Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Δύο νεκροί σε τροχαίο στην παραλία Οφρυνίου

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που συνέβη...

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Ψυχρό το επιχειρηματικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Μάρκος Δέμπας: «Αυτό που μας τρομάζει περισσότερο απ’ όλα είναι ένα θερμό επεισόδιο που θα έχει πραγματικά τεράστιο αντίκτυπο σε τουρισμό και οικονομία…»

Ακολούθησε μας

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκο Δέμπα, το «πάγωμα» του επιχειρηματικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μ’ αφορμή την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της γειτονικής χώρας.

«Αυτό που θέλουμε και επιζητούμε ως επιχειρηματίες, είναι να υπάρχει ηρεμία σε επίπεδο οικονομικό, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, γενικά να υπάρχει, όπως είχαμε τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, μια κατάσταση που έδειχνε ότι οι δυο χώρες βρίσκονται σε ένα καλό δρόμο χωρίς να υπάρχουν εντάσεις και εξάρσεις», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις που έκανε για το θέμα στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Βλέπουμε γενικότερα μια κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες «παγώνουν» το επιχειρηματικό κλίμα, δημιουργούν αστάθεια όσον αφορά και τις σχέσεις των δυο χωρών και προβληματισμό στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας…»

«Δυστυχώς, το τελευταίο εξάμηνο βλέπουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Βλέπουμε προκλήσεις από την πλευρά της γείτονος, με αποκορύφωμα το περιστατικό με τους δυο στρατιωτικούς μας, προκλήσεις στα Ίμια κλπ. Βλέπουμε γενικότερα μια κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες «παγώνουν» το επιχειρηματικό κλίμα, δημιουργούν αστάθεια όσον αφορά και τις σχέσεις των δυο χωρών και προβληματισμό στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας. Από πλευράς μας έχουν σταματήσει οι εκδρομές στη γειτονική χώρα, το ίδιο ίσως συμβαίνει και από τους Τούρκους προς τα εδώ, κάποιοι μιλούν για εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές κι όλα αυτά επηρεάζουν το οικονομικό κλίμα, κάτι που είναι εις βάρος της σταθερότητας και της οικονομίας», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Δέμπας.

«Δεν υπάρχει άνθρωπος με κοινό νου που θα ήθελε να σταματήσουμε κάθε επιχειρηματική δράση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να ρίξουμε λάδι στη φωτιά»

«Αν δεν υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης θα δημιουργηθούν πολύ σοβαρά ζητήματα. Δεν υπάρχει άνθρωπος με κοινό νου που θα ήθελε να σταματήσουμε κάθε επιχειρηματική δράση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να ρίξουμε λάδι στη φωτιά. Ίσα – ίσα προσπαθούμε, όπως είπαμε άλλωστε στον εμπορικό ακόλουθο του προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη που έτυχε να είναι εδώ την προηγούμενη Παρασκευή, να πιέζουμε την κυβέρνηση, όχι μόνο για θέματα οικονομίας και σταθερότητας, ώστε να υπάρχει ηρεμία με τις γειτονικές χώρες και το ίδιο θα πρέπει να μεταφέρει κι αυτός στη χώρα του. Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε άμεσα. Το να αφορίζουμε από εδώ και από εκεί νομίζω ότι είναι επικίνδυνο και θα το βρούμε μπροστά μας. Πάντα θέλαμε την καλή γειτονία με όλους κι αυτό δεν μας βγήκε σε κακό. Τα τελευταία χρόνια οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι και οι Τούρκοι έχουν στηρίξει την οικονομία της περιοχής μας ιδιαίτερα. Επομένως δεν μπορούμε τόσο εύκολα να αφορίζουμε καταστάσεις. Όλοι είμαστε πατριώτες, όλοι πιστεύουμε στην πατρίδα μας, όμως ως επιχειρηματίες κοιτάμε και το συμφέρον της περιοχής μας και το δικό μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Αυτό που μας τρομάζει περισσότερο απ’ όλα είναι ένα πιθανό θερμό επεισόδιο που θα έχει πραγματικά τεράστιο αντίκτυπο σε τουρισμό και οικονομία…»

Τέλος, ερωτηθείς για το αν «βλέπει», ενόψει της θερινής περιόδου, να επηρεάζεται η τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς την Π.Ε. Καβάλας, ο Μάρκος Δέμπας απάντησε: «Σίγουρα θα επηρεαστεί η τουριστική κίνηση προς την περιοχή μας. Μην ξεχνάμε ότι και η Τουρκία ήταν μια δυναμική αγορά, ενώ είχαμε πολλές χιλιάδες διανυκτερεύσεις. Σίγουρα μας προβληματίζει αυτό το γεγονός κι ελπίζουμε να μη συνεχιστεί. Αυτό που μας τρομάζει περισσότερο απ’ όλα όμως είναι ένα πιθανό θερμό επεισόδιο που θα έχει πραγματικά τεράστιο αντίκτυπο σε τουρισμό και οικονομία. Εκεί θα μιλάμε για την πλήρη καταστροφή! Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική από την άλλη πλευρά και χωρίς εντάσεις να προσπαθούμε για την καλή γειτονία».

Πάντως ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά το περιστατικό με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, είναι και η ματαίωση επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα