Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Δημ. Εμμανουηλίδης: Χρειάζονται οριζόντιες αποφάσεις και όχι ημίμετρα

«Φοβάμαι ότι και η φετινή τουριστική περίοδος κινδυνεύει, βλέπω εκλογές προς τις αρχές του φθινοπώρου», λέει ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Για παλινωδίες και ημίμετρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κατηγόρησε την Κυβέρνηση με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η Κυβέρνηση κινείται με την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς ξεκάθαρες και οριζόντιες αποφάσεις που θα βοηθούσαν άμεσα τους πληγέντες από την πανδημία κλάδους της Οικονομίας.

«Στην Ελλάδα λαμβάνονται μέτρα που για μένα είναι ημίμετρα και δεν δίνουν σε καμιά περίπτωση μία καθαρή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι…»

«Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας είναι ξεκάθαρα, στην Ελλάδα λαμβάνονται μέτρα που για μένα είναι ημίμετρα και δεν δίνουν σε καμιά περίπτωση μία καθαρή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα αναφερθώ χαρακτηριστικά στην Ολλανδία, όπου έχει παρθεί μία οριζόντια απόφαση, σύμφωνα με την οποία το 80% της προηγούμενης χρονιάς στα ελεύθερα επαγγέλματα θα αποζημιωθεί! Τόσο ξεκάθαρα χωρίς να έχουμε αυτές τις παλινωδίες και τον κυκεώνα των υποσχέσεων της ελληνικής Κυβέρνησης», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

«Φοβάμαι ότι και η φετινή τουριστική περίοδος κινδυνεύει, με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη»

Μάλιστα ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εξέφρασε φόβους ότι ίσως χαθεί και η φετινή τουριστική περίοδος, σημειώνοντας σχετικά: «Και το 2021 πιστεύω θα μία χαμένη χρονιά για την Οικονομία, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να υπάρξει απαλλαγή από τον εφιάλτη του κορωνοϊού. Όλη η κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τρομοκρατημένη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προοπτική για την τουριστική ανάπτυξη, ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου ο βασικός εισοδηματικός πόρος είναι ο Τουρισμός. Φοβάμαι ότι και η φετινή τουριστική περίοδος κινδυνεύει, με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη».

«Αν ενσκήψει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, θα είναι καταστροφικό και για την απώλεια ζωών, αλλά φυσικά και για την Οικονομία και την κοινωνία μας»

Αναφορικά με την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, αλλά και τους κινδύνους για ένα τρίτο πανδημικό κύμα, μετά την εορταστική περίοδο, ο κ. Εμμανουηλίδης δήλωσε: «Είναι αισιόδοξο το ότι έχουν διατεθεί μετά από έναν μαραθώνιο των φαρμακευτικών εταιρειών τα εμβόλια, σε ποσότητες όμως που δημιουργούν πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια υπάρχουν, αλλά πρέπει όλοι μας μέχρις ότου υπάρξει η ποθητή ανοσία στον πληθυσμό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί ο ιός είναι εδώ καραδοκεί και αφανίζει συνανθρώπους μας. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η συμπεριφορά της κοινωνίας κατά το δυνατό ήταν σωστή, αλλά φοβάμαι ότι αυτές τις ημέρες των εορτών με αποκορύφωμα τα Θεοφάνεια, φοβάμαι μην ενσκήψει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, κάτι που θα είναι καταστροφικό και για την απώλεια ζωών, αλλά φυσικά και για την Οικονομία και την κοινωνία μας».

«Ήταν ένας ανασχηματισμός που εξυπηρετούσε μόνο την τακτοποίηση εσωτερικών κομματικών ισορροπιών…»

Εκτός της πανδημίας και κληθείς να σχολιάσει τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επισήμανε: «Είχαμε έναν ανασχηματισμό που δεν είχε κανένα χαρακτήρα δομικής ανασυγκρότησης του κυβερνητικού σχήματος, αλλά ήταν ένας ανασχηματισμός που εξυπηρετούσε μόνο την τακτοποίηση εσωτερικών κομματικών ισορροπιών και μάλιστα το ατυχές της υπόθεσης, δυστύχημα θα έλεγα, είναι αυτή αυτή η ακροδεξιά στροφή που έχει δοθεί με την ανάδειξη ακροδεξιών περιπτώσεων στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα σε θέσεις όπως είναι η περίπτωση του κ. Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι αρμοδιότητες σε θέματα εκλογών έχουν ανατεθεί σε ένα άτομο που έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι πρέπει μία και έξω να τελειώνουμε με την προβληματική Αριστερά. Ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει ένα υπουργείο αυτής της κρισιμότητας με αυτές τις θέσεις καταλαβαίνουμε ότι μόνο αρνητικές εξελίξεις, όσον αφορά την προστασία της δημοκρατίας, προοικονομεί».

«Βλέπω εκλογές προς τις αρχές του φθινοπώρου αν με το καλό απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας. Παράλληλα, βλέπω κι ένα εκλογικό Βατερλό που θα υποστεί η Νέα Δημοκρατία»

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί το 2021 έτος εθνικών εκλογών, ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης απάντησε: «Δεν μπορεί παρά να είναι μία εκλογική χρόνια το 2021 και βλέπω εκλογές προς τις αρχές του φθινοπώρου αν με το καλό απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας. Παράλληλα, βλέπω κι ένα εκλογικό Βατερλό που θα υποστεί η Νέα Δημοκρατία, γιατί όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα αφήνουν ένα σαφές αποτύπωμα. Ενδιαφέρεται μόνο για ένα ελάχιστο αριθμό θα έλεγα «συνδαιτυμόνων» της εξουσίας και για την κοινωνία ισχύει για τη Νέα Δημοκρατία το «γαία πυρί μιχθήτω», είτε πρόκειται για μικρομεσαίους, είτε για ελεύθερους επαγγελματίες, είτε για συνταξιούχους. Ο κορμός της κοινωνίας έχει αφεθεί σε μία άκρατη αιμορραγία. Η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη σε εναγκαλισμό με τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα, το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική της επιβίωση κι όχι η τακτοποίηση κοινωνικών εκκρεμοτήτων. Άρα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα στις εκλογές από την ήττα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί ο κόσμος έχει καταλάβει προς τα πού πηγαίνει το σκάφος με κυβερνήτη τον κ. Μητσοτάκη».

«Στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μας ενδιέφερε πως θα σώσουμε και την κοινωνική συνοχή κι αυτό το πετύχαμε στον μεγαλύτερο βαθμό…»

Τέλος, σε ερώτηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κι αν είναι έτοιμος για εκλογές, ο πρώην βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Η κατάσταση για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι στενάχωρη, γιατί οι όροι με τους οποίους καλούμαστε να λειτουργήσουμε εν μέσω πανδημίας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε το αυτονόητο κι αυτό που είναι ζητούμενο και από την κοινωνία, αλλά βεβαίως και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να βγούμε δηλαδή στην κοινωνία, να μιλήσουμε με την κοινωνία. Αυτό που δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, με διάθεση αυτοκριτικής το λέω αυτό, γιατί το ζητούμενο από τη δική μας πλευρά ήταν πως θα σώσουμε την κοινωνία και πως θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που είχε να κάνει με τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και την τακτοποίηση των δημοσίων οικονομικών, κάτι που πετύχαμε αφού για πρώτη φορά αφήσαμε κοντά 40 δισεκατομμύρια ευρώ αποθεματικό, ενώ μέχρι τότε κάθε Κυβέρνηση που έφευγε άφηνε για τον επόμενο καμένη γη. Μας ενδιέφερε πως θα σώσουμε και την κοινωνική συνοχή κι αυτό το πετύχαμε στον μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης λύσαμε ένα πρόβλημα το οποίο αυτή τη στιγμή είναι καθοριστικό για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων που είναι το «Μακεδονικό». Αυτά είναι αποτυπώματα που έχουν τη σφραγίδα μιας Κυβέρνησης που έβαλε πάνω από το κομματικό συμφέρον την προάσπιση του εθνικού μας συμφέροντος».

spot_img

Διαφημίσεις