Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Κώστας Μορφίδης: «Άλλα περίμεναν οι πολίτες κι άλλα τελικά βλέπουν»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Άλλα περίμεναν οι πολίτες κι άλλα τελικά βλέπουν από την κυβέρνηση, όχι μόνο στο κοινωνικό μέρισμα, αλλά σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά για το κοινωνικό μέρισμα έχουμε μια δραματική μείωση και στους δικαιούχους, αλλά και στα χρήματα που θα δοθούν».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα, Κώστας Μορφίδης, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτεται η Νέα Δημοκρατία ή πως σκοπεύει να διαχειριστεί τα οικονομικά της χώρας, όταν δεν στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη…»

«Μη ξεχνάμε ότι την προηγούμενη χρονιά είχαμε 3,7 εκατομμύρια δικαιούχους και φέτος μόλις 250.000 άτομα και από 780 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι μέρισμα, πέσαμε στα 195 εκ. ευρώ. Άρα, πολλοί λιγότεροι συμπολίτες μας θα μπορέσουν να κάνουν γιορτές με επιπλέον χρήματα στην τσέπη τους. Από την άλλη βέβαια και η αγορά που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες με αυτά τα χρήματα έπαιρνε μια ανάσα, τώρα δεν θα την έχει. Δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτεται η Νέα Δημοκρατία ή πως σκοπεύει να διαχειριστεί τα οικονομικά της χώρας, όταν δεν στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όταν μπορεί κι όταν υπάρχει ένα πλαίσιο από τα προηγούμενα χρόνια», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Μορφίδης.

«Αυτούς τους πέντε μήνες να παίρνονται συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τους λίγους, το 10% της χώρας. Το υπόλοιπο 90% συνεχίζει να περιμένει…»

«Προφανώς οι ελαφρύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας είναι τόσες πολλές που δεν περισσεύουν χρήματα για τους υπόλοιπους, γι’ αυτούς που θα έπρεπε να στηρίζει το κράτος. Έχουμε δει αυτούς τους πέντε μήνες να παίρνονται συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τους λίγους, το 10% της χώρας. Το υπόλοιπο 90% συνεχίζει να περιμένει, αν και νομίζω ότι έγινε ξεκάθαρο μετά το φορολογικό νομοσχέδιο ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα, ούτε καν τις φοροελαφρύνσεις τις οποίες είχε υποσχεθεί και πολυδιαφημίσει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία κι αυτές εξανεμίζονται μέσα από αυτό και γίνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανώνυμες εταιρείες, για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ να μην πληρώνουν φόρους για συμβόλαιο αθλητών, λες κι αυτό ήταν το πρόβλημα της χώρας κι όχι οι άνθρωποι που έχουν κουραστεί από τη δεκάχρονη περιπέτεια των μνημονίων και της κρίσης. Η κυβέρνηση περνάει την πολιτική της από τα ΜΜΕ, τα οποία ελέγχει και παρουσιάζουν ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, ότι δεν έχουμε κανένα ζήτημα, ότι όλα είναι λυμένα και χαρούμενα και φωτεινά κι έτσι με αυτή τη λογική δεν χρειάζεται το κοινωνικό μέρισμα, τα επιδόματα, δεν χρειάζεται στήριξη κανένας, αρκεί που έχουμε την «καλή» μας κυβέρνηση κι αυτό είναι αρκετό», κατέληξε δηκτικά στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα.

Ποιους αφορά το κοινωνικό μέρισμα, ποια τα ποσά και οι προϋποθέσεις για την καταβολή του

Το κοινωνικό μέρισμα θα είναι ύψους 700 ευρώ ανά δικαιούχο και θα αφορά 250.000 δικαιούχους.

Οι τέσσερεις κατηγορίες νοικοκυριών που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ είναι οι εξής:

-Οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται 19.140 νοικοκυριά

-Οικογένειες με τουλάχιστον τον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών) και τουλάχιστον ένα προστατευόμενο παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αφορά και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για 163.778 νοικοκυριά.

-Οικογένειες με τους δυο γονείς μακροχρόνια άνεργους, τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται και μονογονοεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 40.927 νοικοκυριά

-Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 700 ευρώ είναι οι εξής:

– Τουλάχιστον ο ένας από του δύο γονείς να διαμένει μόνιμα την τελευταία 10ετία στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτό θα προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις

– Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το άθροισμα των καταθέσεων και των μετοχών, ομολόγων κτλ εντός της χώρας και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

spot_img

Διαφημίσεις