Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Κατ’ αρχήν θετικές οι αλλαγές στην εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών

Ακολούθησε μας

Υπέρ των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση και την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, τάσσεται ο πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Καβάλας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανάσα για τον Δήμο», Μπάμπης Δράκος.

Στο βασικό σενάριο που φέρεται να εξετάζεται, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 40%, αντί της απόλυτης πλειοψηφίας τον 50%. Εξετάζεται παράλληλα να μπει και μια δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή η διαφορά του πρώτου υποψήφιου δημάρχου με τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5%. Δηλαδή, μόνο με 40% και 5 μονάδες διαφορά από τον επόμενο θα εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Να σημειωθεί ότι το 2006 είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά ρύθμιση, βάσει της οποίας δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκλέγονταν όσοι συγκέντρωναν κατ’ ελάχιστο ποσοστό 42%.

«Κάθε νέος νόμος, από τον «Καποδίστρια» μέχρι και τον «Κλεισθένη», είχε τις αδυναμίες του. Υπάρχουν θετικά, αλλά υπάρχουν και αρνητικά»

«Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό, παρά μόνο φήμες και δημοσιογραφικές πληροφορίες, αν εφαρμοστούν οι αλλαγές αυτές, σίγουρα θα λέγαμε ότι ενισχύεται η κυβερνησιμότα των Δήμων και των Περιφερειών. Βέβαια κάθε νέος νόμος, από τον «Καποδίστρια» μέχρι και τον «Κλεισθένη», είχε τις αδυναμίες του. Υπάρχουν θετικά, αλλά υπάρχουν και αρνητικά. Για παράδειγμα ο «Κλεισθένης» που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, εν τοις πράγμασι απέδειξε ότι υπάρχει ακυβερνησία, προβλήματα που ανέκυψαν κλπ. Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να φέρει τροπολογίες, ώστε οι Δήμοι να διοικηθούν. Βέβαια ήταν προφανής ο σκοπός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καθώς ήξερε τι θα γίνει αφού από τους 325 Δήμους της χώρας, ζήτημα ήταν αν μπορούσε να κερδίσει τους 10 με 15 και σχεδόν καμιά Περιφέρεια. Γι’ αυτό έψαξε τρόπο να βάλει τους ανθρώπους του στη διοίκηση κι αυτό έγινε με την απλή αναλογική ή με συμμαχίες με τις άλλες «δημοκρατικές δυνάμεις», αν και ο όρος αυτός δεν υπάρχει», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Δράκος.

«Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με την εκλογή δημάρχου με ποσοστό 40% είναι καταρχήν θετικές, πρέπει όμως να δούμε τις λεπτομέρειες, γιατί κι εκεί υπάρχουν αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν»

«Αν θέλουμε οι Δήμοι να κυβερνηθούν από τον πρώτο συνδυασμό κι αυτόν που θέλουν οι πολίτες για δήμαρχο, πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Άρα, οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με την εκλογή δημάρχου με ποσοστό 40% είναι καταρχήν θετικές, πρέπει όμως να δούμε τις λεπτομέρειες, γιατί κι εκεί υπάρχουν αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν. Δεν πρέπει να χάσουμε την ουσία του πράγματος για το τι θέλει ή ψηφίζει ο πολίτης. Δηλαδή, να μην ψηφίζει άλλον για δήμαρχο και τελικά εκλέγεται κάποιος άλλος», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Δράκος.

Αναφορικά με το αν πρέπει να υπάρξει διαβούλευση σχετικά με τις αλλαγές, ο κ. Δράκος σημείωσε: «Η διαβούλευση είναι ένα βασικό στοιχείο όλων των αποφάσεων. Χωρίς διαβούλευση σε όλα τα στάδια δεν προχωρά τίποτα. Πρέπει να υπάρχει, ο νόμος προβλέπει διαδικασίες διαβούλευσης, αν και στην πράξη ποτέ δεν έχουν τηρηθεί».

Αλλαγές στη λειτουργία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων – Υπέρ της μείωσης του αριθμού δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων ο κ. Δράκος

Σημαντικές τομές θα γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων, αλλά και στην ίδια τη σύνθεσή τους. Υπό επεξεργασία είναι, δηλαδή, και το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των συμβούλων, ακόμα και κατά 30%. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις τελευταίες εκλογές υπήρχαν σε όλη την επικράτεια 69.821 υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και 7.668 υποψήφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι. Όπως επισημαίνει, στα «Π» στέλεχος που ασχολείται με την κατάρτιση του νομοσχεδίου, ο Δήμος Αιγάλεω έχει 41 δημοτικούς συμβούλους και η Νέα Υόρκη 51! Με τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, κάθε εκλεγμένος δήμαρχος και περιφερειάρχης θα έχει πλέον την πλειοψηφία στο συμβούλιο, λιγότερο ωστόσο διευρυμένη. Η απλή αναλογική θα έχει εφαρμοστεί, συνεπώς, για πρώτη και τελευταία φορά το 2019.

Σχολιάζοντας σχετικά ο κ. Δράκος ανέφερε: « Όντως ο αριθμός των εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων κατά την προσωπική μου άποψη, είναι πάρα πολύ μεγάλος. Άρα, σωστό είναι ο αριθμός τους να μειωθεί σημαντικά».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα