Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Στον αέρα το αφορολόγητο με «πλαστικό χρήμα»

Ακολούθησε μας

Στον αέρα παραμένει το μέτρο της διασύνδεσης του αφορολογήτου με αποδείξεις δαπανών μέσω «πλαστικού» χρήματος, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην γνωρίζουν ακόμη για το ποιες αποδείξεις θα πρέπει να μαζεύουν φέτος και με ποιον τρόπο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, είχε προαναγγείλει την κατάθεση διάταξης νόμου για τη διασύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις δαπανών και όπως έλεγαν τότε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κάθε δαπάνη του 2016 για να περνά στην εφορία θα πρέπει να έχει γίνει με «πλαστικό» χρήμα.

Ωστόσο, από τότε δεν έχει γίνει τίποτα, καθώς διάταξη νόμου στη Βουλή, με δικαιολογία τις καθυστερήσεις από την πλευρά των δανειστών, που δεν έχουν απαντήσει στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Άγνωστο ακόμη το τι θα γίνει με τις αποδείξεις του 2015

Την ίδια στιγμή δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο και αναφορικά με τις αποδείξεις του 2015. Τον περασμένο Δεκέμβριο πηγές του υπουργείου Οικονομικών είχαν προαναγγείλει την κατάθεση διάταξης νόμου για την υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων και στις νέες φορολογικές δηλώσεις, για να έρθουν στη συνέχεια και μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε να διαβεβαιώσουν ότι για την κατοχύρωση του αφορολογήτου δεν θα χρειαστεί οι υπόχρεοι να δηλώσουν φέτος αποδείξεις.

«Πρέπει να υπάρξει παράλληλη μείωση των προμηθειών των τραπεζών»

Σχετικά με το θέμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα, μίλησε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών της Π.Ε. Καβάλας, Νίκος Πατέλης, ο οποίος δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή όλα είναι στον αέρα. Στην ουσία κανείς δεν γνωρίζει αν θα χρειάζεται συλλογή αποδείξεων, γιατί για την χρήση του 2015 το αφορολόγητο του καθενός χτίζεται χωρίς αποδείξεις. Το οτιδήποτε θα ισχύσει για το 2016 θα το δούμε στο φορολογικό νομοσχέδιο που πιθανότατα θα εμφανιστεί στην Βουλή εντός του Φεβρουαρίου, λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων, ίσως και μαζί με το ασφαλιστικό. Η άποψή μου είναι ότι για να εφαρμοστεί καθ’ ολοκληρία η υποχρέωση χρήσης πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών θα πρέπει να υπάρξει με παράλληλη μείωση των προμηθειών από τις τράπεζες, καθώς οι επιχειρηματίες αντιδρούν. Αυτά που λένε κατά καιρούς με δηλώσεις τους κλπ. θα παρακαλούσα τους πολίτες να μην τα λαμβάνουν υπόψη αν δεν τα δούμε σε χαρτί. Με τα λόγια δυστυχώς παραπλανάται ο κόσμος. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να εμφανιστεί κάποιο νομοσχέδιο προς διαβούλευση απ’ ό,τι λένε».

«Όλοι να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις…»

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το τι θα ισχύει, ο κ. Πατέλης απάντησε: «Προτείνω οι πολίτες να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις για τα πάντα. Μόνο έτσι θα βοηθήσουμε και την ελληνική οικονομία και την τσέπη μας, καθώς αν όλοι πληρώνουμε αυτό που μας αναλογεί θα πληρώνουμε όλοι λιγότερο».

Πρόστιμα και φυλακίσεις αν…

Με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και το ένα εκατομμύριο ευρώ, κλείσιμο ως και έναν χρόνο και ως εξάμηνη φυλάκιση απειλούνται οι επιχειρηματίες που αρνούνται να δεχτούν κάρτα στις συναλλαγές ενώ διαθέτουν μηχάνημα POS, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όσους επιχειρηματίες δεν δέχονται κάρτες, θα ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και θα φτάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ!
– Επιβολή προστίμου από 1.500 ευρώ έως 1 εκ. Το ανώτατο ποσό του προστίμου διπλασιάζεται σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή 3 αποφάσεις επιβολής προστίμου.
– Κλείσιμο της επιχείρισης από 3 μήνες έως 1 χρόνο.
– Ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες.
– Η επιχείρηση υποχρεούται να απαντά εγγράφως σε καταγγελίες που υποβάλλονται στη Γ. Γ. Καταναλωτή αν δεν το κάνει κινδυνεύει με πρόστιμο 500-5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται έως τις 50.000 ευρώ!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα