Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Χωρίς χρήματα δεν μπορούν να «σπάσουν» τα εργαστήρια στο ΔΙΠΑΕ

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να «σπάσουν» σε περισσότερα τα εργαστήρια σχολών του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα, με στόχο να γίνονται τα μαθήματα με μεγαλύτερη ασφάλεια και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο κοσμήτορας του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Αθανάσιος Μητρόπουλος.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι στο Ίδρυμα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας τηρούνται σχολαστικά από όλους, ενώ συμπληρώνει ότι για το νέο ακαδημαϊκό έτος αναμένονται στην Καβάλα περίπου 1.000 νέοι φοιτητές.

«Έχουμε εργαστήρια των 30 ατόμων. Πρέπει να τα «σπάσουμε» και να τα κάνουμε των 10 ατόμων, ειδικά σε τμήματα που είναι απολύτως αναγκαία η φυσική παρουσία, όπως ένα τμήμα Χημείας»

«Οι εξετάσεις έχουν πλέον αρχίσει και πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, όπως ακριβώς έγινε και τον Ιούνιο. Η εμπειρία που είχαμε αποκτήσει από τότε έδειξε ότι μπορούν να γίνουν οι εξετάσεις και στην παρούσα περίοδο, χωρίς να έχουμε πολλά προβλήματα. Αυτό είναι καλό γιατί δεν επιδεινώνεται η κατάσταση σε επιδημιολογικό επίπεδο. Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας θέλει να είναι ανοικτά τα πανεπιστήμια την 1η Οκτωβρίου και οι φοιτητές να παρίστανται δια ζώσης στα μαθήματα. Υπάρχει ένα σημείο που μας προβληματίζει κι είναι οικονομικής φύσεως. Δηλαδή για παράδειγμα έχουμε εργαστήρια των 30 ατόμων. Πρέπει να τα «σπάσουμε» και να τα κάνουμε των 10 ατόμων. Άρα πρέπει να μας δοθούν κάποια χρήματα για να μπορέσουμε τουλάχιστον να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους ανάγκες, ειδικά σε τμήματα που είναι απολύτως αναγκαία η φυσική παρουσία, όπως ένα τμήμα Χημείας», τονίζει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ε», ο κ. Μητρόπουλος.

«Κι εμείς είμαστε υπέρ του να υπάρχει φυσική παρουσία των φοιτητών, όμως θα πρέπει να πληρωθούν και οι απαιτούμενες υποδομές, για να κάνουν οι φοιτητές μας τα εργαστήριά τους με απόλυτη ασφάλεια…»

«Θα τα θέσουμε όλα αυτά τα ζητήματα στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε συγκεκριμένες αίθουσες που έχουμε σε εργαστήρια, ώστε να εξυπηρετήσουμε τους φοιτητές μας. Κι εμείς είμαστε υπέρ του να υπάρχει φυσική παρουσία των φοιτητών, όμως θα πρέπει να πληρωθούν και οι απαιτούμενες υποδομές, για να κάνουν οι φοιτητές μας τα εργαστήριά τους με απόλυτη ασφάλεια. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στον Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσουν οι εγγραφές, ενώ στην τελευταία εβδομάδα του μήνα θα αρχίσει και η προσέλευση των φοιτητών στο Ίδρυμα μας», σημειώνει ακόμη στις δηλώσεις του ο κοσμήτορας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (κόμβος Καβάλας).

Από τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει μια μείωση των ενεργών φοιτητών που είναι πλέον 3.000 με 3.500

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο αριθμός των νέων φοιτητών στην Καβάλα, καθώς και αυτός των ενεργών φοιτητών, ο κ. Μητρόπουλος απάντησε: «Αναμένονται περίπου 1.000 νέοι φοιτητές. Από τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει μια μείωση των ενεργών φοιτητών που είναι πλέον 3.000 με 3.500. Όταν μιλάμε για ενεργούς φοιτητές εννοούμε το ν+2 δηλαδή φοιτητές που έχουν περάσει τα 4 χρόνια. Επομένως για να δούμε τα νέα τμήματα να αποδίδουν στην ωρίμανση τους θα χρειαστούμε άλλα 5 χρόνια».

«Εμείς θα θέσουμε τα προβλήματα που έχουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Εκτιμώ ότι θα πάμε με ίδιους ρυθμούς τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου…»

Ο κοσμήτορας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. εκτίμησε ότι η εικόνα του Ιδρύματος σε σχέση με την πανδημία θα συνεχίσει να είναι η ίδια τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του χρόνου, δηλώνοντας σχετικά: «Εμείς θα θέσουμε τα προβλήματα που έχουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Εκτιμώ ότι θα πάμε με ίδιους ρυθμούς τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Με βάση όσα λέει η Κυβέρνηση ότι θα έχουμε εμβόλιο προς το τέλος του έτους, από εκεί και μετά θα βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Στο Ίδρυμα όλα τα μέτρα τηρούνται όπως προβλέπεται, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά. Για να είμαστε ακριβείς δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο Ίδρυμα αυτήν την περίοδο με εξαίρεση τους καθηγητές και τους υπαλλήλους. Τα όποια προβλήματα θα αρχίσουν από το τέλος του μήνα και μετά».

«Δεν φτάνει να αγοράζουμε μάσκες και αντισηπτικά, που είναι το μικρότερο κόστος για να ξεκινήσει σωστά το Πανεπιστήμιο. Χρειάζονται περισσότεροι καθηγητές για να «σπάσουμε» τις αίθουσες σε λιγότερα άτομα, περισσότεροι χώροι»

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια διαφαινόμενη ισχυρή οικονομική ενίσχυση του ΔΙ.ΠΑ.Ε., ο κ. Μητρόπουλος απαντά: «Δεν βλέπω κάτι που να έχει να κάνει με οικονομική ενίσχυση. Δεν φτάνει να αγοράζουμε μάσκες και αντισηπτικά, που είναι το μικρότερο κόστος για να ξεκινήσει σωστά το Πανεπιστήμιο. Χρειάζονται περισσότεροι καθηγητές για να «σπάσουμε» τις αίθουσες σε λιγότερα άτομα, περισσότεροι χώροι κλπ. Δεν είναι τόσο απλοποιημένη η κατάσταση. Είναι θέματα που τα θέτουμε συνέχεια και ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο το επόμενο διάστημα».

spot_img

Διαφημίσεις