Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Καίρια θέματα για τον πολιτισμό έθεσε ο Μπάμπης Δράκος στην Λ. Μενδώνη

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Καίρια θέματα που αφορούν το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής μας, έθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Καβάλας της ΝΔ Μπάμπης Δράκος, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ειδικότερα ο κ. Δράκος, χαιρετίζοντας την επίσκεψη της υπουργού στην Καβάλας έθεσε μεταξύ άλλων τα παρακάτω θέματα:

  • Αξιοποίηση του αναψυκτηρίου του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων
  • Ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού του Ντίκιλι Τας
  • Ανάδειξη του οικισμού στο Λιθοχώρι Νέστου και περαιτέρω αξιοποίηση του Κάστρου της Περάμου
  • Την ανάγκη για δημιουργία ενός χώρου συνάθροισης μεγάλης χωρητικότητας στον δήμο Καβάλας
  • Τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ΚΘΒΕ στο φεστιβάλ Φιλίππων
  • Την επέκταση της καλλιτεχνικής παραγωγής των κρατικών θεσμών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην Περιφέρεια

Ειδικότερα ο κ. Δράκος καλωσορίζοντας την υπουργό Πολιτισμού ανέφερε τα παρακάτω:

Αγαπητή κ. υπουργέ,

Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στη πόλη μας. Μπορεί να έρχεστε εδώ για πρώτη φορά, αλλά δεν είστε άγνωστη στην πόλη και το νομό. Στην μακρά σας πορεία στο ΥΠΠΟΑ η συμβολή σας έχει αποτυπωθεί σε σειρά έργων στην περιοχή, όπως στην έκθεση του μουσείου της Θάσου, τα έργα αναστήλωσης των καμαρών και του παραλίου τείχους της πόλης του θεάτρου των Φιλίππων και τόσα άλλα.

Γνωρίζουμε επίσης τη συμβολή σας στη διαδικασία σύνταξης του φακέλου για την υποψηφιότητα των Φιλίππων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Τέσσερα χρόνια μετά την ένταξη και με τα έργα σε εξέλιξη περιμένουμε την νέα εικόνα του αρχαιολογικού χώρου. Σημειώνουμε εδώ την ανάγκη δημιουργίας του Φορέα Διαχείρισης, που είναι και συμβατική μας υποχρέωση. Για το χώρο των Φιλίππων θέλουμε επίσης να σημειώσουμε την αγωνία μας για το μέλλον του αναψυκτηρίου, που η σύμβασή του είναι σε τελευταία χρόνια της. Γνωρίζουμε το σύνθετο τοπίο του ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων) και θέλουμε να πιστεύουμε πως δε θα δούμε εικόνα κλειστού και εγκαταλελειμμένου αναψυκτηρίου στο μέλλον. Σημειώνουμε τέλος για το χώρο των Φιλίππων πως πρέπει να αναδειχθεί και ο προϊστορικός οικισμός του Ντίκιλι Τας, που από ετών ανασκάπτεται, έχει βραβευθεί διεθνώς, αλλά δεν υπάρχει ούτε μια πληροφοριακή πινακίδα στην περίφραξή του για την ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών.

Άρα δε μιλούμε με έναν άνθρωπο που χρειάζεται ιδιαίτερη ενημέρωση για τα ζητήματα και τα προβλήματα κυρίως της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχετε πολύ καλή εικόνα. Θεωρώντας ωστόσο πως ως τοπική κοινωνία μπορούμε με τον τρόπο μας να συμβάλλουμε στην πίεση προς την κυβέρνηση θέλουμε να σημειώσουμε πως παρακολουθούμε από κοντά τις αγωνίες των αρμόδιων υπηρεσιών. Με πολύ μεγάλη θλίψη μας διαπιστώνουμε πως παρά το μεγάλο βάρος της κληρονομιάς, στην αρμόδια υπηρεσία υπηρετούν λίγοι ειδικοί επιστήμονες, δεν υπήρξε πρόνοια σε παλαιότερο κύκλο προσλήψεων και δεν προβλέπεται η βελτίωση της κατάστασης. Ευελπιστούμε πως τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι του νομού θα έχουν αρκετό προσωπικό για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Υπάρχουν επίσης μνημεία και περιοχές στο νομό, όπως στις επαρχίες Νέστου (με το εντυπωσιακό εύρημα στο Λιθοχώρι με τις άμαξες), αλλά και το μεγάλο κάστρο στην Πέραμο που πρέπει να τύχουν περαιτέρω ανάδειξης και αξιοποίησης, όπως και τα διάσπαρτα μνημεία του Παγγαίου, αλλά και τα εξαιρετικής ομορφιάς τοπία με πλούσια κατάλοιπα ιστορίας βουνά της Λεκάνης και του Παγγαίου.

