Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Ό,τι ανοίξει δεν πρέπει με τίποτα να ξανακλείσει

Μάρκος Δέμπας: Με επιδόματα είτε σε επιχειρήσεις είτε στους εργαζόμενους δεν μπορεί να αντέξει η Οικονομία / Παρακολουθούμε την εξέλιξη με την μη επιστρεπτέα της ΠΑΜΘ

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2020 με το άνοιγμα του Τουρισμού, αλλά και να μην υπάρξει κανένα πισωγύρισμα για όποια δραστηριότητα ανοίξει από το επόμενο διάστημα και μετά, κρούει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

«Είμαστε πλέον πολύ κουρασμένοι με αυτό το άνοιξε – κλείσε, με την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, με το ότι υπολειτουργεί η αγορά, με την εστίαση να είναι κλειστή εδώ και μήνες, ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί με όρους. Δυστυχώς, χάθηκε και ο φετινός Απρίλιος, χάνεται μια δεύτερη περίοδος Πάσχα, όπως πέρυσι, χάσαμε τα Χριστούγεννα, ένα καλοκαίρι πέρυσι κι αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά από εδώ και στο εξής», αναφέρει αρχικά σε δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Καβάλας.

«Έχουμε τις δυνατότητες, τουλάχιστον από τον Ιούνιο και μετά, με μεγάλη ασφάλεια να μπορέσει να λειτουργήσει η Οικονομία, διότι αν δεν γίνει αυτό μπορεί να περιορίσουμε μεν την πανδημία, αλλά θα έχει καταστραφεί η Οικονομία…»

«Πρέπει να ανοίξουν οι δραστηριότητες χωρίς να έχουμε πισωγυρίσματα. Ό,τι ανοίξει δεν πρέπει με τίποτα να κλείσει ξανά. Ευτυχώς είναι σε καλό δρόμο οι εμβολιασμοί, η βελτίωση του καιρού ακολουθεί, ενώ όσοι έρχονται από το εξωτερικό θα έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ. Έχουμε τις δυνατότητες, τουλάχιστον από τον Ιούνιο και μετά, με μεγάλη ασφάλεια να μπορέσει να λειτουργήσει η Οικονομία όπως πρέπει, διότι αν δεν γίνει αυτό μπορεί να περιορίσουμε μεν την πανδημία, αλλά θα έχει καταστραφεί η Οικονομία. Νομίζω χρειάζεται έναν μήνα υπομονή ακόμη, μέχρι και τις 15 Μαΐου περίπου, που θεωρώ ότι θα είναι η καταλυτική ημερομηνία, ώστε να έχουμε πλέον ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα πορευτούμε στη συνέχεια», τονίζει στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Μάρκος Δέμπας.

«Με αυτά τα επί της ουσίας επιδόματα είτε σε επιχειρήσεις είτε στους εργαζόμενους, δεν μπορεί να αντέξει η Οικονομία. Οι υποχρεώσεις τρέχουν…»

Μιλώντας για τη στήριξη της Οικονομίας εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας επισημαίνει: «Βέβαια η Κυβέρνηση προσπαθεί, έχει εφαρμόσει μέτρα, έχει εξαγγείλει νέα, ειδικά για την εστίαση, όλα σίγουρα είναι σημαντικά, αλλά αυτό που ζητάμε μετ’ επιτάσεως είναι ότι πρέπει να ανοίξει η αγορά. Με αυτά τα επί της ουσίας επιδόματα είτε σε επιχειρήσεις είτε στους εργαζόμενους, δεν μπορεί να αντέξει η Οικονομία. Οι υποχρεώσεις τρέχουν, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα δάνεια, οι λειτουργικές δαπάνες κλπ. Όλα αυτά δεν μπορούν να έρθουν στα ίσα με την κρατική βοήθεια που είναι μεν μια ανακούφιση, αλλά της στιγμής. Έστω μετά το Πάσχα που θα ανοίξουν η εστίαση και ο τουρισμός, αν δεν πάνε καλά, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα κι εκεί θα κάνουμε τον τελικό απολογισμό για το ποιοι άντεξαν».

