Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Τροχαίο ατύχημα στη διασταύρωση της Νέας Ηρακλείτσας

Οδηγός μοτοσικλέτας τραυματίστηκε ελαφρά όταν το δίκυκλο...

Απάτη 18.000 ευρώ σε βάρος επιχείρησης στην περιοχή του Παγγαίου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Ανατράπηκε αυτοκίνητο στην Καλαμίτσα

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του...

Μακάριος Λαζαρίδης: Αγωνίζομαι για να είμαι χρήσιμος στους πολίτες

«Η κυβέρνηση πράττει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπίσει την πανδημία / Ο κ. Τσίπρας ζει στον δικό του κόσμο / Θεωρώ αναγκαία την επιτάχυνση εφαρμογής του αναπτυξιακού μου σχεδίου «Καβάλα 2020 - 2050»

Ακολούθησε μας

«Η απόφασή μου να εμπλακώ με την πολιτική σχετιζόταν άρρηκτα με τη βούλησή μου να φανώ χρήσιμος για τους πολίτες της Καβάλας. Εκτιμώ ότι αυτά τα δύο χρόνια το έχω καταφέρει σε μεγάλο βαθμό και οι δύο πλευρές έχουμε αναπτύξει ισχυρούς, ειλικρινείς δεσμούς…», τονίζει σε συνέντευξή του στον «Ενήμερο», ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.

Παράλληλα ο κ. Λαζαρίδης σχολιάζει και δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως η διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση, η στάση που τηρεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις, τα κυριότερα ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας, αλλά και το αν θα έχουμε εκλογές μέσα στο 2021.

 

Πως σχολιάζετε τη διαχείριση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο από την Κυβέρνηση; Είστε ικανοποιημένος; Εντοπίζετε κάποια λάθη ή αστοχίες;

 «Στην πρωτόγνωρη αυτή παγκόσμια κρίση, η Κυβέρνηση εξ αρχής έκανε και συνεχίζει να κάνει το αυτονόητο. Εμπιστεύεται τους ειδικούς και πράττει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπίσει την πολυσύνθετη αυτή εξίσωση. Ειδικά, στο υγειονομικό επίπεδο που ρωτάτε, παρά τη μεγάλη πίεση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει. Αυτό το διάστημα έχει γίνει ό,τι δεν είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, με ενίσχυση των δημοσίων δομών, προσλήψεις, αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ιδιωτικού Τομέα Υγείας, όπως και των στρατιωτικών Νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, σας αναφέρω ότι μέσα σε αυτούς τους μήνες, έχουν προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πάνω από 10.000 επαγγελματίες Υγείας (1.717 ιατροί, 5.532 νοσηλευτές και πάνω από 3.000 παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό), έγιναν 1.310 προσλήψεις μονίμων ιατρών και έχουν καλυφθεί 1.756 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Συγκριτικά, στους 21 μήνες Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν προκηρυχθεί 2.574 θέσεις μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όταν μέσα σε 4,5 χρόνια Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχαν προκηρυχθεί 2.754 θέσεις μονίμων ιατρών. Καταλαβαίνετε τη διαφορά. Επίσης, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες Μ.Ε.Θ., από 557 που είχαμε παραλάβει. Από αυτές, 1.222 στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία). Οι 891 είναι Μ.Ε.Θ. COVID και οι 592 Μ.Ε.Θ. Non Covid. Προφανώς μέσα σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες έχουν υπάρξει και αστοχίες, τις οποίες και έχουμε αναγνωρίσει, αλλά και φροντίσει άμεσα να διορθώσουμε. Αυτό όμως δεν χαλάει τη γενική μεγάλη εικόνα, ότι η Κυβέρνηση, μαζί με το σύνολο της κοινωνίας, αγωνίζονται και αντεπεξέρχονται στη μεγάλη αυτή δοκιμασία».

