Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Χρειάζεται επειγόντως χρήματα το ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Νάσος Μητρόπουλος: «Δεν μπορώ να κάνω καμιά πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο, καθώς είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Επιτακτική ανάγκη, χαρακτηρίζει ο κοσμήτορας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (κόμβος Καβάλας), Νάσος Μητρόπουλος, την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος, αλλά και την παράλληλη ενίσχυσή του με επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό.

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση της χρηματοδότησης. Θα έλεγα ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι λίγες. Είχαμε τρία ΤΕΙ κι ένα Πανεπιστήμιο που ενώθηκαν για να γίνει το ΔΙ.ΠΑ.Ε. και θεωρητικά περιμέναμε να υπάρξει αύξηση στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, γιατί άλλαξαν δεδομένα, καθώς υπάρχουν ακριβές σχολές, που χρειάζονται αντιδραστήρια και χίλια δυο πράγματα», ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις του για το θέμα στον «Ενήμερο» ο κ. Μητρόπουλος.

«Χρειάζονται περισσότερα χρήματα, όπως και περισσότεροι καθηγητές για να στελεχώσουν τα τμήματα. Αυτή τη διαδικασία θα έπρεπε να την είχε δει το υπουργείο και να είχε ενισχύσει περαιτέρω το Ίδρυμα…»

«Θα περιμέναμε αύξηση των κονδυλίων κι όχι να παραμείνουν στο επίπεδο που ήταν όταν είμαστε ΤΕΙ. Είναι βασικό αίτημα που πρέπει να το δει και η διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου, αλλά και το υπουργείο Παιδείας. Οι σχολές είναι διαφορετικού χαρακτήρα και ποιότητας, απ’ ό,τι ήταν στο πρώην ΤΕΙ. Επομένως χρειάζονται περισσότερα χρήματα, όπως και περισσότεροι καθηγητές για να στελεχώσουν τα τμήματα. Αυτή τη διαδικασία θα έπρεπε να την είχε δει το υπουργείο και να είχε ενισχύσει περαιτέρω το Ίδρυμα. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος μετασχηματισμός από αυτό που μπορεί κανείς να φανταστεί. Επίσης πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο πολυεδρικό, με τεράστιες αποστάσεις, με τρεις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως όλα αυτά τα ζητήματα χρειάζονται δουλειά και περαιτέρω χρηματοδότηση, προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί αυτό το Πανεπιστήμιο. Είναι ένα θέμα που πρέπει τάχιστα να το δει το υπουργείο Παιδείας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κοσμήτορας του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

«Δεν μπορώ να κάνω καμιά πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο, καθώς είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά»

Ερωτηθείς σχετικά με το πως θα ανοίξει το νέο ακαδημαϊκό έτος από τον Σεπτέμβριο και μετά, ο Νάσος Μητρόπουλος απάντησε: «Υπάρχουν οι παρατηρήσεις των ειδικών σε ό,τι αφορά ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι ή αργότερα. Πάμε στα τυφλά, δεν υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια και ένα μεγάλο διάστημα θα έχουμε αβεβαιότητα και ανησυχία και στα Ιδρύματα και στους φοιτητές μας. Άρα, δεν μπορώ να κάνω καμιά πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο, καθώς είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά».

Παράλληλα, ο κ. Μητρόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι οι φαρμακοβιομηχανίες σε όλα τα κράτη μετά τον SARS το 2002, έπαψαν να κάνουν εντατική έρευνα στο θέμα.

«Το άφησαν στην τύχη του το ζήτημα και τους ήρθε τώρα ο κορωνοϊός με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι να κάνουν. Παλεύουν τώρα με αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κινήθηκαν περισσότερο με το μάρκετινγκ και λιγότερο με την επιστήμη. Αυτό το πληρώνουμε σήμερα», ανέφερε σχετικά ο κ. Μητρόπουλος.

Αρχίζουν από την επόμενη εβδομάδα οι εξ αποστάσεως εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου

Να σημειωθεί τέλος, σύμφωνα πάντα με τον κοσμήτορα του ΔΙ.ΠΑ.Ε., το Ίδρυμα εισέρχεται την επόμενη εβδομάδα στις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου που θα γίνουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως.

«Έχουν τηρηθεί όλα τα πρωτόκολλα, ώστε να υπάρχει διαφάνεια. Στην Καβάλα έχουμε τις τρεις σχολές που θα λειτουργήσουν. έχουμε ορίσει και μια επιτροπή από καθηγητές από το Τμήμα Πληροφορικής για τις οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που θα ήταν καλύτερο να γίνουν οι εξετάσεις. Υπάρχουν βέβαια και οι σχολές της οικονομίας, αλλά αυτοί υπάγονται σε μια άλλη σχολή στη Θεσσαλονίκη και οι οδηγίες που λαμβάνουν είναι από εκεί. Για όσους δεν καταφέρουν είτε να συνδεθούν με το διαδίκτυο είτε έχουν έλλειψη τεχνικών μέσων θα δούμε μετά τις 17 Ιουλίου τι λύσεις μπορούμε να τους δώσουμε», επισήμανε καταληκτικά ο Νάσος Μητρόπουλος.

Διαφημίσεις