Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Energean: Πετρέλαια στη Δυτική Ελλάδα και την Αδριατική όπως στον Πρίνο

Ημέρα:

Η εμπειρία της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο αποτελεί το κριτήριο για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων τόσο στις νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας όσο και στην ευρύτερη περιοχή που καταλαμβάνει η Αδριατική Λεκάνη. Αυτό επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, η διοίκηση και στελέχη της Energean Oil & Gas στο πλαίσιο των παρουσιάσεών τους σε δύο διεθνή συνέδρια με αντικείμενο τη βιομηχανία υδρογονανθράκων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean κ. Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο 4ο διεθνές ετήσιο συνέδριο “Balkans, Black Sea and the Adriatic” που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, τόνισε ότι η Energean είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα καθώς και ότι ο Πρίνος αποτελεί μοναδικό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις συνεχείς επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, τις συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα στην Καβάλα και την Θάσο καθώς και στα οφέλη που συνεπάγεται η πετρελαϊκή δραστηριότητα για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.

«Η Energean όλα αυτά τα χρόνια στον Πρίνο επενδύει δημιουργώντας τεχνογνωσία, επιστημονικό δυναμικό, υποδομές αλλά και σημαντικό κύκλο εργασιών για τη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχοντας φέρει στην Ελλάδα εταιρείες όπως η BP, η Schlumberger, η Baker Hughes, η Halliburton, η DNV – GL, η Dolphin, η CGG, η Weatherford, η Archer, η SPD κ.α. Η Energean υλοποιεί τώρα με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο «Energean Force» ένα πρόγραμμα συνολικά 15 γεωτρήσεων στον Κόλπο της Καβάλας με στόχο την αύξηση της παραγωγής μέσα από την ανάπτυξη των βεβαιωμένων (2P) αποθεμάτων της τάξης των 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από την πρόσφατη διεξαγωγή της σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων με στόχο τον εντοπισμό νέων πετρελαιοπιθανών περιοχών στην Λεκάνη του Πρίνου. Επιπλέον, προχωρεί το ερευνητικό της πρόγραμμα στο Κατάκολο, όπου σχεδιάζει την πραγματοποίηση γεώτρησης στη διάρκεια του χειμώνα 2016-2017, καθώς και στα Ιωάννινα, όπου πραγματοποίησε πρόσφατα αεροβαρυτική έρευνα ενόψει της διεξαγωγής σεισμικής έρευνας δύο διαστάσεων το ερχόμενο καλοκαίρι», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Energean αναμένει την αξιολόγηση των προσφορών που έχει υποβάλει στον διαγωνισμό για τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Άρτας/Πρέβεζας, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τρία θαλάσσια οικόπεδα στην χώρα. «Την ώρα που σημαντικές εταιρείες, όπως συνέβη με την Marathon και την OMV στην Κροατία, αναστέλλουν συνεχώς, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών που καταγράφεται εδώ και ενάμιση χρόνο, επενδυτικά σχέδια και περικόπτουν θέσεις απασχόλησης, η Energean παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, στην Δυτική Ελλάδα και στην Αδριατική, έχοντας ως οδηγό την εμπειρία του Πρίνου και την γνώση της γεωλογίας αλλά και των κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών ιδιομορφιών της ευρύτερης περιοχής».

Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Ρήγας συμμετείχε σε πάνελ με αντικείμενο τις εμπειρίες των εταιρειών που λειτουργούν ως operators σε κοιτάσματα στα Βαλκάνια, όπως η κροατική ΙΝΑ και η καναδική Banker’s Petroleum. Στο πάνελ συμμετείχε και η κα. Barbara Doric, πρόεδρος του Οργανισμού Υδρογονανθράκων της Κροατίας.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο συνέδριο Global Oil & Gas, Black Sea and Mediterranean που διεξήχθη στην Αθήνα, ο τεχνικός διευθυντής της Energean κ. Steve Moore παρουσίασε την πορεία του γεωτρητικού προγράμματος στoν Πρίνο καθώς και τους σχεδιασμούς της εταιρείας για τα κοιτάσματα «Έψιλον» και «Βόρειος Πρίνος». Τέλος, στο ίδιο συνέδριο, ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Ντίνος Νικολάου αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα υδρογονανθράκων στις περιοχές του Κατακόλου, των Ιωαννίνων και της Δυτικής Ελλάδας, γενικότερα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θάνατος κτηνοτρόφου Ποδοχώρι: Επίθεση από το κριάρι δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση

Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας στην υπόθεση θανάτου της...

Εκδήλωση: «Καταπολέμηση της βίας και του εκφοβισμού»

Αλέξης Πολίτης: «Είναι μία δράση για την οποία είμαστε...

Γ. Εριφυλλίδης: Ένα ακόμη περιστατικό κακοποίησης αδέσποτου ζώου στην Καβάλα

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας Γιάννης Εριφυλλίδης, έκανε την παρακάτω...

Ανακοίνωση του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας για τον θάνατο του 17χρονου μαθητή σε τροχαίο

Από το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Αγαπητοί...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...