Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Στροφή των υποψηφίων στις πολυτεχνικές σχολές

Αργύρης Μυστακίδης: «Η Έκθεση που εξετάστηκε μαζί με τη Λογοτεχνία είχε σημαντική επίδραση προς τα κάτω σε όλες τις βάσεις»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Αναμενόμενα σε γενικές γραμμές, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Καβάλας και β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, Αργύρης Μυστακίδης.

Τα παιδιά είδαν το τελικό αποτέλεσμα των κόπων που κατέβαλαν όλη τη χρονιά. Σε όσους τα κατάφεραν φέτος, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου, αλλά και σε όσους δεν πέτυχαν τον πρώτο στόχο τους, να ευχηθούμε να σταθμίσουν τις αποφάσεις τους και να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για το μέλλον τους», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις που έκανε για το θέμα στον «Ενήμερο» ο κ. Μυστακίδης,

Αυξητική τάση στο τέταρτο επιστημονικό επίπεδο – Γενική τάση μείωσης στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο

«Τα αποτελέσματα των βάσεων ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενα. Διαπιστώνουμε μια γενική τάση μείωσης των βάσεων στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο επιστημονικό πεδίο και μια αυξητική τάση στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο. Το μάθημα της Έκθεσης, που για πρώτη χρονιά εξετάστηκε μαζί με τη Λογοτεχνία, όπου είχαμε αρκετά προβλήματα στον τρόπο που δόθηκαν οι οδηγίες για βαθμολόγηση, είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πολύ χαμηλή βαθμολογία των περισσότερων υποψηφίων και μάλιστα υποψηφίων που κατέγραφαν πολύ καλές επιδόσεις στα υπόλοιπα μαθήματα του πεδίου τους. Αυτό είχε σημαντική επίδραση προς τα κάτω σε όλες τις βάσεις», υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Καβάλας.

Στροφή των υποψηφίων από τις καθηγητικές στις πολυτεχνικές σχολές

«Οι βάσεις καταγράφουν τις προτιμήσεις των παιδιών και βλέπουμε στις θετικές επιστήμες μια στροφή από τις καθηγητικές σχολές προς τις πολυτεχνικές, κάτι λογικό και αναμενόμενο που έχει να κάνει με την ανταπόκριση που έχουν τα πτυχία στην αγορά εργασίας. Επίσης, διαπιστώνουμε μια μετακίνηση πολλών μαθητών προς το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, άρα συνωστισμό, γι’ αυτό και είδαμε στα οικονομικά μια αύξηση των βάσεων. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών οι νομικές, τα τμήματα ψυχολογίας, έχουν ανοδική τάση, αυτό αποτυπώνει τη ζήτησή τους. Εκεί ούτως ή άλλως οι επιλογές για τους μαθητές δεν είναι πάρα πολλές, παραδοσιακά η υψηλότερη επιλογή είναι η νομική, η πρώτη επιλογή», σημείωσε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο Αργύρης Μυστακίδης.

«Οι μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις τις επόμενες χρονιές θα πρέπει να δώσουν βάση όχι στις βάσεις, αλλά στις γνωστικές βάσεις…»

Καταληκτικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Καβάλας αναφερόμενος ειδικά στους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις την επόμενη χρονιά επισήμανε: «Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι βάσεις είναι το αποτέλεσμα όλων όσων συνέβησαν, δεν είναι η αιτία. Οι μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις τις επόμενες χρονιές θα πρέπει να δώσουν βάση όχι στις βάσεις, αλλά στις γνωστικές βάσεις, δηλαδή να μπορέσουν από νωρίς να δουλέψουν το γνωστικό πεδίο που τους ενδιαφέρει, να αποκτήσουν ένα στέρεο γνωστικό υπόβαθρο, ώστε να μπορούν μετά να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις των εξετάσεων που τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά πολύ δύσκολες».

Το 77% των υποψηφίων είναι επιτυχόντες – Στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων

Να σημειωθεί ότι το 77% των υποψηφίων είναι επιτυχόντες, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ 1 η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και ορισμένα στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών πέραν του ποσοστού των επιτυχόντων. Αναλυτικότερα, όπως είπε, εκ των υποψηφίων που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.

Σε γενικές γραμμές, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος, της τάξεως περίπου του 20%. Το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕ.Λ., με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑ.Λ. να είναι στο 30%.

Που αποδίδει την πτώση των βάσεων η υπουργός Παιδείας

Γενικότερα, όπως είπε η υπουργός, το 32% των υποψηφίων των ΓΕ.Λ. είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ. είναι 25%. Όπως επεσήμανε η κ. Κεραμέως, η πτώση των βάσεων (νέο σύστημα) οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα. (πηγή: newsit.gr).

spot_img

Διαφημίσεις