Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Σε τροχιά… πανικού η αγορά της Καβάλας

Δεν υπάρχει καθόλου τουριστική κίνηση, μεγάλη μείωση του τζίρου και στην εστίαση

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Για πανωλεθρία στην τοπική αγορά, στην περίπτωση που δεν ανοίξουν άμεσα οι συνοριακοί σταθμοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κάνει λόγο ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «Ενήμερο», το αίτημα της τοπικής αγοράς γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό, από τη στιγμή που η κίνηση στα αμιγώς τουριστικά καταστήματα έχει πέσει κατακόρυφα, ξεπερνώντας σε ποσοστό το 90% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι!

«Δεν υπάρχει καθόλου τουριστική κίνηση στην Καβάλα! Μόνο ντόπιοι καταναλωτές. Υπάρχει μεγάλη μείωση τζίρου και στην εστίαση. Είναι τραγική η κατάσταση όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι…»

«Είμαστε πολύ χειρότερα απ’ ό,τι πριν από 20 μέρες, όσον αφορά το τουριστικό ρεύμα. Μιλάμε για πάνω από 90% πτώση σε καταστήματα που δουλεύουν αμιγώς με τουρίστες! Δεν υπάρχει καθόλου τουριστική κίνηση στην Καβάλα! Μόνο ντόπιοι καταναλωτές. Ιδιαίτερα από την προηγούμενη εβδομάδα και μετά που επιβλήθηκε στους τουρίστες που εισέρχονται από τον Προμαχώνα στη χώρα μας να φέρουν αρνητικό στον ιό πιστοποιητικό. Είναι προφανώς δυσβάσταχτο το κόστος για τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες από όπου περιμέναμε κόσμο και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη μείωση τζίρου και στην εστίαση. Είναι τραγική η κατάσταση όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι και μάλιστα για μια περίοδο που είχαμε μεγάλες προσδοκίες. Έγινε ήδη πολύ μεγάλη ζημιά, τα ξενοδοχεία έχουν συνεχώς ακυρώσεις και μόνο. Δεν έχουν νέες κρατήσεις και κάποιες που γίνονται, μια εβδομάδα πριν υπάρχει ακύρωση και τελικά δεν έρχονται», επισημαίνει με έμφαση ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Αρχίζουν και μπαίνουν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό μας μήπως τελικά έγινε όλη αυτή η ιστορία, προκειμένου να ευνοηθεί η νότια Ελλάδα…»

Παράλληλα, ο Γιάννης Κελγιώργης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το μη άνοιγμα των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Προκαλεί εντύπωση ότι οι Βαλκάνιοι επισκέπτες μας, μπορούν αεροπορικώς να μπουν στη χώρα μας χωρίς πιστοποιητικό και αρχίζουν και μπαίνουν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό μας μήπως τελικά έγινε όλη αυτή η ιστορία, προκειμένου να ευνοηθεί η νότια Ελλάδα που ξέραμε ότι θα πληγεί περισσότερο λόγω του αεροπορικού τουρισμού. Δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμη η Νυμφαία και η Εξοχή, από τη στιγμή που υπάρχουν τα πιστοποιητικά! Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί καλείται ένας Ρουμάνος να κάνει 450 χιλιόμετρα επιπλέον. Επιμένουμε στο αίτημα μας, ιδιαίτερα τώρα που έχει επιβληθεί το τεστ και μπορούμε να ελέγξουμε αν κάποιος τουρίστας είναι θετικός ή αρνητικός στον ιό».

«Αν δεν ανοίξουν οι συνοριακοί σταθμοί θα μιλάμε για μια πανωλεθρία που θα συμβεί στην περιοχή μας και στην τοπική αγορά. Δεν θα έχουμε καθόλου καλό Αύγουστο»

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία πλέον από τη μεριά της πολιτείας. Έπρεπε οι συνοριακοί σταθμοί να ανοίξουν όλοι και άμεσα. Όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι, για να διευκολυνθεί ο Βαλκάνιος τουρίστας. Αν δεν ανοίξουν οι συνοριακοί σταθμοί θα μιλάμε για μια πανωλεθρία που θα συμβεί στην περιοχή μας και στην τοπική αγορά. Δεν θα έχουμε καθόλου καλό Αύγουστο, μιας και ο Ιούλιος τελειώνει σε λίγο. Δεν θα αλλάξει τίποτα, θα πάμε χειρότερα, ευνοώντας πάντα τη νότια Ελλάδα. Είμαι σαφής και κατηγορηματικός σε αυτό», συμπληρώνει σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων αν και κινήθηκε πολύ καλύτερα από την προπροηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο σε ένα ποσοστό 30% με 50% είναι πιο κάτω σε σχέση με την περσινή χρονιά για τα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης…»

Τέλος, ερωτηθείς για το πως κύλησε η πρώτη εβδομάδα των θερινών εκπτώσεων, αλλά και η Κυριακή (19/7), στην οποία κάποια από τα τοπικά καταστήματα άνοιξαν, ο Γιάννης Κελγιώργης απάντησε: «Ήταν μια αδιάφορη Κυριακή με υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή όμως κίνηση για τα καταστήματα! Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων αν και κινήθηκε πολύ καλύτερα από την προπροηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο σε ένα ποσοστό 30% με 50% είναι πιο κάτω σε σχέση με την περσινή χρονιά για τα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης και όπως προανέφερα με πάνω από 90% πτώση για τα αμιγώς τουριστικά καταστήματα. Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν με τα ποσοστά έκπτωσης να είναι μεγάλα. Μη ξεχνάμε ότι προηγήθηκε ένα lock down 50 και πλέον ημερών που δημιούργησε ένα αποθεματικό προϊόντων στα καταστήματα, επιταγές που τρέχουν και το μόνο που ενδιαφέρει έναν επιχειρηματία πλέον είναι ο τζίρος κι όχι η κερδοφορία. Οπότε η εκπτωτική περίοδος ξεκινά με τη σκέψη να ρευστοποιήσει για να καλύψει τις πολύ μεγάλες υποχρεώσεις που έχουν μαζευτεί και οι οποίες θα είναι ακόμη πιο πολλές, ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα μέχρι και τον Σεπτέμβριο».

Διαφημίσεις