Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Νάσος Μητρόπουλος: Λάθος απόφαση η αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Γεωλογίας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Απόφαση που κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, χαρακτηρίζει ο Κοσμήτορας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (Κόμβος Καβάλας), Νάσος Μητρόπουλος, την αναστολή λειτουργίας 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ αυτών και του Τμήματος Γεωλογίας που επρόκειτο να λειτουργήσει στην Καβάλα το ακαδημαϊκό έτος 2020 -2021.

Όπως υπογραμμίζει με δηλώσεις που έκανε για το θέμα στον «Ενήμερο» ο κ. Μητρόπουλος, το Τμήμα Γεωλογίας θεωρείται για τη διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. απολύτως απαραίτητο για τη Σχολή Θετικών Επιστημών, ώστε να ολοκληρωθεί το οικοσύστημα των πετρελαίων, το οποίο γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί.

«Θεωρώ πάντως ότι θα πρέπει να το δει ξανά το θέμα αυτό το υπουργείο Παιδείας και να εντάξει το ταχύτερο δυνατό τα νέα αυτά Τμήματα»

«Νομίζω πως η απόφαση αυτή είναι λάθος. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι, έχουμε εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, αλλά και το ανάλογο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ελπίζω να λειτουργήσει το Τμήμα Γεωλογίας μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2020 -2021, γιατί όλα είναι έτοιμα, υπάρχουν οι υποδομές, ένα εξαιρετικό πρόγραμμα σπουδών και άρα θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά. Βέβαια θα μπορούσε κατά περίπτωση να προχωρήσει αυτό το ζήτημα. Θεωρώ πάντως ότι θα πρέπει να το δει ξανά το θέμα αυτό το υπουργείο Παιδείας και να εντάξει το ταχύτερο δυνατό τα νέα αυτά Τμήματα», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Κοσμήτορας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (Κόμβος Καβάλας).

«Το Τμήμα Γεωλογίας πάντως θα μπορούσε να λειτουργήσει με πολύ μεγάλη άνεση. Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι καθυστερήσεις»

«Πρέπει να πω επίσης ότι η δική μας συμμετοχή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, είχε ως προϋπόθεση πολλά θέματα. Ένα από αυτά ήταν η λειτουργία Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου, στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων με διδασκαλία στα αγγλικά και με ξένους φοιτητές. Αυτό με ευθύνη του ΔΙ.ΠΑ.Ε., όχι του υπουργείου Παιδείας, δεν περπατά με τις ταχύτητες που θέλουμε εμείς να περπατήσει. Δεύτερον θέλαμε το Τμήμα Γεωλογίας, ώστε να οργανώσουμε και όλον τον τομέα της γεωφυσικής, ο οποίος είναι κρίσιμης σημασίας για την επιστήμη, όμως ούτε κι αυτό φαίνεται να προχωρά με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης. Υπάρχει και το Ινστιτούτο Πετρελαίου, το οποίο πρέπει να οργανωθεί επίσης. Πιστεύω ότι αυτό τους επόμενους μήνες θα γίνει από τη μεριά του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Άρα θεωρώ ότι υπάρχει μια λειτουργία, η οποία δεν μας ικανοποιεί σε αυτή τη φάση. Νομίζω ότι είναι λάθος ο σχεδιασμός κι αυτού του είδους οι απλοποιήσεις. Το Τμήμα Γεωλογίας πάντως θα μπορούσε να λειτουργήσει με πολύ μεγάλη άνεση. Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι καθυστερήσεις», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Νάσος Μητρόπουλος.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καβάλας: «Οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας στα εκπαιδευτικά θέματα βλάπτουν σοβαρά την περιοχή μας…»

Δελτίο Τύπου σχετικά με το θέμα της καταργήσεις 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Καβάλα, στην οποία αναφέρει: «Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, ειδικοί λογαριασμοί κονδυλίων έρευνας ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων και άλλες διατάξεις» αναστέλλεται η λειτουργία 37 νέων τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν 4 τμήματα του νεοσύστατου Διεθνούς Πανεπιστημίου, ένα εκ των οποίων θα λειτουργούσε στην Καβάλα. Εάν σε αυτή την αρνητική εξέλιξη συνυπολογίσουμε και την κατάργηση των δύο τμημάτων τεχνολογικής εκπαίδευσης, που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε νομοθετήσει να λειτουργήσουν στην πόλη μας, μπορούμε να εξάγουμε το ασφαλές συμπέρασμα ότι οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας στα εκπαιδευτικά θέματα βλάπτουν σοβαρά την περιοχή μας. Παράλληλα, η απόφαση οικονομικής ενίσχυσης της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στερεί από την κυβέρνηση και το πλέον ισχνό επιχείρημα για την κατάργηση των εγχωρίων πανεπιστημιακών τμημάτων και καταδεικνύει την προχειρότητα και την επικοινωνιακή τακτική με τις οποίες πορεύεται. Μόνο που αυτή η πορεία της, έχει θύματα την χώρα και όλους τους πολίτες της. Η Νέα Δημοκρατία βλάπτει τη χώρα και την Καβάλα».

Διαφημίσεις