Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Χάθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 για την οικονομία

Μάρκος Δέμπας: Ο επιχειρηματικός κόσμος συνεχίζει να ζητά «συγχώρεση χρέους», για τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα εξαιτίας της πανδημίας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Δυστυχώς, το πρώτο εξάμηνο του 2021 για την Οικονομία θα είναι χαμένο», επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Οι κλειστές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα της εστίασης και του τουρισμού, αλλά και αυτές του λιανεμπορίου που τη μια ανοίγουν και την άλλη κλείνουν, στερούν από την αγορά, σύμφωνα με τον κ. Δέμπα, 2 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

«Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να σωθεί στο δεύτερο μισό της χρονιάς που διανύουμε»

Ειδικά για τον τουρισμό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκτίμησε ότι από τον Ιούνιο και μετά θα αρχίσει να γίνεται κάποια σοβαρή συζήτηση, ενώ και για την εστίαση, ανέφερε πως όλα δείχνουν, ότι θα «ανοίξει» λίγο πριν ή μετά το Πάσχα.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι δύσκολο για όλη την Ε.Ε., πόσο μάλλον για τη δική μας χώρα που ανέκαθεν έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Αν εν τέλει επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι το δεύτερο εξάμηνο θα έχουμε μια διάθεση των πολιτών να κάνουν τουρισμό, με το ερώτημα φυσικά ποιος θα μπορέσει να το κάνει, υπάρχει μια αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να σωθεί στο δεύτερο μισό της χρονιάς που διανύουμε», επισήμανε σχετικά ο κ. Δέμπας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος συνεχίζει να ζητά το «κούρεμα» ή όπως ονομάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη «συγχώρεση χρέους», για τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα εξαιτίας της πανδημίας

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας τόνισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος συνεχίζει να ζητά το «κούρεμα» ή όπως ονομάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη «συγχώρεση χρέους», για τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα εξαιτίας της πανδημίας.

«Επιμένουμε σ’ αυτό γιατί παρά τις παρατάσεις που δίνονται για το 2022 σε κάποιες υποχρεώσεις, θα είναι ασφυκτικά πιεσμένη η αγορά. Η ανάκαμψη της Οικονομίας πάει ουσιαστικά για το 2022, επομένως νομίζω ότι η διαγραφή μέρους των υποχρεώσεων από την πανδημία σε ένα ποσοστό της τάξης του 40 με 50% είναι η μόνη λύση. Επίσης, καλό θα ήταν για τις επιχειρήσεις που μπορούν να πληρώσουν υποχρεώσεις να έχουν μια δραστική έκπτωση 30% και να επιβραβευτούν για τη συνέπεια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Πλέον η Κυβέρνηση το ακούει το αίτημα μας κι αυτό γιατί έχει αρχίσει η συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο…»

Σε ερώτηση για το αν η Κυβέρνηση μπορεί να δεχτεί ένα τέτοιο αίτημα, όπως το «κούρεμα» υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Δέμπας απάντησε: «Πλέον η Κυβέρνηση το ακούει το αίτημα μας κι αυτό γιατί έχει αρχίσει η συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη έχει τεθεί στα ευρωπαϊκά Επιμελητήρια και βρίσκεται στα ανώτατα όργανα της ευρωπαϊκής επιτροπής και νομίζω ότι θα υπάρξει μια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί σίγουρα χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. για κάτι τέτοιο. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί πλέον και τα Επιμελητήρια της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, προωθούν την αντίστοιχη πρόταση στις Κυβερνήσεις τους. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα η ευρωπαϊκή επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για να χαριστεί το 50% για την επιστρεπτέα 1,2 και 3, όπως συμβαίνει με την 4 και 5 κι αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις. Άρα έχουμε θεωρώ ελπίδες να πετύχουμε αυτό το αίτημα για «κούρεμα» υποχρεώσεων που προέκυψαν εν μέσω πανδημίας».

Θετική η απόφαση για την παράταση αποπληρωμής οφειλών

Κληθείς να σχολιάσει την παράταση αποπληρωμής οφειλών από Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2020 σε εφορία και ΕΦΚΑ, οφειλές που με την προηγούμενη παράταση έπρεπε να πληρωθούν μέχρι και 30 Απριλίου 2021, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας σημείωσε: «Σίγουρα είναι μια θετική απόφαση γιατί λέγαμε ότι τον Απρίλιο δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Πιθανολογώ ότι σχετική απόφαση θα δοθεί και για τις οφειλές των επόμενων μηνών. Είναι σίγουρα μια ανάσα. Παράλληλα, ψηφίστηκε η ενίσχυση των πάγιων δαπανών με ένα ποσοστό 70% για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ή είναι κλειστές με κρατική εντολή και παρουσιάζουν μείωση τζίρου 30% σε σχέση με το 2019. Δίνει κι αυτό μια ανάσα σε λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων, οι οποίες το επόμενο διάστημα εκτιμώ ότι θα υποβάλλουν τα αιτήματά τους. Σημαντικό επίσης είναι ότι για Φεβρουάριο και Μάρτιο για τις κλειστές επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου δεν θα πληρωθεί το ενοίκιο, ενώ δόθηκε και η παράταση πληρωμής των επιταγών που έληγαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 6. Όλα αυτά δίνουν μια ανακούφιση στις επιχειρήσεις, αλλά τονίζω και πάλι ότι βασικός μας στόχος είναι το «κούρεμα» υποχρεώσεων, κάτι που θα δώσει πραγματική ανάσα στις επιχειρήσεις».

«Πάει με αργούς ρυθμούς η διαδικασία της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης και δυστυχώς για τις περισσότερες επιχειρήσεις θα φτάσουμε μέχρι τον Ιούνιο, θα έχει χαθεί στην ουσία ένα εξάμηνο…»

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Δέμπας δήλωσε: «Μετά την ανάδειξη από εμάς των ελλείψεων και λαθών, επιτέλους έχουν γίνει οι ενέργειες κι έχει ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που σημαίνει ότι αυτές οι πρώτες 1.000 εγκρίσεις επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλουν μια σειρά δικαιολογητικών και πιθανόν μέσα στον Μάρτιο να δουν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Όσον αφορά τις υπόλοιπες 20.000 γνωρίζω ότι περίπου 4.000 εξ αυτών έχουν αξιολογηθεί. Πάει με αργούς ρυθμούς η διαδικασία και δυστυχώς για τις περισσότερες επιχειρήσεις θα φτάσουμε μέχρι τον Ιούνιο, θα έχει χαθεί στην ουσία ένα εξάμηνο. Δυστυχώς, στελέχη της Περιφέρειας ρίχνουν τα βάρη στα Επιμελητήρια και παραπλανούν χωρίς λόγο. Δεν έχουν ορίσει τα Επιμελητήρια εκπροσώπους στο διοικητικό της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ, αλλά έχουν ορίσει εκπρόσωπο κοινής αποδοχής για να λειτουργεί, με αποτέλεσμα από εδώ και πέρα την πλήρη ευθύνη και διαχείριση να έχει η Περιφέρεια, αφού με τόση μανία την επιδιώκει. Ας πάρει τις αποφάσεις όπως θέλει, μη ακούγοντας την φωνή της αγοράς και των επιχειρήσεων».

spot_img

Διαφημίσεις