Σε καλή γενικά κατάσταση βρίσκεται το κύριο δασικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καβάλας, όπως διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο δασολόγος και προϊστάμενος του τμήματος εκτέλεσης δασοτεχνικών έργων, Νίκος Κόντος.

Σύμφωνα με τον κ. Κόντο έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες βελτίωσης του δασικού οδικού δικτύου της περιοχής του περιαστικού δάσους Καβάλας και του Συμβόλου όρους.

Οι συμβάσεις που εξελίσσονται μέχρι τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί

«Όποιοι δρόμοι ήταν κομμένοι έχουν αποκατασταθεί, με έμφαση κυρίως στο κεντρικό δασικό οδικό δίκτυο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσέξαμε και τους παράπλευρους δρόμους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες δυο συμβάσεις, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και αφορούν τη συνέχιση των εργασιών για τη βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου από την περιοχή του Κοκκινοχωρίου και προς Καβάλα, άρα στο σύμπλεγμα του Παγγαίου όρους και στις νότιες περιοχές αυτού, κάναμε δηλαδή έναν κύκλο όλο το Σύμβολο μέχρι τον Ακροπόταμο και τώρα επιστρέφουμε. Επίσης υπάρχει μια σύμβαση αυτή τη στιγμή, η οποία περιλαμβάνει την αποκατάσταση κάποιων μεγάλων ζημιών που είχαμε στους δυο δρόμους του δυτικού και ανατολικού Αναχώματος του ποταμού Νέστου. Εκεί επικεντρώνουμε τις εργασίες μας. Εξελίσσονται αυτές οι συμβάσεις και ευελπιστούμε μέχρι τέλος του Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρωθεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κόντος.

Έχουν «θωρακιστεί» οι πυρόπληκτες περιοχές, σε σχέση με την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων κι αυτών της δασικής υπηρεσίας

«Είμαστε ικανοποιημένοι γενικότερα με την έννοια ότι τις πυρόπληκτες περιοχές τις έχουμε «θωρακίσει», πάντα βέβαια σε σχέση με την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων κι αυτών της υπηρεσίας μας. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει πρώτιστα. Από εκεί και μετά μένει το βόρειο μέρος του Παγγαίου, όπου δεν υπάρχει ο ίδιος ο βαθμός επικινδυνότητας εκεί για έναρξη πυρκαγιάς, όπως στο νότιο και νοτιοανατολικό μέρος του Παγγαίου όρους. Παράλληλα, στο περιαστικό δάσος της Καβάλας εκτελείται με τη βοήθεια του Στρατού, η βελτίωση της δασικής οδού που ξεκινά από τον Σταυρό και καταλήγει προς την Αγία Μαρίνα, δρόμος που ήταν σε κακά χάλια. Ζητήσαμε τη βοήθεια του στρατού, μας την παρείχε, κι αυτή τη στιγμή υπάρχει μπουλντόζα που τον βελτιώνει και θα συνεχίσει όσο υπάρχουν κι άλλα προβλήματα  προς το ανατολικό μέρος του περιαστικού, προς την Άσπρη Άμμο κι από εκεί και μετά μένει το σύμπλεγμα της Λεκάνης, που η κατάσταση είναι καλή. Εκεί δεν έχει να κάνει τόσο με κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς, όσο με τις δικές μας εργασίες, τις υλοτομικές, κατά πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε στα προγράμματα υλοτομίας που εκτελούμε κάθε χρόνο στη Λεκάνη», ανέφερε ακόμη ο Νίκος Κόντος.

Κοντά στις 70.000 ευρώ οι πιστώσεις για τις εργασίες στο δασικό οδικό δίκτυο

Αναφορικά με το ποσό των πιστώσεων που έλαβε για τις εργασίες αυτές το δασαρχείο Καβάλας, ο κ. Κόντος επισήμανε: «Πήραμε πρόσφατες χρηματοδοτήσεις γιατί τις ζητήσαμε λόγω εκτάκτων αναγκών και συνθηκών. Μας δόθηκαν 25.000 ευρώ στην αρχή κι άλλες 20.000 και 10.000 ευρώ στη συνέχεια κι έχουμε κάποια χρήματα κρατημένα για αργότερα, 13.000 ευρώ, σύνολο περίπου 70.000 ευρώ. Τις 13.000 ευρώ τις έχουμε για περιπτώσεις επέμβασης στην περίοδο του χειμώνα, με βροχές και χιόνια. Τα χρήματα δεν είναι πολλά, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, με ό,τι έχουμε πορευόμαστε. Κοιτάξαμε ως υπηρεσία να είναι ανοιχτό το κεντρικό οδικό δασικό δίκτυο και το έχουμε πετύχει, είναι σε καλή κατάσταση για πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων και αυτών της υπηρεσίας μας».

Σημαντικότατος ο ρόλος των 30 ατόμων της Κοινωφελούς Εργασίας

Τέλος, ο κ. Κόντος αναφέρθηκε και στη σημαντικότητα του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας τονίζοντας: «Το συνεργείο των 30 ατόμων της Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο το είχαμε από πέρυσι τον Οκτώβριο, έχει καθαρίσει σχεδόν όλο το πευκοδάσος της περιοχής «Όφμαν» πάνω από τον Μπάτη, τους τελευταίους τρεις μήνες. Επίσης, έχουμε συνεργασία και με τον δήμο Καβάλας και θα καθαριστούν εντός των ημερών τα πευκοδάση Κρηνίδων και Φιλίππων, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Θόδωρο Παπαδόπουλο, ενώ περιμένουμε πότε θα μας εξασφαλιστεί η μετακίνηση και μεταφορά υπολειμμάτων από τον δήμο Παγγαίου, ώστε το συνεργείο μας να βοηθήσει και σε θέματα καθαρισμού σε περιοχές του εν λόγω δήμου. Οι συμβάσεις των 30 ατόμων είναι μέχρι τέλος Νοεμβρίου, αλλά το θέμα είναι ότι μάλλον θα πάρουν παράταση κι αυτό είναι πολύ θετικό, δεν ξέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Μας λύνουν τα χέρια, δεν το συζητώ, διότι πολλά πολλά χρόνια ως δασική υπηρεσία είχαμε να δούμε εργατικό προσωπικό που κοιτάξαμε κι αξιοποιήσαμε και εξειδικεύσαμε. Μακάρι να τους έχουμε επί μονίμου βάσεως γιατί υπάρχει φοβερά μεγάλη ανάγκη, διότι κάνουν την πιο σοβαρή δουλειά, απομακρύνοντας την καύσιμη ύλη που είναι η πιο επικίνδυνη, βοηθώντας το δάσος να ανασάνει και τον χειμώνα μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε και με συγκομιδή δασικών προϊόντων».