Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Μακάριος Λαζαρίδης: «Να λυθεί το πρόβλημα της πολυετούς καθυστέρησης απονομής συντάξεων σε αγρότες – εργάτες γης»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Να επιλυθεί άμεσα και οριστικά το πρόβλημα της μακράς καθυστέρησης απονομής συντάξεων των αγροτών που έχουν απασχοληθεί και ως εργάτες γης, με ταυτόχρονη διευθέτηση και του θέματος της μηχανογραφικής υποστήριξής τους, ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα «Λύση στο πρόβλημα της πολυετούς καθυστέρησης απονομής συντάξεων σε εργάτες γη».

Όπως σημειώνει, κατά την τελευταία τετραετία, με την ενοποίηση του Ο.Γ.Α. και του ΕΦΚΑ, οι αγρότες οι οποίοι εργάσθηκαν παράλληλα και ως εργάτες γης και έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ, βρέθηκαν σε αδιέξοδο, εξαιτίας της μη εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης (εργοσήμων) για περιόδους ασφάλισης 2017, 2018 και 2019, λόγω του γνωστού Νόμου Κατρούγκαλου.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζει ο κ. Λαζαρίδης στην ερώτησή του, αντικατέστησε το νόμο Κατρούγκαλου με το Νόμο 4670/2020 άρθρο 38, σύμφωνα με τον οποίο ο τρόπος ελέγχου των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών προσδιορίζεται πλέον μέσω εργοσήμου.

Ακόμα, όμως, στην πράξη, όπως μαρτυρούν δεκάδες εργάτες γης, αλλά και εργαζόμενοι στην αρμόδια υπηρεσία, η εκκρεμότητα της εκκαθάρισης είναι υπαρκτή, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα με την μηχανογραφική υποστήριξη (ΗΔΙΚΑ) που εξυπηρετεί τις εν λόγω υποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαζαρίδης ερωτά τον Υπουργό με ποιο τρόπο προτίθεται η Κυβέρνηση να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα και με ποιο τρόπο θα μπορέσει να διασφαλιστεί η ταχεία διευκόλυνση των εργατών γης, προκειμένου να μην προκύψουν άλλα εμπόδια από εδώ και πέρα για την άμεση απονομή συντάξεων σε αυτούς.

spot_img

Διαφημίσεις