 

Τι απαντάτε στην κριτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος τονίζει ότι η πανδημία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της Κυβέρνησης;

 «Μολονότι το πεδίο της δημόσιας υγείας δεν προσφέρεται για φθηνή αντιπολίτευση και προσπάθειες πολιτικής καπήλευσης της πανδημίας, δυστυχώς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επιλέγει αυτόν το δρόμο, επενδύει στην εύκολη κριτική και παρουσιάζει την πανδημία ως ένα περίπου ελληνικό φαινόμενο, παραβλέποντας τις πραγματικά καλές επιδόσεις της Ελλάδας, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα μπορούσε να στηρίξει την εθνική προσπάθεια, καθώς αντί να χύνει κροκοδείλια δάκρυα θα μπορούσε να διακόψει τα καλέσματα σε διαδηλώσεις. Τέτοιες συγκεντρώσεις οδηγούν επιπλέον ανθρώπους στα νοσοκομεία και στις Μ.Ε.Θ., ενώ στη συνέχεια τα στελέχη της Κουμουνδούρου καταγγέλλουν ανεπάρκειες στο Ε.Σ.Υ. Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να μετατρέψει τις αυταπάτες του σε αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα. Ζει στον δικό του κόσμο. Επιμένει στην καταστροφολογία. Θέλει κανονικοποίηση της μιζέριας. Γιατί μόνο μέσα απ’ αυτή μπορεί να επιβιώσει πολιτικά. Η στάση του είναι προσβλητική για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλουν να βγούμε απ’ το τούνελ και να φύγουμε μπροστά. Έφτασε δε στο σημείο, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης με ανθρώπους της εστίασης, να γελάει προκλητικά, μιλώντας για κρούσματα και διασωληνωμένους! Σαν να χαιρόταν! Επιμένοντας στη στείρα άρνηση και φορώντας και πάλι το προσωπείο που χρησιμοποιούσε και πριν από το 2015, με τον γνωστό λαϊκισμό του, κάνει ό,τι μπορεί για να ξεκολλήσει το κόμμα του από τα δημοσκοπικά τάρταρα. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν, οι πολίτες πια γνωρίζουν!

 

Ποιο είναι το σχόλιο σας σχετικά με τα όσα αναφέρει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το θέμα των self  test;

«Πάγια τακτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η παραπληροφόρηση και η κατασκευή ψευδών ειδήσεων που τον συμφέρουν. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η παρουσίαση εκ μέρους του, του διαγωνισμού για τα self test ως τάχα φωτογραφικού που θα ευνοούσε τη Siemens, ενώ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό «πλασιέ» της εν λόγω εταιρείας. Προς απογοήτευσή του, όταν δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των εταιρειών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, αποδείχθηκε αφενός ότι συμμετείχαν 31 εταιρείες -άρα μόνο φωτογραφικός δεν ήταν- και αφετέρου ότι η Siemens δεν υπέβαλε προσφορά ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πληρούσε καν τις προδιαγραφές που τέθηκαν από τους ειδικούς. Για ακόμα μια φορά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με ασύστολα ψεύδη, έσπευσε να εκτοξεύσει λάσπη στον ανεμιστήρα, ωστόσο, όταν τα fake news του κατέρρευσαν, σιώπησε ενοχικά».

 

Η Κυβέρνηση ανακοινώνει διαρκώς σημαντικά πακέτα στήριξης για τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις. Θεωρείτε ότι αυτά τα μέτρα αρκούν;

 «Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, η Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά. Τα μέτρα στήριξης στη διάρκεια του 2020 ανήλθαν σε 24 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά για το 2021 διευρύνονται, με το συνολικό κόστος τους για το τρέχον έτος να αναμένεται να υπερβεί τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου διπλάσιο από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Συνολικά, δηλαδή, για την περίοδο 2020 – 2021, η στήριξη φτάνει τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ. Και η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ξεκαθαρίσει ότι η στήριξη της κοινωνίας θα διαρκέσει για όσο χρειαστεί, πάντα βέβαια εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Χαρακτηριστική η περίπτωση του πολύπαθου κλάδου της εστίασης, την οποία, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενισχύουμε με επιπλέον 330.000.000 ευρώ για την ομαλή επαναλειτουργία της. Σε ό,τι αφορά την Π.Ε. Καβάλας από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν ενισχυθεί έως τώρα με 173.000.000 ευρώ».

