Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Τοπίο πλήρους διάλυσης στην ελληνική κοινωνία

Σημαντικές οι περικοπές σε ένδυση – υπόδηση, εξόδους, είδη διατροφής και οικιακά είδη

Ακολούθησε μας

«Πικρή αλήθεια» χαρακτηρίζει με δηλώσεις του στο Kavala Web News, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε την Πέμπτη (1/2) η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

Στην έρευνα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. γίνεται λόγος για ένα τοπίο πλήρους διάλυσης και καταστροφής, που αφορά την ζωή των περισσότερων κατοίκων της χώρας και ιδιαίτερα των νέων. Παρά τα σημάδια βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών, πάνω από 70% των νέων θέλουν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, το 51% των νοικοκυριών στηρίζεται σε συντάξεις, και τρεις στους τέσσερις ανέργους βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας.

«Η εικόνα της απαισιοδοξίας που συναντάμε στην καθημερινότητα μας, αποτυπώνεται πλήρως σ’ αυτήν την έρευνα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.»

«Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια της πραγματικής οικονομίας. Άλλο το τι βλέπουμε στους δείκτες κι άλλο η πραγματική οικονομία, το επιχειρείν, η καθημερινότητα του πολίτη που πασχίζει να τα καταφέρει. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια «στεγνή» από ρευστό αγορά, μια αγορά που έχει ένα τραπεζικό σύστημα σε πλήρη αδράνεια και επενδύσεις στάσιμες. Ταυτόχρονα η έρευνα δείχνει κίνδυνο των επιχειρήσεων ακόμη και για 500 ευρώ χρέος στο δημόσιο, να κινδυνεύουν σπίτια συμπολιτών μας, αλλά και τραπεζικοί λογαριασμοί με κατασχέσεις. Η εικόνα της απαισιοδοξίας που συναντάμε στην καθημερινότητα μας, αποτυπώνεται πλήρως σ’ αυτήν την έρευνα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.», υπογραμμίζει με έμφαση στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.

«Ωραία τα νούμερα για ένα πιθανά θετικό κλίμα και για μείωση της ανεργίας, αλλά αυτά δεν φτάνουν, δεν αρκούν τα ευχολόγια, αλλά πρέπει να γίνονται βήματα επί της ουσίας…»

«Ο επιχειρηματικός κόσμος λέει πλέον ξεκάθαρα προς τους κυβερνώντες, σταματήστε την υπερφορολόγηση, μειώστε τους φόρους, δείτε ξανά το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που είναι υπέρογκο, λύστε γραφειοκρατικά ζητήματα που πηγαίνουν πίσω τις επενδύσεις, αλλά και το πως θα βελτιωθεί η καθημερινότητα του επιχειρηματία και του πολίτη. Ωραία τα νούμερα για ένα πιθανά θετικό κλίμα και για μείωση της ανεργίας, αλλά αυτά δεν φτάνουν. Δεν αρκούν τα ευχολόγια, αλλά πρέπει να γίνονται βήματα επί της ουσίας. Η έρευνα αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να επικεντρωθούν οι κυβερνώντες και να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις», τονίζει καταληκτικά στις δηλώσεις του για το θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Σημαντικές οι περικοπές για ένδυση – υπόδηση, εξόδους, είδη διατροφής και οικιακά είδη

«Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής», χαρακτήρισε από την πλευρά ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Γιώργος Καββαθάς, την κατάσταση, ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά εκφράζει φόβο για απώλεια της κατοικίας του και 1 στα 4 νοικοκυριά δηλώνει αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων του. Η έρευνα του Ι.ΜΕ. Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC Α.Ε. σε πανελλαδικό δείγμα 1006 νοικοκυριών, στο διάστημα 15 έως 21 Νοεμβρίου 2017. Παρά τη σχετική βελτίωση ορισμένων δεικτών κατανάλωσης, σε ευρείες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζεται η πτωτική πορεία της εγχώριας ζήτησης. Σχετικά με τις τάσεις κατανάλωσης, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σημείωσε περικοπές στις δαπάνες ένδυσης – υπόδησης (61,3%), στις εξόδους (48,3%) στα είδη διατροφής (40,2%) και τα οικιακά είδη (40,1%), που συνδέεται με μεταβολή καταναλωτικών προτύπων στην κατανάλωση χαμηλότερης ποιότητας αγαθών.

Σε κάποιου είδους ρύθμιση βρίσκεται το 55,6% των Ελλήνων

Το 19,6% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ το 55,6% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση, ένδειξη ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών βρίσκεται σε μια πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και αναζητά λύσεις παρατείνοντας τους χρόνους αποπληρωμής. Καθώς οι ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για τα νοικοκυριά το 2015 πλέον δεν είναι σε ισχύ, αναμένεται να διευρυνθεί ο κύκλος των πολιτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ήδη στο τέλος του 2017, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών προς το δημόσιο ξεπέρασαν τα 100 δις (από 89 δις το 2016, στοιχεία Α.Α.Δ.Ε.).

Συνεχίζεται η φυγή των νέων προς το εξωτερικό

Το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης λαμβάνει χαρακτηριστικά παγίωσης, καθώς το 9,0% των νοικοκυριών δηλώνει ότι είχε ένα τουλάχιστο μέλος που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία (τούτο συνδέεται με μεταβολή των όρων διαβίωσης για πάνω από 400.000 οικογένειες). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των στατιστικών αρχών, υπάρχει η εκτίμηση της μετανάστευσης περισσότερων από 710.000 Ελλήνων πολιτών από την απαρχή της κρίσης (2010-2016).

Το 14,6% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες!

Τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος παραμένουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά 5,9%, που υποδηλώνει αδυναμία των ελληνικών εγχώριων νοικοκυριών να αναπτύσσουν βιώσιμες και κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον. Το 14,6% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, εύρημα που σχετίζεται με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα. Οριακή βελτίωση παρατηρείται αναφορικά με την εισοδηματική κινητικότητα. Πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά (34,2%) δηλώνει ότι διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (έως 10.000 ευρώ ).

Τέλος, το 62,4% των νοικοκυριών παρουσίασε μείωση εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016, αλλά και ένα αυξανόμενο ποσοστό (35,6% έναντι 22,2% στην έρευνα 2016) δηλώνει σταθεροποίηση της εισοδηματικής του κατάστασης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα