής οφειλών, εφορίας, προς τρίτους σε τέσσερα συγκεκριμένα χωριά, στον Πλατανότοπο, το Ποδοχώρι, την Γαληψό και το Κοκκινοχώρι

 «Στη συζήτηση που κάναμε βάλαμε και την προοπτική μιας κρατικής αρωγής, δηλαδή αναστολή πληρωμής οφειλών, εφορίας, προς τρίτους σε τέσσερα συγκεκριμένα χωριά, στον Πλατανότοπο, το Ποδοχώρι, την Γαληψό και το Κοκκινοχώρι, όπου οι παραγωγοί επλήγησαν περισσότερο. Μας είπε ο κ. Τριαντόπουλος ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει από την πρώτη στιγμή, διότι θα έπρεπε να είχαμε τα πορίσματα του ΕΛΓΑ. Τώρα θα κοιτάξουμε να δούμε αν μπορούμε και σε ποιο εύρος μπορούμε να το κάνουμε. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για αποζημιώσεις στους αγρότες των Τεναγών, εκεί που έπεσε το Antonov. Επίσης όσοι είχαν υποβάλει φακέλους ή ενστάσεις για ένταξη στο μέτρο 5.1 που έχει να κάνει με την επιδότηση του ΕΛΓΑ σε χαλαζικά δίχτυα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι όλοι θα ενταχθούν, καθώς αυξήσαμε το κονδύλι από τα 15 εκ. ευρώ στα 31 εκ. ευρώ», σημείωσε ακόμη ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας.

Η Π.Ε. Καβάλας την πενταετία 2024 – 2028, θα ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο χαλαζικής προστασίας

 Ειδικά όσον αφορά το θέμα της χαλαζικής προστασίας, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε: «Ο κ. Λυκουρέντζος μας ενημέρωσε ότι η Π.Ε. Καβάλας την πενταετία 2024 – 2028, θα ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο χαλαζικής προστασίας. Ήταν θυμίζω μια προεκλογική μου δέσμευση στους αγρότες και μια συνολικά δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υλοποιήθηκε το 2019, διότι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, υπήρχε ήδη υπογεγραμμένη η σύμβαση από την προηγούμενη κυβέρνηση για την 5ετία, 2019 – 2024. Είμαι χαρούμενος για το ότι η Π.Ε. Καβάλας εντάσσεται σε αυτό το εθνικό σχέδιο, καθώς με επιστολή μου στις 12.7.21 στον πρωθυπουργό, ζητούσα ακριβώς αυτό. Λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών και των ακραίων πλέον φαινομένων, ζητούσα από τον πρωθυπουργό να γίνει αυτό, να υπάρξει δηλαδή ένα συνολικό σχέδιο χαλαζικής προστασίας, για τις δυναμικές καλλιέργειες. Μάλιστα λόγω του κόστους είχα προτείνει να κοιτάξει η κυβέρνηση να ενταχθεί αυτό το σχέδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ

 Τέλος, σχετικά με την ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε: «Είχα θέσει το 2019 και το θέμα της ψηφιοποίησης του ΕΛΓΑ, ώστε ο εκτιμητής με ένα τάμπλετ να δίνει άμεσα εικόνα και αυτόματα να ενημερώνεται ο ΕΛΓΑ για να γλιτώσουμε έξι μήνες από τις καθυστερήσεις για να φτάσουμε γρήγορα στις αποζημιώσεις. Επικοινώνησα τότε με τον κ. Πιερρακάκη και με τον κ. Λυκουρέντζο κι όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός για να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ στην πλατεία Καπνεργάτη την Κυριακή των Βαΐων;

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Γιάννης Κελγιώργης έκανε...

Δημήτρης Παπουτσής: Θα δώσουμε έναν αγώνα σαν έτοιμοι από παλιά

«Είμαστε αισιόδοξοι, θα δώσουμε έναν αγώνα σαν έτοιμοι από...

Μ. Χατζηκωνσταντίνου: Σημαντικός μοχλός ανάπτυξης για όλη την Π.Ε. Καβάλας ο τουρισμός της Θάσου

«Έχουμε μπροστά μας μια «βαριά» τουριστική περίοδο, πολλές συμφωνίες...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...