Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Δύο νεκροί σε τροχαίο στην παραλία Οφρυνίου

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που συνέβη...

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Ανησυχία για την βλέννα στις ακτές της Λήμνου

Σωτήρης Ορφανίδης: Είναι φυσικό φαινόμενο, προέρχεται από την Τουρκία, ελπίζουμε να διαλυθεί και να μην κινηθεί βόρεια προς Θάσο και Σαμοθράκη

Ακολούθησε μας

Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών που εδρεύει στη Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου, αναχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής (25/6) για τη Λήμνο, ώστε από το Σάββατο (26/6) δύτες της να προβούν σε καταδύσεις στο ανατολικό τμήμα του νησιού, εκεί όπου υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα λιβάδια Ποσειδωνίας της Μεσογείου, με στόχο να εκτιμηθεί η κατάσταση σχετικά με την παρουσία της βλέννας που έχει θορυβήσει όσους ασχολούνται στο νησί του Ηφαίστου με την αλιεία και τον τουρισμό.

Δηλώσεις στον «Ενήμερο» έκανε για το θέμα ο Δρ. Σωτήρης Ορφανίδης, υδροβιολόγος και Διευθυντής Ερευνών ΙΝ.ΑΛ.Ε. (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) – εργαστήριο Βενθικής Οικολογίας και Τεχνολογίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο πρέπει να τεθεί υπό παρακολούθηση, καθώς υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα η βλέννα (προερχόμενη από την Τουρκία) να κινηθεί προς τα βόρεια και άρα προς Θάσο και Σαμοθράκη.

«Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει έρθει από την Τουρκία, αυτό μας δείχνουν και οι δορυφορικές εικόνες. Είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά συνήθως σε μικρότερη έκταση και ένταση. Φέτος ήταν ακραία περίπτωση. Φαίνεται να σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή…»

«Πράγματι πρέπει να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, καθώς αυτή την εποχή τα ρεύματα της Μαύρης Θάλασσας κατευθύνονται προς τον βορρά. Υπάρχει πιθανότητα αυτή η βλέννα, ελπίζουμε όχι, να πλησιάσει τις ακτές της Θάσου ή της Σαμοθράκης. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε. Πιστεύω ότι τελικά δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Για να έχουμε λοιπόν μια καλύτερη εικόνα, αποφασίσαμε μια ερευνητική ομάδα του ΙΝ.ΑΛ.Ε. να βρεθεί στο νησί κι από το Σάββατο (26/6) να προχωρήσουμε σε καταδύσεις για να εκτιμήσουμε καλύτερα την κατάσταση. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει έρθει από την Τουρκία, αυτό μας δείχνουν και οι δορυφορικές εικόνες. Είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά συνήθως σε μικρότερη έκταση και ένταση. Φέτος ήταν ακραία περίπτωση. Φαίνεται να σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. Στην περίπτωση της Λήμνου δεν αφορά αστικά λύματα, αλλά στον Μαρμαρά διογκώθηκε το φαινόμενο από αστικά ή βιομηχανικά λύματα. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση να διαλυθεί από μόνο του το φαινόμενο, είναι αυτό που αναμένουμε. Οι άνθρωποι της Λήμνου ανησυχούν κι εμείς ως επιστήμονες οφείλουμε να βοηθήσουμε με τις γνώσεις μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Ορφανίδης.

