Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Πάρης Παρασχούδης: Δεν ξέρουμε αν θα βγούμε τελικά από την… εντατική

«Αβεβαιότητα που κυριαρχεί στον ξενοδοχειακό κλάδο, υπάρχουν και ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν καθόλου»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Βαδίζουμε πραγματικά στα τυφλά! Είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη. Όπως ένας ασθενής στην εντατική. Ο γιατρός, μας λέει ότι είναι σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Αυτή τη στιγμή έτσι είμαστε! Σταθερά κρίσιμα! Δεν ξέρουμε αν θα «ξυπνήσουμε» κι αν θα βγούμε τελικά από την… εντατική, αν θα «ζήσουμε» ή όχι!».

Αυτά αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, περιγράφοντας με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στον ξενοδοχειακό κλάδο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της επόμενης ημέρας μετά το άνοιγμα των εν λόγω επιχειρήσεων από την 1η Ιουνίου.

«Το να επιτραπεί να ανοίξουν τα ξενοδοχεία δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία. Υπάρχουν και ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν καθόλου, τόσο τα εποχικής λειτουργίας όσο και τα 12μηνης διάρκειας»

«Απ’ όσο είμαι σε θέση να ξέρω, οι ξενοδόχοι των πόλεων λένε ότι δεν θα ήθελαν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους από 1η Ιουνίου, γιατί δεν θα υπάρχει πελατεία για να ανοίξουν. Οπότε προτιμούν την ασφάλεια της «χειμέριας νάρκης», όπως τη λέω εγώ. Όταν θα «ξυπνήσουμε» απ’ όλη αυτή την κατάσταση, δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το περιβάλλον γύρω μας κι αν θα είναι χειμώνας ακόμη ή καλοκαίρι. Κανένας δεν θέλει να «ξυπνήσει», αλλά να «κοιμόμαστε» στην ασφάλεια της «χειμέριας νάρκης». Το να επιτραπεί να ανοίξουν τα ξενοδοχεία δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία. Υπάρχουν και ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν καθόλου, τόσο τα εποχικής λειτουργίας όσο και τα 12μηνης διάρκειας», αναφέρει σχετικά ο κ. Παρασχούδης.

«Θα χρειαστούν κάποιες συμφωνίες διακρατικές για το πως θα γίνει και πότε το άνοιγμα των συνόρων»

«Στη Θάσο πολλοί πιστεύουν ότι ίσως να μην έχουν μεγάλο πρόβλημα, όπως στη νότια Ελλάδα όπου η μεταφορά των τουριστών γίνεται αεροπορικώς, ενώ εδώ βασίζονται στους επισκέπτες από τα Βαλκάνια. Όμως υπάρχουν παράγοντες που δεν ξέρουμε αν θα έχουν λυθεί, όπως είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο ασφάλειας που το περιμένουμε πως και πως. Θα ξέρουμε πόσοι θα μπαίνουν στα πλοία, τι διασφαλίσεις θα χρειάζονται γενικότερα, αν θα ανοίξουν τα σύνορα οι άλλες χώρες κλπ; Κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της πότε θα ανοίξει τα σύνορά της. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει η Βουλγαρία, η οποία αν δεν ανοίξει τα σύνορα θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, αφού ούτε οι Ρουμάνοι θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα κι άρα στο νησί μας. Επομένως θα χρειαστούν κάποιες συμφωνίες διακρατικές για το πως θα γίνει και πότε το άνοιγμα των συνόρων», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

«Το καλό σενάριο να έχουμε ένα 30% της κίνησης της περσινής χρονιάς, δεν είναι ικανοποιητικό για να κρατήσει την τουριστική οικονομία του νησιού ζωντανή…»

Σε σχέση με το αν θα πραγματοποιηθούν πτήσεις με τελικό προορισμό τη Θάσο, ο κ. Παρασχούδης υπογραμμίζει: «Πτήσεις τσάρτερ πολύ δύσκολα θα έχουμε, γιατί δεν βλέπω ότι θα πετάξουν τα αεροπλάνα. Είναι χαμένη η χρονιά θεωρώ. Το καλό σενάριο να έχουμε ένα 30% της κίνησης της περσινής χρονιάς, δεν είναι ικανοποιητικό για να κρατήσει την τουριστική οικονομία του νησιού ζωντανή. Δεν είναι αρκετό. Δεν θέλω καν να συζητώ για το κακό σενάριο που θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα. Δηλαδή να ανοίξουμε τα σύνορα να μας έρθουν περιστατικά του ιού και να δυσφημίσουμε την περιοχή μας κάνοντας χειρότερα τα πράγματα. Πρέπει να έχουμε τον νου και το βλέμμα μας στην επόμενη χρονιά πλέον».

«Ο εσωτερικός τουρισμός είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι. Ο κόσμος θα έχει πολλές σκοτούρες για να θέλει να κάνει διακοπές»

Αναφορικά τέλος με το αν θα μπορέσει να βοηθήσει κάπως την κατάσταση ο εσωτερικός τουρισμός, ο κ. Παρασχούδης τονίζει: «Είναι εφικτό να γίνει, αλλά δεν επαρκεί. Ο εσωτερικός τουρισμός είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι. Ο κόσμος θα έχει πολλές σκοτούρες για να θέλει να κάνει διακοπές. Επίσης θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής στους προορισμούς που θα πάει και συνήθως αισθάνεται πιο ασφαλής να πάει σε έναν φίλο, συγγενή ή στο χωριό του να περάσει πιο ήσυχα. Πρέπει να περιμένουμε το χειρότερο για να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε και δεύτερον να μην έχουμε ευσεβείς πόθους που θα μας δημιουργήσουν ένα κλίμα ανασφάλειας την επόμενη μέρα».

Διαφημίσεις