Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιωάννης Μουρμούρας: Ανησυχητική ένδειξη η μείωση των καταθέσεων

Ημέρα:

spot_img

Ομιλία με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας, πραγματοποίησε τη Δευτέρα (13/3) στο ξενοδοχείο LUCY, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Μουρμούρας, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας,  Άγγελου Τσατσούλη.

Ο κ. Μουρμούρας ανέλυσε το τρέχον δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με το οποίο καλούνται να αναμετρηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις εν μέσω της έλλειψης ρευστότητας, των κεφαλαιακών ελέγχων, των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, της μείωσης της κατανάλωσης, καθώς και της αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Στα 108 δισεκατομμύρια ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ποσοστό άνω του 45% του συνόλου των δανείων 

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία ήδη έχει επηρεαστεί αρνητικά από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς το Α.Ε.Π. του τέταρτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η προηγούμενη χρονιά να κλείσει με οριακή πτώση (-0,05%) έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάκαμψη (0,3%).

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση της τάξεως περί του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ που σημείωσαν τον περασμένο Ιανουάριο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, φθάνοντας στο σύνολο τα 108 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό άνω του 45% του συνόλου των δανείων, ανατρέποντας την πτωτική τάση που είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες.

Ανησυχητικό το στοιχείο της μείωσης των καταθέσεων – Έφτασαν σε χαμηλό 15ετίας

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μουρμούρας επιπλέον και ιδιαιτέρα ανησυχητικό στοιχείο είναι η μείωση των καταθέσεων που σημειώθηκε τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων να διαμορφώνεται σε 119,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελεί χαμηλό 15 ετών για το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Μουρμούρας σημείωσε ότι είναι επιτακτικά αναγκαίο να υπάρξει γρήγορη και επιτυχής κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς η έγκαιρη ολοκλήρωσής της θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στη συμμετοχή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ., στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς και στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων συμβάλλοντας στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Οι δηλώσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας

Πριν την ομιλία του κ. Μουρμούρα στο ξενοδοχείο LUCY, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έγινε δεκτός στο Επιμελητήριο Καβάλας από τον πρόεδρο του, Άγγελο Τσατσούλη, ο οποίος στις σύντομες δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε: «Σε μια δύσκολη συγκυρία που περνά η οικονομία μας, έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στην πόλη μας τον κ. Μουρμούρα, για να μας ενημερώσει για θέματα, τα οποία απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο. Θεωρώ ότι αυτό που μας απασχολεί όλους μας είναι τι γίνεται με την ελληνική οικονομία, που βαδίζουμε, αν θα φύγουμε ή θα μείνουμε στο ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια, η ρευστότητα και βιωσιμότητα των τραπεζών, αλλά και πότε επιτέλους θα αρχίσει να έρχεται στην Ελλάδα η πολυπόθητη ανάπτυξη».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...