Θέλουμε επίσης να ελπίζουμε πως σε συνεργασία με την τοπική εκκλησία θα υπάρξει ανάδειξη τόσο της παρουσίας του Απ. Παύλου στην περιοχή, όσο και του προσφυγικού προσκυνήματος του Αγ. Γρηγορίου στην Καρβάλη, όπου και το σημαντικό μουσείο.

Ξεχωριστό και ιδιαίτερα πλούσιο κεφάλαιο είναι για το νομό μας η Θάσος. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες, αλλά υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του επιστημονικού προσωπικού για να αναδεχθούν και προβληθούν οι διάφορες πλευρές του παρελθόντος του νησιού.

Στο χώρο της κληρονομιάς σημειώνουμε επίσης τα προβλήματα των νεώτερων κτιρίων της πόλης. Η αρμόδια υπηρεσία στην Ξάνθη πρέπει να ενισχυθεί για να προχωρήσουν λύσεις, τόσο στην Παναγία της Καβάλας, όσο και στο μεγάλο ζήτημα των καπναποθηκών. Δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει και οξύνεται τόσο για τις ιδιωτικές, όσο και τις δημόσιες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την καπναποθήκη στην οδό Φιλίππου.

Τέλος, στις πολιτιστικές υποδομές στον δήμο Καβάλας υπάρχει ανάγκη για ένα χώρο συνάθροισης. Υπήρξε στο παρελθόν αστοχία για το ζήτημα που μεγαλοπρεπώς ονομαζόταν μέγαρο μουσικής, αλλά πιστεύουμε πως με συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Δε ζητάμε μέγαρο Κομοτηνής με χίλιες θέσεις, αλλά οπωσδήποτε κάτι καλύτερο από τη σημερινή υποδομή.

Στο χώρο της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας περιττεύει να σας αναφέρω το θεσμό του Φεστιβάλ Φιλίππων. Είναι ο παλαιότερος θεσμός στη Β. Ελλάδα, αλλά δεν έχει τύχει της απαραίτητης υποστήριξης. Μπορούμε να δούμε τους αριθμούς σε σχέση με το φεστιβάλ ΑΘΗΝΩΝ – ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ και να αισθανθούμε την αδικία. Γνωρίζουμε τις διαφορές, αλλά μπορούμε να δούμε και τις δυνατότητες συνεργειών. Γιατί δεν προβλέπεται η επανάληψη κάποιων δράσεων από την Αθήνα στους Φιλίππους. Σημειώνουμε εδώ πως κάποιοι δημόσιοι φορείς λειτουργούν ανταγωνιστικά στο φεστιβάλ, όπως το ΚΘΒΕ, που εγκαινίασε θεσμό φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη με πολλές από τις παραγωγές που εμφανίζονται στους Φιλίππους. Έτσι όμως χάνεται η αποκλειστικότητα, όπως την είχαν συλλάβει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Σωκράτης Καραντινός τη δεκαετία του 1950, όταν θεμελίωσαν το θεσμό. Ελπίζουμε επίσης πως τα έργα στο θέατρο της Θάσου θα ολοκληρωθούν και θα δοθεί σε χρήση για την αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού τοπίου της Θάσου.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω πως ο νομός, όπως και η περιφέρεια διεκδικεί μερίδιο από την καλλιτεχνική παραγωγή των κρατικών θεσμών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν στη πόλη μας και στις άλλες πρωτεύουσες δήμων παραγωγές από κρατικούς φορείς τους μακρούς χειμώνες. Πού είναι το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, που είναι η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που είναι η Λυρική Σκηνή και οι φορείς της; Γνωρίζουμε τους περιορισμούς στις υποδομές και τις μετακινήσεις, αλλά μπορούν να δημιουργηθούν κατάλληλα σχήματα που να ταξιδεύουν. Η ποιότητα ζωής σχετίζεται άμεσα με τις δυνατότητες ποιοτικής ψυχαγωγίας και όλοι έχουμε δικαίωμα σε αυτές, όπως και υποχρέωση να καταβάλλουμε φόρους.

Κ. υπουργέ,

Είναι μεγάλη η τιμή που μας κάνετε. Δε θυμάμαι κάτι αντίστοιχο και αυτό χωρίς ίσως να το αναμένατε σας έφερε και μεγάλο βάρος. Πιστεύουμε πως ο τομέας που υπηρετείτε είναι στις ψηλές προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστεύουμε και στις ικανότητες σας. Πιστεύουμε επίσης στην περιφερειακή ανάπτυξη ως το μοναδικό δρόμο εθνικής επιβίωσης και ανάταξης. Είμαστε βέβαιοι πως από τη σημερινή μας γνωριμία και με τη συνεργασία μας θα προκύψουν θετικά πράγματα για τον τόπο.

Διαφημίσεις