«Η πλήρης ανάκαμψη δεν θα έρθει το 2021. Το 2022 θα ισοφαρίσει κάπως η κατάσταση με αυτήν πριν την πανδημία και το 2023 πραγματικά θα δούμε μια ανάκαμψη και ανάπτυξη»

Μάλιστα, ο κ. Δέμπας «βλέπει» επιστροφή στην κανονικότητα για την Οικονομία από το 2023 και μετά, σημειώνοντας σχετικά: «Η πλήρης ανάκαμψη δεν θα έρθει το 2021. Το 2022 θα ισοφαρίσει κάπως η κατάσταση με αυτήν πριν την πανδημία και το 2023 πραγματικά θα δούμε μια ανάκαμψη και ανάπτυξη. Άρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και κρατάμε δυνάμεις και για την επόμενη μέρα. Τα μέτρα στήριξης πρέπει να γίνουν γνωστά για εστίαση και τουρισμό από τώρα πριν το άνοιγμα των επιχειρήσεων για να ξέρει ο καθένας αν και πότε θα έχει ρευστό για να πάρει προμήθειες και να ευπρεπίσει τον χώρο του. Να ανοίξει ο Τουρισμός χωρίς τα περσινά λάθη. Δεν μπορεί να ανοίγεις σύνορα και σε δέκα μέρες να τα κλείνεις ξανά. Να ανοίξει η Νυμφαία, γιατί αν δεν γίνει αυτό, θα είναι αιτία πολέμου για τους ανθρώπους του Τουρισμού. Πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα μέτρα για να αποφύγουμε καταστάσεις που θα μας οδηγήσουν σε χειρότερη κατάσταση».

Οι εξελίξεις σχετικά με την ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ.

Σε σχέση με την ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ. ο Μάρκος Δέμπας υπογραμμίζει: «Με πρόσφατη προσωρινή διαταγή του Δικαστηρίου, το πλειοψηφικό πακέτο και τη διοίκηση της ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ. την έχουν τα Επιμελητήρια. Εμείς έχουμε ορίσει προσωρινό πρόεδρο, αλλά με όλες τις αρμοδιότητες για να «τρέξει» η ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ. Δυστυχώς, την προηγούμενη Δευτέρα (5/4) ενώ είχαμε γενική συνέλευση σε συνέχεια προηγούμενης για τον ορισμό μελών στο διοικητικό συμβούλιο, δεν εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να ορίσουμε μια νέα γενική συνέλευση σε 10 μέρες περίπου, όπου εκεί όπως και να έχει θα οριστεί έστω και προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, που θα «τρέξει» ακόμη καλύτερα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας αυτής της κατάστασης και φαίνονται τώρα από την κακή διοίκηση και διαχείριση. Βλέπουμε προγράμματα σε τέλμα, επιτροπές να μη λειτουργούν, μια απίστευτη κατάσταση. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά πως λειτουργεί η ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ. και εμπιστευόμαστε ανθρώπους και στελέχη που μπορούν να βοηθήσουν να βγει από το τέλμα. Νομίζω ότι σύντομα θα υπάρχουν πιο θετικά στοιχεία να ανακοινώσουμε. Υπάρχει συνεχής συνεργασία και επαφή με τον ΕΦΕΠΑΕ που είναι ο ενδιάμεσος φορέας που επιβλέπει όλους τους φορείς, το κυρίαρχο όργανο δηλαδή και με αυτή τη συνεργασία προσπαθούμε να λύσουμε τα διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

Τα νέα για την πορεία της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με την πορεία της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας απαντά: «Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση βρίσκεται στη φάση, κατά την οποία έχουμε κάποιες εντάξεις. Περίπου 300 επιχειρήσεις έχουν αναρτήσει και τα δικαιολογητικά για να πληρωθούν και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αρκετές εξ αυτών να πληρωθούν πριν από το Πάσχα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αξιολογήσεις που έχουν απομείνει κι είναι περίπου 13.000. Ήδη έχουμε καλέσει στελέχη από το μητρώο αξιολογητών, καθώς έγινε και η πρόσληψη 50 ατόμων, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αξιολογήσεων. Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Λέγαμε ότι δεν πρέπει να δίνονται ψεύτικες ελπίδες στους επιχειρηματίες. Εμείς δεν λέμε ψέματα σε επιχειρηματίες γιατί γνωρίζουμε την κατάσταση εκ των έσω. Ζητάμε τη συνεργασία, το επαναλαμβάνω, με την Περιφέρεια γιατί είναι πρόγραμμά της. Παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα γνωστοποιούμε ποιος ευθύνεται έστω και για μια ώρα καθυστέρηση».

spot_img

Διαφημίσεις