Σάββατο, Μάι 8, 2021

Συγκριτικό πλεονέκτημα ο ασφαλής τουριστικός προορισμός

Αντώνης Μιτζάλης: «Ξεκινάμε από - 50% και κάθε μέρα που χάνεται αυτό το ποσοστό μεγαλώνει»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Το μήνυμα του ασφαλούς προορισμού, που με κόπο έχει κατακτήσει η Ελλάδα, είναι αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού, ώστε να σωθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού στη διάρκεια της φετινής περιόδου, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης.

«Καταρχήν να πω ότι είναι θετικό το ότι μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας με τόσο μεγάλη επιτυχία, η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, να απευθυνθεί στις τουριστικές αγορές – πελάτες της, προτάσσοντας ένα μήνυμα θα έλεγα ασφάλειας. Ενός προορισμού απόλυτα ασφαλούς δηλαδή. Αυτό είναι ένα κεκτημένο που είναι πολύτιμο και πρέπει και δεν πρέπει να το διακινδυνεύσουμε με τίποτα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μιτζάλης.

«Θεωρώ ότι η αγορά θα λειτουργήσει ανάλογα με τη ζήτηση και δεν θα μπούμε σε μεγάλους κλυδωνισμούς στην αρχή»

«Στο πλαίσιο αυτό όπως διαπιστώνουμε όλα τα βήματα είναι πολύ προσεκτικά. Ακούσαμε με προσοχή τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης. Όσον αφορά τα οικονομικά, τα μέτρα είναι οριζόντια και δεν αφορούν μόνο τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, εκτός από τον Φ.Π.Α. στην εστίαση που για τον κλάδο τον δικό μας, αυτόν της φιλοξενίας, δεν είναι τόσο σημαντικό. Στα εργασιακά θέματα δόθηκε ουσιαστικά με έμμεσο τρόπο μία διευθέτηση για το πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία, τα οποία δεν είναι υποχρεωμένα αναλαμβάνοντας οικονομικά βάρη να ανοίξουν την πρώτη μέρα. Έτσι θεωρώ ότι η αγορά θα λειτουργήσει ανάλογα με τη ζήτηση και δεν θα μπούμε σε μεγάλους κλυδωνισμούς στην αρχή», συμπληρώνει σχετικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας.

«Έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε, τα οποία θα καθορίσουν το πότε και πόσα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά είτε στις πόλεις, είτε στους τουριστικούς καλοκαιρινούς προορισμούς»

«Από την άλλη όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το άνοιγμα των συνόρων, των χερσαίων και των αεροπορικών μεταφορών, το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό. Δεν επιτρέπει τον προγραμματισμό μεσοπρόθεσμα και θεωρώ ότι έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε, τα οποία θα καθορίσουν το πότε και πόσα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά είτε στις πόλεις, είτε και στους τουριστικούς καλοκαιρινούς προορισμούς», αναφέρει ακόμη στις δηλώσεις του ο Αντώνης Μιτζάλης.

Ο οδικός τουρισμός είναι θεωρητικά ένα πλεονέκτημα για την περιοχή μας

Σε ερώτηση για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την περιοχή μας ο οδικός τουρισμός, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας απαντά: «Όσον αφορά το αν ο οδικός τουρισμός θα αποτελέσει κάποιο ατού για την περιοχή μας, θεωρητικά θα μπορούσε να είναι όντως ένα πλεονέκτημα. Από την άλλη μεριά δεν έχει ακόμη ξεκάθαρα διασαφηνιστεί ούτε το πότε θα ανοίξουμε τα σύνορα, ούτε και με ποιες χώρες κι έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε και εμείς με τη σειρά μας πότε θα ανοίξουμε, πότε θα κάνουμε τις καμπάνιες μας. Γεγονός είναι ότι καλλιεργείται μία προσδοκία και δεν έχουν πεθάνει οι ελπίδες, αλλά επειδή όπως είπα στην αρχή, είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την Ελλάδα το γεγονός ότι έχουμε πετύχει τόσα πολλά σε αυτή την κρίση, βλέπω ότι υπάρχει μία περίσκεψη. Θα περιμέναμε ως επιχειρηματίες πιο σαφή χρονικό ορίζοντα. Δυστυχώς δεν τον έχουμε, αλλά κατανοούμε ότι το πρόβλημα είναι ένα γρίφος που δεν λύνεται εύκολα».

«Ξεκινάμε από – 50% και κάθε μέρα που χάνεται αυτό το ποσοστό μεγαλώνει! Χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, για να μπορέσουμε να μη χάσουμε τη τελείως τη σεζόν που έρχεται»

Τέλος, όσον αφορά τη ζημιά που έχει υποστεί ο ξενοδοχειακός κλάδος μέχρι τώρα, ο κ. Μιτζάλης τονίζει: «Η ζημιά αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει το 50% σήμερα, δηλαδή ξεκινάμε από – 50% και κάθε μέρα που χάνεται αυτό το ποσοστό μεγαλώνει! Είμαστε σε πολύ δύσκολη εποχή. Χρειάζεται σίγουρα εμπιστοσύνη στις αποφάσεις των κυβερνώντων, αλλά και κάποια περισσότερη πληροφορία και μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, για να μπορέσουμε να μη χάσουμε τη τελείως τη σεζόν που έρχεται».

Διαφημίσεις