Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Φοροελαφρύνσεις για οικογένειες και ελεύθερους επαγγελματίες

Ημέρα:

spot_img

Ελαφρύνσεις για οικογένειες με δύο παιδιά και άνω, καθώς και για ελεύθερους επαγγελματίες, περιλαμβάνει η νέα φορολογική κλίμακα που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2020, ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Νοέμβριο.

«Έχουμε πραγματικά μειώσεις στον φόρο εισοδήματος και για τους μισθωτούς και για τους συνταξιούχους, αλλά πρώτιστα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες και όλους όσοι είναι μη μισθωτοί», ανέφερε σχετικά με το θέμα σε δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο οικονομολόγος, Ντίνος Κλειτσιώτης.

«Μιλάμε για αρκετά σημαντικές μειώσεις, τις οποίες θα αισθανθεί ο φορολογούμενος στην τσέπη του από τα εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν από το 2020 και μετά…»

«Για να γίνω πιο συγκεκριμένος η πρώτη κλίμακα που μέχρι 10.000 ευρώ ο συντελεστής από 22% γίνεται με 9%. Είναι μία πάρα πολύ καλή και μεγάλη μείωση για όλους τους μισθωτούς, καθώς η μείωση από 22% θα διαμορφωθεί στο 9%. Όσον αφορά τους συντελεστές για πάνω από 20.000 ευρώ θα έχουμε 1% μείωση στους υπάρχοντες συντελεστές. Επομένως μιλάμε για αρκετά σημαντικές μειώσεις, τις οποίες θα αισθανθεί ο φορολογούμενος στην τσέπη του από τα εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν από το 2020 και μετά. Οι συνταξιούχοι από την παρακράτηση φόρου που θα έχουν, τον Ιανουάριο θα δουν έστω μία μικρή αύξηση της σύνταξης τους. Γενικότερα είναι μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει η σημερινή κυβέρνηση και βλέπουμε σήμερα να υπογράφονται», σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Κλειτσιώτης.

Πως θα διαμορφωθούν οι συντελεστές, τι θα ισχύσει με το αφορολόγητο

Εισοδήματα έως 10.000 θα φορολογούνται με συντελεστή 9%. Εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%. Εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 28% (από 29%). Εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 36% (από 37%).Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%. Το νέο σύστημα αφορολόγητου προβλέπει: 8.636 ευρώ αφορολόγητο όριο για τον άγαμο. 9.000 ευρώ για έγγαμους με 1 παιδί (από 8.863 ευρώ σήμερα). 10.000 ευρώ για έγγαμους με 2 παιδιά (από 9.090 ευρώ). 11.000 ευρώ για έγγαμους με 3 παιδιά (από 9.545 ευρώ). 12.000 ευρώ για έγγαμους με 4 παιδιά και άνω (από 9.545 ευρώ).

Το 30% του εισοδήματος τους θα πρέπει να συγκεντρώσουν από το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων

Ηλεκτρονικές αποδείξεις για τουλάχιστον το 30% του εισοδήματος θα πρέπει να συγκεντρώσουν από το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο συντελεστής της ποινής του έξτρα φόρου κυμαίνεται μεταξύ του 20% και του 25%. Με αυτόν τον τρόπο, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα παραπάνω κίνητρο, προκειμένου να ζητούν την έκδοση απόδειξης για τις αγορές τους, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή. Με την επιβολή συντελεστή 30% οριζόντια στο εισόδημα, οι φορολογούμενοι για να κερδίζουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στόχος είναι, βάσει του προσχεδίου του οικονομικού επιτελείου και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου έσοδα 642 εκατ. ευρώ.

Η λίστα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις ― Ποιες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται

Η λίστα με τις e-αποδείξεις που χτίζουν το αφορολόγητο όριο περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

«Το 30% σε αποδείξεις μέσω κάρτας, είναι ένα ποσοστό που θα είναι πολύ εφικτό και δεν θα πρέπει να μας τρομάζει καθόλου. Από τη στιγμή που μέσα σε αυτές τις συναλλαγές είναι υποχρεωτικά οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και τα σούπερ μάρκετ είναι πάρα πολύ εύκολο να τα συγκεντρώσουμε. Άρα δεν θα πρέπει να μας τρομάζει καθόλου το 30%, απλά χρειάζεται περισσότερο χρησιμοποίηση της κάρτας», ανέφερε σχετικά με το θέμα ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...