Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
spot_img

Energean: Πετρέλαια στη Δυτική Ελλάδα και την Αδριατική όπως στον Πρίνο

Ημέρα:

Η εμπειρία της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο αποτελεί το κριτήριο για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων τόσο στις νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας όσο και στην ευρύτερη περιοχή που καταλαμβάνει η Αδριατική Λεκάνη. Αυτό επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, η διοίκηση και στελέχη της Energean Oil & Gas στο πλαίσιο των παρουσιάσεών τους σε δύο διεθνή συνέδρια με αντικείμενο τη βιομηχανία υδρογονανθράκων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean κ. Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο 4ο διεθνές ετήσιο συνέδριο “Balkans, Black Sea and the Adriatic” που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, τόνισε ότι η Energean είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα καθώς και ότι ο Πρίνος αποτελεί μοναδικό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις συνεχείς επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, τις συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα στην Καβάλα και την Θάσο καθώς και στα οφέλη που συνεπάγεται η πετρελαϊκή δραστηριότητα για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.

«Η Energean όλα αυτά τα χρόνια στον Πρίνο επενδύει δημιουργώντας τεχνογνωσία, επιστημονικό δυναμικό, υποδομές αλλά και σημαντικό κύκλο εργασιών για τη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχοντας φέρει στην Ελλάδα εταιρείες όπως η BP, η Schlumberger, η Baker Hughes, η Halliburton, η DNV – GL, η Dolphin, η CGG, η Weatherford, η Archer, η SPD κ.α. Η Energean υλοποιεί τώρα με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο «Energean Force» ένα πρόγραμμα συνολικά 15 γεωτρήσεων στον Κόλπο της Καβάλας με στόχο την αύξηση της παραγωγής μέσα από την ανάπτυξη των βεβαιωμένων (2P) αποθεμάτων της τάξης των 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από την πρόσφατη διεξαγωγή της σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων με στόχο τον εντοπισμό νέων πετρελαιοπιθανών περιοχών στην Λεκάνη του Πρίνου. Επιπλέον, προχωρεί το ερευνητικό της πρόγραμμα στο Κατάκολο, όπου σχεδιάζει την πραγματοποίηση γεώτρησης στη διάρκεια του χειμώνα 2016-2017, καθώς και στα Ιωάννινα, όπου πραγματοποίησε πρόσφατα αεροβαρυτική έρευνα ενόψει της διεξαγωγής σεισμικής έρευνας δύο διαστάσεων το ερχόμενο καλοκαίρι», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Energean αναμένει την αξιολόγηση των προσφορών που έχει υποβάλει στον διαγωνισμό για τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Άρτας/Πρέβεζας, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τρία θαλάσσια οικόπεδα στην χώρα. «Την ώρα που σημαντικές εταιρείες, όπως συνέβη με την Marathon και την OMV στην Κροατία, αναστέλλουν συνεχώς, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών που καταγράφεται εδώ και ενάμιση χρόνο, επενδυτικά σχέδια και περικόπτουν θέσεις απασχόλησης, η Energean παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, στην Δυτική Ελλάδα και στην Αδριατική, έχοντας ως οδηγό την εμπειρία του Πρίνου και την γνώση της γεωλογίας αλλά και των κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών ιδιομορφιών της ευρύτερης περιοχής».

Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Ρήγας συμμετείχε σε πάνελ με αντικείμενο τις εμπειρίες των εταιρειών που λειτουργούν ως operators σε κοιτάσματα στα Βαλκάνια, όπως η κροατική ΙΝΑ και η καναδική Banker’s Petroleum. Στο πάνελ συμμετείχε και η κα. Barbara Doric, πρόεδρος του Οργανισμού Υδρογονανθράκων της Κροατίας.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο συνέδριο Global Oil & Gas, Black Sea and Mediterranean που διεξήχθη στην Αθήνα, ο τεχνικός διευθυντής της Energean κ. Steve Moore παρουσίασε την πορεία του γεωτρητικού προγράμματος στoν Πρίνο καθώς και τους σχεδιασμούς της εταιρείας για τα κοιτάσματα «Έψιλον» και «Βόρειος Πρίνος». Τέλος, στο ίδιο συνέδριο, ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Ντίνος Νικολάου αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα υδρογονανθράκων στις περιοχές του Κατακόλου, των Ιωαννίνων και της Δυτικής Ελλάδας, γενικότερα.

Είμαστε ΧΟΡΗΓΟΙ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την επιδότηση ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν οι επαγγελματίες

Τα 800 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί δεν εγκρίθηκαν...

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη / Πρεμιέρα στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Στις 11 σωζόμενες κωμωδίες του...

Το 25% του ΑΕΠ της Καβάλας καλύπτεται από τον τουρισμό

Κορίνα Γανίτου: Οι δυνατότητες που προσφέρει η πόλη μας...

86χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα στο Ραχώνι Θάσου

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

Γιορτή Καλαμποκιού στους Αντιφιλίππους

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αντιφιλίππων σας προσκαλεί στην...

Έκαναν αγορές με πλαστά 50αρικα σε Καβάλα και Δράμα

Συνελήφθησαν την Πέμπτη (11-7-2024) το μεσημέρι στη Δράμα, από...