Παρασκευάς Ατζεμιδάκης: «Το δάσος ανήκει σε όλους μας»

Ημέρα:

Συνέντευξη στην Ειρήνη Μυτιληναίου

Έχοντας 30 χρόνια εμπειρία στην δασοπυρόσβεση ως ενεργό μέλος οργανώσεων πυροπροστασίας και ως εθελοντής, ο Παρασκευάς Ατζεμιδάκης* μας μιλάει για τις καλοκαιρινές φωτιές στα δάση και στους τρόπους πρόληψής τους.

“Αρχικά, η φωτιά δεν πρέπει να μας προκαλεί τρόμο. Ο κόσμος ξεχνάει ότι η φωτιά είναι αυτό που μας έφερε κοντά στον πολιτισμό. Είναι από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που βοήθησε και ακόμα βοηθάει το ανθρώπινο είδος”, τονίζει ο Π. Ατζεμιδάκης και προσθέτει: Μετά το πέρας των χρόνων είναι πολύ φυσιολογικό να πιάνουν φωτιά με φυσικό τρόπο τα δάση, ειδικά τα πεύκα που ως δασοπονικό είδος είναι από τα πιο εύφλεκτα είδη. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον με την αστυφιλία εγκαταλείπονται τα δάση. Άρα, αν πιάσει φωτιά δεν υπάρχει κάποιος να τη σβήσει αρκετά γρήγορα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η δασικές πυρκαγιές αφορούν τη φύση και η καταστολή τους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούν “ένα μικρό θαύμα”.

Πρόληψη

Η καλύτερη πρόληψη για την επιβίωση των δασών, είναι η προστασία των δασών από τους πολίτες και η γενικότερη ενεργοποίηση τους. Ο καθαρισμός των δασών, η δεντροφύτευση και ο σεβασμός στις αντιπυρικές ζώνες είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης.

«Είναι σημαντικό να καταγγέλλουν οι πολίτες τις παράνομες καύσεις και τις εμπρηστικές κινήσεις ώστε να βοηθηθούν οι αρχές», τονίζει ο κ. Ατζεμιδάκης.

Προτάσεις πρόληψης

Ο ίδιος πρότεινε μια σειρά προληπτικών κινήσεων ώστε να αποφευχθεί ο μεγάλος κίνδυνος:

  1. Ύπαρξη πυροφυλάκιου πολίτη
  2. Συντεταγμένες ομάδες πολιτών που βοηθούν στον καθαρισμό και την φύλαξη των δασικών περιοχών
  3. Καθημερινή τοποθέτηση πινακίδων στις εισόδους των υπεραστικών δασών για την επικινδυνότητα της φωτιάς (σύμφωνα με την κλίμακα επικινδυνότητας: 1 έως 5)
  4. Σωστή ενημέρωση από τα τοπικά ΜΜΕ
  5. Και τέλος, ο κάθε πολίτης να μην ρωτάει τι φταίει αλλά τι μπορεί να κάνει ο ίδιος γι’ αυτό. Αν δεν υπάρχει μαζικότητα, δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Η φράση που τόνισε περισσότερο ήταν ότι «Το δάσος ανήκει σε όλους μας» άρα πρέπει να το προσέχουμε επιδεικνύοντας την αρμόζουσα υπευθυνότητα.

Με όλες αυτές τις εκκλήσεις για πρόληψη, εύχεται να σταματήσουν από εδώ και πέρα οι καλοκαιρινές φωτιές. Ο κος Ατζεμιδάκης δήλωσε: «Εμφανίζονται 370 φωτιές την εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από τον δασικό πλούτο στοιχίζουν σε περιουσίες πολιτών και δυστυχώς σε ανθρώπινες ζωές».

*Ο Παρασκευάς Ατζεμιδάκης έχει τελειώσει τη σχολή Δασοκομάντος, ήταν 4 χρόνια σε ομάδες άμεσης επέμβασης με ελικόπτερο, σε πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστικής και είναι διπλωματούχος δασικής πυροπροστασίας, συνοδείας βουνού και διάσωσης, καθώς και διπλωματούχος αλεξιπτωτιστής και υποβρύχιος διασώστης. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Καταδρομέων «Μέγας Αλέξανδρος».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Νέα επιστολή της ΟΕΒΕΚ προς τους βουλευτές

Νέα επιστολή σχετικά με τη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου...

Ανησυχία για το σχέδιο συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α

Κώστας Μανίτσας: Υπάρχει ένα μεγάλο σκοτάδι και δεν είναι...

Έπεσε η κίνηση το τελευταίο διάστημα στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας

Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η...

Το «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο» ζωντανεύει και φέτος στον Δήμο Παγγαίου

Το «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο», ζωντανεύει για άλλη μια χρονιά στον...

Διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας από την Ιερά Μητρόπολη ΦΝΘ

Όπως είναι ήδη γνωστό, η τοπική μας Εκκλησία, ανταποκρινόμενη...

Καβάλα: Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Περιγιάλι

Δύο άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο ατύχημα που έγινε στο...

Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού του Δήμου Θάσου

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023 στο Λιμανάκι...

Επιστολή της ΟΕΒΕΚ προς τους 4 βουλευτές της Καβάλας

Επιστολή προς τους 4 βουλευτές της Καβάλας εν όψει...