Η εξήγηση του κ. Ορφανίδη σχετικά με το πως δημιουργείται η βλέννα

Ο υδροβιολόγος και Διευθυντής Ερευνών του ΙΝ.ΑΛ.Ε. εξήγησε στη συνέχεια τι ακριβώς είναι το συγκεκριμένο φαινόμενο τονίζοντας: «Η θάλασσα έχει μικροσκοπικούς μονοκύτταρους οργανισμούς, αυτό που λέμε φυτοπλαγκτόν, το οποίο κάτω από κανονικές συνθήκες μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια μαζί με τα ανόργανα θρεπτικά σε οργανική ύλη, σε γλυκόζη, σε τροφή δηλαδή που καταλήγει και στον άνθρωπο. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αυτοί οι οργανισμοί καταπονούνται ή καταπιέζονται και προφανώς κάποιες ξαφνικές αλλαγές στην τροφοδοσία στην αναλογία των θρεπτικών, υποθέσεις κάνουμε, έχουν σαν αποτέλεσμα αντί να ακολουθήσουν την κανονική διαδικασία που περιέγραψα πριν, να δημιουργούν κάποιες ουσίες εξωκυτταρικές, οι οποίες είναι σαν κόλλα κι αυτές συγκολλούν τα διάφορα κύτταρα και μικροοργανισμούς και σταδιακά δημιουργείται η βλέννα που βλέπουμε».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις παρενεργειών από τη βλέννα – Δεν είναι ανάγκη όμως να κολυμπά κάποιος σε σημεία όπου εντοπίζεται – Εκείνοι που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρό πρόβλημα είναι οι αλιείς

Πάντως ο κ. Ορφανίδης έκανε σαφές ότι για τον άνθρωπο δεν υπάρχουν ενδείξεις παρενεργειών από τη βλέννα, πέρα από το ότι είναι ενοχλητική στην υφή και στην εικόνα, αλλά και στο ότι κολλάει πάνω στο σώμα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι κανείς δεν είναι ανάγκη να κολυμπά σε σημεία όπου εντοπίζεται η βλέννα, αφού υπάρχει πληθώρα παραλιών σε άλλες περιοχές.

Εκείνοι όμως που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρό πρόβλημα είναι οι αλιείς που έχουν πληγεί και τους προηγούμενους μήνες με το φαινόμενο που προϋπήρξε στο θρακικό πέλαγος, που δεν συνδεόταν όμως με το συγκεκριμένο.

«Οι αλιείς έχουν πρόβλημα γιατί η βλέννα εμποδίζει τα αλιευτικά τους εργαλεία. Κάνει δύσκολη την καθημερινότητα τους», επισήμανε σχετικά ο κ. Ορφανίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα (28/6) οι ειδικοί θα έχουν μια πρώτη εικόνα για την βλέννα στη Λήμνο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αναλύσεις θα πάρουν χρόνο.

«Ελπίζουμε να μειωθεί η ένταση του φαινομένου. Ας περιμένουμε», ανέφερε καταληκτικά.

Και κατά τους προηγούμενους μήνες είχαν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Βορείου Αιγαίου άμορφες μάζες βλέννας

Να σημειωθεί ότι άμορφες μάζες βλέννας χρώματος καφέ, ορατές με γυμνό μάτι που επέπλεαν στην επιφάνεια, ενώ στη συνέχεια βυθίζονταν και συσσωρεύονταν στο βυθό των υδάτων του Βορείου Αιγαίου είχαν παρατηρηθεί κατά το προηγούμενο διάστημα. Επρόκειτο για το φαινόμενο των αιωρούμενων οργανικών συσσωματωμάτων (κολλώδη μακρο – συσσωματώματα – mucilage), το οποίο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται με μεταβαλλόμενη ένταση, στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους αλιείς του Βορείου Αιγαίου, καθώς προσκολλάται στα αλιευτικά τους εργαλεία, όπως τα δίχτυα, δυσκολεύοντας τη χρήση τους. Επιπλέον, κολλάει στο ανθρώπινο σώμα, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργεί κάποια λοίμωξη. Το φαινόμενο εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο (2021) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λήμνου και της Σαμοθράκης. Στη συνέχεια, αρχές με μέσα Μαρτίου, επεκτάθηκε νοτιότερα, μέχρι τον Κόλπο του Μούδρου και βορειότερα στην Αλεξανδρούπολη, στο Φανάρι και στη Θάσο. Επίσης, στον Στρυμονικό Κόλπο, στη Χαλκιδική (Κασσάνδρα) και στον έξω Θερμαϊκό Κόλπο (Μηχανιώνα). Επίσης οι άμορφες μάζες βλέννας εμφανίστηκαν στον κόλπο και στο λιμάνι της Καβάλας, αλλά και στις κοντινές ακτές (Παραλία Ελαιοχωρίου).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα