Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Μαθητές σε ρόλο ευρωβουλευτών συνεδρίασαν στην Καβάλα

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», μαθητές από το 1ο ΓΕΛ Καβάλας, με τη συμμετοχή του ΓΕΛ Σουφλίου και την υποστήριξη του Europe Direct Ξάνθης, προχώρησαν την Τετάρτη (5/2) σε προσομοίωση συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» του διοικητηρίου Καβάλας.

Τα θέματα που εισηγήθηκαν, ανέπτυξαν και συζήτησαν αφορούσαν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δικαιώματα των γυναικών και της ισότητας των δύο φύλων. Στο τέλος της προσομοίωσης απονεμήθηκαν βραβεία.

Σε ερωτηματολόγιο με δέκα ερωτήσεις απάντησαν οι μαθητές

Οι μαθητές απάντησαν σε ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε δέκα συνολικά ερωτήσεις. Μερικές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στα παιδιά, ήταν αν αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες, αν γνωρίζουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κι από πόσους ευρωβουλευτές απαρτίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά κι αν ψήφισαν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διευθύντρια του προγράμματος του 1ου Λυκείου Καβάλας ήταν η Μαρία Σιδηροπούλου και υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος ήταν οι: Γκάγκου Θεοδώρα, Γκίκα Αναστασία, Νικολάου Δέσποινα, Παυλίδου Όλγα, Σιδηροπούλου Μάλαμα, Φιλιππίδου Φωτεινή και Χαλκίδου Αναστασία.

Μαρία Σιδηροπούλου:«Αυτή η διοργάνωση είναι από τους βασικότερους στόχους του σχολείου, που διαμορφώνουν χαρακτήρες και έχουν ως όραμά τους την πρόοδο και την ανάπτυξη»

«Το σχολείο μας σήμερα οργάνωσε σε συνεργασία με το 1ο Λύκειο Σουφλίου προσομοίωση συνεδρίασης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στην ουσία είναι η μεταμόρφωση των παιδιών για λίγη ώρα σε ευρωβουλευτές. Διατυπώνουν διάφορα ερωτήματα, αντικρούουν ψηφίσματα και καταλήγουν σε αποφάσεις για καίρια και επίκαιρα θέματα πάντα, χωρισμένοι σε τέσσερις επιτροπές. Όλη αυτή η διοργάνωση είναι από τους βασικότερους στόχους του σχολείου, που διαμορφώνουν χαρακτήρες και έχουν ως όραμά τους την πρόοδο και την ανάπτυξη. Το πιο σημαντικό είναι όμως να δημιουργήσουν συνειδητούς Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι έχουν γνωρίσει τα θετικά και τα αρνητικά της Ε.Ε, έχουν συνειδητοποιήσει την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, παράλληλα με την ελληνική και κυρίως εκτίμησαν τις μέγιστες ευταξίες της Ευρώπης που είναι η ισότητα η δημοκρατία και η ειρήνη», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η Μαρία Σιδηροπούλου.

Απόστολος Βαγενάς: «Οι αυριανοί μας φοιτητές, ακαδημαϊκοί πολίτες, αυτοί που θα μας κυβερνήσουν, προσπαθούν να μπουν στο κλίμα της Ευρώπης…»

Από τη μεριά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Απόστολος Βαγενάς, επισήμανε στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους: «Οι αυριανοί μας φοιτητές, ακαδημαϊκοί πολίτες, αυτοί που θα μας κυβερνήσουν, προσπαθούν να μπουν στο κλίμα της Ευρώπης. Τους ευχήθηκα να γίνουν καλύτεροι από εμάς, να φροντίσουν να αγαπούν την πατρίδα τους, τον Θεό, την οικογένειά τους και την μεγάλη Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει θετικά και αρνητικά. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει να έχουμε μια ενιαία εξωτερική πολιτική, ενιαία αμυντική πολιτική και έναν ενιαίο τρόπο που σκεφτόμαστε, φερόμαστε και υπερασπιζόμαστε ως μέλη της ο ένας τον άλλον. Χαιρόμαστε που υπάρχουν αυτές οι κοινές δράσεις που προετοιμάζουν τα παιδιά να βγουν αύριο στην ευρωπαϊκή κοινωνία, στον δύσκολο στίβο της ζωής και να καταφέρουν σπουδαία πράγματα».

Διαφημίσεις