Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Πρωτοφανής η πτώση του τζίρου στην αγορά τον Σεπτέμβριο

Γιάννης Κελγιώργης: Ευελπιστούμε σε μια καλύτερη εικόνα τον Οκτώβριο, η μη επιστρεπτέα προκαταβολή θα είναι μια τονωτική ένεση για όλους

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Ο Σεπτέμβριος ήταν για την αγορά της Καβάλας, ένας μήνας που δεν είχε προηγούμενο! Ένας μήνας με πολύ μεγάλη πτώση στους τζίρους των τοπικών καταστημάτων. Φάνηκε ξεκάθαρα η παντελής απουσία τουριστών, αλλά και το ότι επηρεάστηκε πολύ ο ντόπιος καταναλωτής από την πανδημία».

Τα παραπάνω υπογράμμισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, ο οποίος έκανε τον απολογισμό του προηγούμενου μήνα, που σε ποσοστά, κατά μέσο όρο, ήταν 60% πιο κάτω από αυτόν του 2019.

«Οι πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου εμφανίζουν μια λίγο διαφορετική εικόνα. Οι καταναλωτές βλέπουν, ειδικά για ένδυση και υπόδηση, τι τους λείπει κι αρχίζουν κάποιες διερευνητικές ερωτήσεις…»

Αναφορικά με τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου και την εικόνα που αφήνουν αυτές στην τοπική αγορά, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, επισήμανε: «Οι πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου εμφανίζουν μια λίγο διαφορετική εικόνα. Οι καταναλωτές βλέπουν, ειδικά για ένδυση και υπόδηση, τι τους λείπει κι αρχίζουν κάποιες διερευνητικές ερωτήσεις. Αυτό βέβαια ακόμη δεν μετουσιώνεται σε αγορές, καθώς ο καιρός είναι ακόμη ζεστός. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα από αυτή του Σεπτεμβρίου, ο οποίος είναι μη ξεχνάμε και ο μήνας των σχολείων και των φροντιστηρίων. Τώρα που τέλειωσαν οι αγορές για τα σχολικά και επειδή σιγά σιγά θα αλλάξουν και οι καιρικές συνθήκες, αλλά και επειδή υγειονομικά η περιοχή μας είναι σε καλό σημείο, μιας και τα κρούσματα είναι ελάχιστα, τουλάχιστον προς το παρόν, νομίζω ότι θα πάμε κάπως καλύτερα».

«Η μη επιστρεπτέα προκαταβολή θα είναι μια τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες περίμεναν πως και πως αυτού του είδους τη χρηματοδότηση»

Ο Γιάννης Κελγιώργης ρωτήθηκε και για πόσο σημαντικό είναι το θέμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής προς τις τοπικές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι επίσημες ανακοινώσεις για την οποία αναμένονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Στην απάντησή του σημείωσε: «Εννοείται ότι θα είναι μια τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες περίμεναν πως και πως αυτού του είδους τη χρηματοδότηση. Ευελπιστούμε για το καλύτερο. Τα χρήματα αυτά θα τονώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη άλλων Περιφερειών, όπου εξαιρούνται οι ατομικές επιχειρήσεις και οι πολύ μικρές. Πολλές επιχειρήσεις της Καβάλας και της Π.Α.Μ.Θ. είναι ατομικές, οπότε πρέπει να διευρυνθεί ο κύκλος των δικαιούχων και περιμένουμε με ανυπομονησία τις ανακοινώσεις του περιφερειάρχη».

Εν αναμονή ικανοποίησης των αιτημάτων του εμπορικού κόσμου από την Κυβέρνηση – Ζητάμε να υπάρξει μια 4η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία θα είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ίσως και το μοναδικό, για μια μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση…»

Τέλος, αναφορικά με τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου προς την Κυβέρνηση, κι αν αυτά βρίσκονται σε κάποια καλύτερη φάση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ο Γιάννης Κελγιώργης τόνισε: «Ζητήσαμε κάποια πράγματα, όσον αφορά την ελάφρυνση της φορολογίας, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της εισφοράς αλληλεγγύης κι όλα όσα έχουν εξαγγελθεί να γίνουν επιτέλους πράξη. Φυσικά εκείνο που επίσης ζητάμε είναι να υπάρξει μια 4η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία θα είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ίσως και το μοναδικό, για μια μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση».

spot_img

Διαφημίσεις