 

Πιστεύετε ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα «σωθεί» σε ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το 2019;

 «Το καλοκαίρι η Ελλάδα θα ανοίξει για να έρθουν με ασφάλεια οι τουρίστες. Περιμένουμε να έχουμε μία πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν σε σχέση με την περσινή, κινούμενη περίπου σε διπλάσια επίπεδα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι τουρίστες θα έλθουν στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Έχουμε ήδη προνοήσει για όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να βεβαιωθούμε πως οι τουρίστες θα απολαύσουν τη χώρα μας με ασφάλεια, τόσο για του ίδιους όσο και για τους ντόπιους. Ειδικά όσον αφορά το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αρχικά χλεύασε ο κ. Τσίπρας, υιοθετήθηκε από την Κομισιόν και έγινε δεκτή επί της αρχής από τα όλα τα μεγάλα κράτη – μέλη της Ένωσης. Παράλληλα, δρομολογείται μία ανάλογη συμφωνία και με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως με το Ισραήλ. Είναι ένα ακόμα δύσκολο στοίχημα, που αισιοδοξώ ότι θα κερδηθεί».

 

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κυριότερα ζητήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας; Υπάρχουν λύσεις για όλα αυτά και που θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος;

 «Η Π.Ε. Καβάλας, όπως και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές παθογένειες του παρελθόντος, που προέρχονται από αρκετές δεκαετίες πριν. Παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο, οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, που αφορούν και άλλες πτυχές της καθημερινότητάς τους. Πιο αναγκαία από ποτέ θεωρώ πως είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής του αναπτυξιακού μου σχεδίου «Καβάλα 2020 – 2050», το οποίο είχα παρουσιάσει προεκλογικά και σχετίζεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Όπως έχω ξαναπεί, η Καβάλα διαθέτει ένα πακέτο από σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με σχέδιο, συνέργειες, συνένωση δυνάμεων, εξωστρέφεια και καινοτομία μπορούμε να το πετύχουμε. Και θα το πετύχουμε».

 

Ποια είναι η σχέση σας με τους τοπικούς φορείς και δη με αυτούς της τοπικής αυτοδιοίκησης;

 «Εξαιρετικές. Όπως σας είπα, η συνένωση των δυνάμεων όλων είναι ένα από τα βασικά «κλειδιά» για την πρόοδο του τόπου μας και προσωπικά, κινούμαι με βάση αυτό. Τόσο με τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κ. Μέτιο και Αντωνιάδη αντίστοιχα, όσο και με τους τέσσερις δημάρχους της Π.Ε. Καβάλας, τους κ. Μουριάδη, Αναστασιάδη, Μιχαηλίδη και Κυριακίδη, οι σχέσεις μας είναι άριστες, βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Γιατί, άλλωστε, αυτός είναι και ο σκοπός της εκλογής μας. Να υπηρετούμε τον πολίτη και να κάνουμε τη ζωή του καλύτερη. Και πιστεύω ότι, ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις, το πετυχαίνουμε».

 

Ποια βλέπετε να είναι η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά; Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας άσχημης τροπής των πραγμάτων με τη γείτονα χώρα;

 «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους με τη γειτονική χώρα, ακόμα και όταν οι σχέσεις μας βρίσκονται σε κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ανακοινωθεί συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στις 14 Απριλίου. Ευχή μας είναι μετά το δύσκολο 2020, με τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, η κατάσταση για το καλό όλων, να εξομαλυνθεί. Η ελληνική πλευρά πάντως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις εκδοχές, ακόμα και την αρνητική, όπως έδειξε επανειλημμένα τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο, στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Πολύ θετικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε, με τις κατάλληλες διπλωματικές πρωτοβουλίες, να μετατρέψει το ελληνοτουρκικό πρόβλημα σε ευρωτουρκικό. Έτσι, η Ε.Ε. αξιολογεί διαρκώς τη στάση της Τουρκίας, στο χέρι της οποίας είναι αν θα επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και θα συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ή αν θα επιλέξει την πολιτική των προκλήσεων και της παραβατικής συμπεριφοράς έναντι ευρωπαϊκών κρατών – μελών, που θα επιφέρει περιοριστικά μέτρα – κυρώσεις σε βάρος της».

