Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Στατιστικά Βαθμολογιών των Πανελλαδικών 2021 και τα πρώτα συμπεράσματα

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

του Αργύρη Μυστακίδη

Ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα τα στατιστικά των φετινών Πανελλαδικών που μας δίνουν μια πρώτη εικόνα των επιδόσεων που κατέγραψαν οι φετινοί υποψήφιοι. Η εικόνα που προκύπτει είναι η ακόλουθη:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές)

Καταγράφεται μείωση αριστούχων σε όλα σχεδόν τα μαθήματα (πλην της Ν. Γλώσσας με οριακή αύξηση 0,9% σε σχέση με πέρυσι). Η μείωση των αριστούχων είναι μικρότερη στα Αρχαία και την Κοινωνιολογία, αλλά μεγαλύτερη στην Ιστορία.

  • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

Αύξηση αριστούχων σε όλα τα μαθήματα. Αισθητή σε Χημεία (4,8%) και Μαθηματικά (4,6%) και οριακή σε Φυσική (1,1%) και Γλώσσα (0,7%).

 

  • Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Αύξηση αριστούχων σε όλα τα μαθήματα. Μεγαλύτερη στη Χημεία (8,6%) και μικρότερη σε Βιολογία (2,6%), σε Φυσική (2,6%) και Ν. Γλώσσα (1,5%).

 

  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)

Σαφής αύξηση αριστούχων στην Πληροφορική (+5,2%), οριακή στα Μαθηματικά (+0,9%), ανεπαίσθητη στη Ν. Γλώσσα (+0,1%) και οριακή μείωση στο μάθημα της Οικονομίας (-0,3%)

Τα δυο μαθήματα με το μεγαλύτερο ποσοστό γραπτών που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση είναι τα Μαθηματικά (57,31%, συνολικά στην ΟΠ Θετικών σπουδών και στην ΟΠ σπουδών Οικονομίας – Πληροφορικής) και η Ιστορία (51,18%).

Τα δυο μαθήματα με το μεγαλύτερο ποσοστό γραπτών που βαθμολογήθηκαν πάνω από τη βάση είναι η Ν. Γλώσσα & Λογοτεχνία (77,23% σε όλες τις ΟΠ) και η Βιολογία (68,44% στην ΟΠ σπουδών Υγείας).

Εκκρεμεί η ανακοίνωση του μέσου όρου (ΜΟ) σε κάθε Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) και η συνακόλουθη και πολύ κρίσιμη επίσημη ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που προκύπτει ως ποσοστό του ΜΟ ανά ΟΠ, με συντελεστή που κυμαίνεται από 0,8 έως και 1,2 και έχει οριστεί ξεχωριστά από κάθε τμήμα. Η ΕΒΕ θα καθορίσει και τη δυνατότητα κάθε υποψηφίου να επιλέξει ένα τμήμα ή όχι. Ανεπίσημοι υπολογισμοί της ΕΒΕ με βάση την στατιστική επεξεργασία των βαθμολογιών έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Παρά τις όποιες εκτιμήσεις για τις βάσεις, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον την περίοδο που ακολουθεί, είναι πολύ σημαντικό οι υποψήφιοι, να κάνουν μια εξονυχιστική έρευνα των τμημάτων που μπορούν να δηλώσουν (εφόσον ο ΜΟ της επίδοσής τους είναι μεγαλύτερος της ΕΒΕ του τμήματος), ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα επιλέξουν τμήματα με αντικείμενο σπουδών που άπτεται των ενδιαφερόντων και κλίσεων τους και έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Σε αυτό το στάδιο οι εκτιμήσεις για τις βάσεις δεν πρέπει να καθοδηγούν τις επιλογές, αλλά ο κάθε υποψήφιος να δηλώνει τμήματα που επιθυμεί, με τη σειρά που τα επιθυμεί και δημιουργώντας ένα «δίχτυ ασφαλείας» το οποίο θα τον προστατέψει σε ενδεχόμενη απροσδόκητη άνοδο των βάσεων.

Το τελευταίο αυτό στάδιο στη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων, είναι εξίσου σημαντικό με τις ίδιες τις εξετάσεις και πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα ωριμότητα. Οι σωστές επιλογές θα διαμορφώσουν τη μελλοντική πορεία κάθε υποψηφίου και θα κάνουν τη διαδρομή του ευκολότερη και πιο αποδοτική.

Αργύρης Μυστακίδης

Φροντιστήριο Πυρήνας

spot_img

Διαφημίσεις