 

Ποια είναι η άποψη σας για τις σχέσεις της χώρας μας με τις Η.Π.Α.; Τι αλλάζει σε αυτές με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν;

 «Οι δεσμοί μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ ισχυροί, όχι μόνο κοινωνικοί, πολιτικοί και οικονομικοί, είναι πρώτα απ’ όλα δεσμοί αξιακοί. Η συνεργασία των δύο χωρών βρισκόταν, επί των προηγούμενων προέδρων και φυσικά συνεχίζει να βρίσκεται -και με τον νέο Πρόεδρο- σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ανήμερα της Εθνικής Επετείου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν, ενώ είχε προηγηθεί και το πολύ θερμό μήνυμά του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την Ελλάδα σήμερα ως έναν κρίσιμο σύμμαχο της χώρας του  στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν εξάλλου για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της Ελλάδος. Με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η χώρα μας έχει καταφέρει να έχει έναν ιδιαίτερα αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».

 

Ποιο είναι το σχόλιο σας για τις δημοσκοπήσεις; Θεωρείτε ότι η πανδημία θα μπορούσε να φθείρει περισσότερο την Κυβέρνηση;

 «Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά. Πρώτον η Κυβέρνηση μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με ύπαρξη περιοριστικών μέτρων για πάνω από ένα έτος, συνεχίζει και διατηρεί την εκλογική επιρροή που είχε στις τελευταίες εκλογές. Δεύτερον, τονίζουν ότι ο πραγματικός εχθρός είναι τα προβλήματα του ελληνικού λαού και ιδίως η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Σε αυτά η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται μια κόπωση των πολιτών από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός, να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να βαδίσουμε με ασφάλεια στη σταδιακή άρση των μέτρων.  Από τα αξιοσημείωτα εξάλλου είναι ότι το ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι καθηλωμένο λίγο πάνω από το 20%, δείχνοντας πρωτοφανή για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυναμία να συσπειρώσει έστω και όσους τον ψήφισαν στις κάλπες του 2019. Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί δε το σαφές, μεγάλο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις περισσότερες δημοσκοπήσεις χάνει από τον «κανένα»! Παρόλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής, τις λαμβάνουμε υπ’ όψιν, αλλά δίνουμε φυσικά προτεραιότητα στην άμεση επαφή μας με την κοινωνία. Αυτός είναι ο καλύτερος γνώμονας για την πολιτική μας».

 

Πολλοί θεωρούν ότι το 2021 θα είναι χρονιά εθνικών εκλογών. Εσείς πιστεύετε ότι αυτά τα σενάρια έχουν κάποια βάση ή όχι;

 «Όπως έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το 2023. Και μην έχετε καμία αμφιβολία  ότι θα τις κερδίσουμε, καθώς οι πολίτες θα εμπιστευτούν για μια ακόμη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική του για να αλλάξει την Ελλάδα μας».

 

Σε λίγους μήνες συμπληρώνετε δύο χρόνια ως βουλευτής Καβάλας. Ποια είναι η μέχρι σήμερα επαφή σας με τους πολίτες και τι έχετε αποκομίσει από αυτήν;

 «Η απόφασή μου να εμπλακώ με την πολιτική σχετιζόταν άρρηκτα με τη βούλησή μου να φανώ χρήσιμος για τους πολίτες της Καβάλας. Εκτιμώ ότι αυτά τα δύο χρόνια το έχω καταφέρει σε μεγάλο βαθμό και οι δύο πλευρές έχουμε αναπτύξει ισχυρούς, ειλικρινείς δεσμούς. Τον προσεχή Ιούλιο μάλιστα, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα παρουσιάσω αναλυτικά το έργο μου αυτούς τους 24 μήνες. Προσωπικά αγωνίζομαι καθημερινά με όλες μου τις δυνάμεις για τη βελτίωση της ζωής τους, προσπαθώ να βελτιώνομαι ολοένα και περισσότερο και στο τέλος της τετραετίας να μπορώ να τους κοιτάξω στα μάτια, γνωρίζοντας ότι θα έχω κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την ψήφο τους, με την οποία μπήκα στη Βουλή. Και αυτή είναι η δέσμευσή μου. Ότι για όσο παραμείνω στην πολιτική, θα είμαι δίπλα τους, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματά τους. Από το μεγαλύτερο μέχρι το μικρότερο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα