Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ξεκάθαρα… τραγική η εικόνα του τουρισμού

Ημέρα:

Ξεκάθαρη είναι πλέον η εικόνα για την πορεία του τουρισμού στο νησί της Θάσου το φετινό καλοκαίρι και δυστυχώς η εικόνα αυτή, σύμφωνα με την περιφερειακή σύμβουλο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μαρία Πολυμέρου, είναι η χειρότερη που θα μπορούσε να υπάρχει.

Επαγγελματίας του τουρισμού, μιας και είναι ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου Mermaid Travel και αντιπρόσωπος της TUI στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., η Μαρία Πολυμέρου, με δηλώσεις της στον «Ενήμερο», περιέγραψε ως τραγική την κατάσταση που έζησε το φετινό καλοκαίρι το νησί της Θάσου, υπογραμμίζοντας μάλιστα με έμφαση, ότι αν η κατάσταση αυτή επαναληφθεί και το 2021, τότε η καταστροφή θα είναι ολική για τον τουριστικό κλάδο και φυσικά γενικότερα για την τοπική οικονομία.

«Είτε μιλάμε για τον οργανωμένο τουρισμό μέσω των γραφείων, είτε πρόκειται για τον ατομικό τουρισμό, η πτώση είναι τεράστια και ως προς τις αφίξεις των πελατών και ως προς τον τζίρο των επιχειρήσεων…»

«Δυστυχώς, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί πλέον είναι ξεκάθαρη και δείχνει ότι η κατάσταση που ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι ήταν τραγική. Είτε μιλάμε για τον οργανωμένο τουρισμό μέσω των γραφείων, είτε πρόκειται για τον ατομικό τουρισμό, η πτώση είναι τεράστια και ως προς τις αφίξεις των πελατών και ως προς τον τζίρο των επιχειρήσεων. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα, ίσως θα μπορούσαν όμως να είναι. Μιλάμε για πρωτόγνωρες και περίεργες καταστάσεις και για κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο σε τέτοιο βαθμό. Από κάποια στιγμή και μετά η κατάσταση δεν μπορούσε να σωθεί! Μετά και την επιβολή του ωραρίου για τα καταστήματα άρχισε ένας κατήφορος που δεν σταμάτησε»,  ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της η κ. Πολυμέρου. Ωστόσο, στάθηκε και σε μια καλή είδηση, που αφορά το γεγονός ότι σε σχέση με τα φετινά δεδομένα ο Σεπτέμβριος στο πρώτο δεκαπενθήμερο του κινήθηκε αρκετά καλά.

«Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί, τους ξενοδόχους, τους ανθρώπους στην εστίαση και τα τουριστικά γραφεία, οι οποίοι άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους, ρίσκαραν στην ουσία»

Η Μαρία Πολυμέρου, στο πλαίσιο των όσων δήλωσε στον «Ενήμερο», εξήρε τη μεγάλη προσπάθεια των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου σημειώνοντας σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί, τους ξενοδόχους, τους ανθρώπους στην εστίαση και τα τουριστικά γραφεία, οι οποίοι άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους, ρίσκαραν στην ουσία. Δεν μιλάμε για κέρδος, αφού όλες οι επιχειρήσεις είναι στο «κόκκινο». Στήριξαν προμηθευτές και προσωπικό και ήξεραν από την αρχή ότι η χρονιά θα κλείσει με ζημιά κι όμως άνοιξαν, έκαναν καλό στο νησί. Δεν ακούστηκε πουθενά ότι η Θάσος ήταν «κλειστή», τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα κι αυτό φάνηκε στο αποτέλεσμα. Το νησί ήταν και είναι «καθαρό» από κρούσματα και τους αξίζουν όλους πολλά συγχαρητήρια».

Καλά πηγαίνουν οι προκρατήσεις και τα συμβόλαια για το 2021, αλλά…

 Ερωτηθείσα αναφορικά με την πορεία των συμφωνιών και των προκρατήσεων σε σχέση με το 2021, η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη, απάντησε: «Μιλώντας με στοιχεία για τις συμβάσεις που έχουν γίνει για του χρόνου, τόσο από το δικό μας γραφείο, όσο και από αυτά των συναδέλφων, προκύπτει ότι έχουν κάνει κανονικά τα συμβόλαια τους οι tour operators για το 2021, έχουν ξεκινήσει οι προκρατήσεις, οι οποίες πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τον τομέα της κρουαζιέρας που προσωπικά με απασχολεί, γιατί υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, καθώς μιλάμε για πελάτες άλλου οικονομικού επιπέδου. Κι ενώ μέχρι τέλος Αυγούστου είχαν ακυρωθεί τα κρουαζιερόπλοια με προορισμό την Καβάλα, εντούτοις στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στην Καβάλα ένα κρουαζιερόπλοιο κι ελπίζουμε να συμβεί το ίδιο και με τα πλοία που επρόκειτο να μας επισκεφθούν Οκτώβριο και Δεκέμβριο. Όλα αυτά είναι στοιχεία που κανονικά θα έπρεπε να μας είχαν βάλει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας. Όμως μετά από το καλοκαίρι που βιώσαμε κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον».

Πτώση 85% για τον οργανωμένο τουρισμό στο νησί από… αέρος! Στο 65% η μείωση της κίνησης για τις ναυτιλιακές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Πολυμέρου, η πτώση της κίνησης στο αεροδρόμιο της Καβάλας, όσον αφορά τον οργανωμένο τουρισμό έφτασε στο 85% για το νησί, ενώ και από τις ναυτιλιακές εταιρείες η πτώση διαμορφώθηκε στο 65% τουλάχιστον!

«Θα υπάρχει πιστεύω κάποια ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, γιατί αν επαναληφθούν για μια ακόμη τουριστική περίοδο αυτά τα νούμερα θα έχουμε ολική καταστροφή. Πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν. Δεν μπορεί η οικονομία να αντέξει μια τέτοια χρονιά», επισήμανε χαρακτηριστικά η περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σκληρή κριτική στην διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κι αν υπήρξε κάποια στήριξη στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, η κ. Πολυμέρου ανέφερε: «Το απόλυτο τίποτα! Δεν έγινε καμιά προσπάθεια στήριξης όλο το καλοκαίρι και δεν βλέπω να γίνεται τίποτα, δυστυχώς! Το λέω με λύπη και ως επαγγελματίας. Τίποτα δεν γίνεται για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Θαυμάζω άλλες Περιφέρειες, όπως αυτήν της Κεντρικής Μακεδονίας, με την εφαρμογή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, μέτρο που ακολουθούν άλλες δύο Περιφέρειες, Θεσσαλίας και Κρήτης. Γιατί να μην ήμασταν κι εμείς πρωτοπόροι; Αν όχι πρωτοπόροι γιατί να μην ακολουθήσουμε κάτι παρόμοιο; Είναι πολύ άδικο για όλους αυτούς που προσπάθησαν όλο το καλοκαίρι να κρατήσουν το επίπεδο του τουρισμού έχοντας υποστεί τρομερές ζημιές. Νιώθουν αυτή τη στιγμή ότι απλά παλεύουν μόνοι τους! Μέσα στο χειμώνα πέρασε από το περιφερειακό συμβούλιο ένα τουριστικό πρόγραμμα προβολής. Δεν θα έπρεπε να γίνει κάποια αλλαγή σε αυτό μετά τα όσα βιώσαμε; Δεν έχει έρθει τίποτα ούτε για συζήτηση. Δεν θα μιλήσω καν για άστοχες συζητήσεις που έγιναν το καλοκαίρι για τις αφίξεις και ποια περιοχή «σώθηκε» από πλευράς τουρισμού, δεν αξίζει τον κόπο. Υπάρχει γενικότερα απογοήτευση. Αν είχε γίνει κάτι θετικό και ως επαγγελματίας και ως αιρετός θα το χειροκροτούσα και δεν θα είχα θέμα να το δηλώσω δημόσια. Από τη στιγμή που δεν έγινε κάτι, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την πικρία μου».

Καλή η συνεργασία με τον Δήμο Θάσου

Σε ερώτηση τέλος, για το αν υπάρχουν προτάσεις επί του τουρισμού και της ανακούφισης των επαγγελματιών του κλάδου εκ μέρους της «Περιφερειακής Σύνθεσης», αλλά και για το αν υπάρχει συνεργασία της ίδιας ως περιφερειακής συμβούλου με τον Δήμο Θάσου, η Μαρία Πολυμέρου απάντησε: «Προτάσεις υπάρχουν αλλά δεν μας έχουν ζητηθεί ποτέ από τη διοίκηση της Π.Α.Μ.Θ. Πολύ σύντομα θα φανούν οι προτάσεις από την παράταξή μας. Ελπίζω να υπάρχουν και ανοιχτά αυτιά για να τις ακούσουν! Με τον Δήμο Θάσου έχω άριστη συνεργασία. Υπάρχουν συζητήσεις, ενημερώσεις και κάποια πλάνα σε προτάσεις που έχουν γίνει και θα φανούν σύντομα κάποια πράγματα».

Είμαστε ΧΟΡΗΓΟΙ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την επιδότηση ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν οι επαγγελματίες

Τα 800 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί δεν εγκρίθηκαν...

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη / Πρεμιέρα στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Στις 11 σωζόμενες κωμωδίες του...

Το 25% του ΑΕΠ της Καβάλας καλύπτεται από τον τουρισμό

Κορίνα Γανίτου: Οι δυνατότητες που προσφέρει η πόλη μας...

86χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα στο Ραχώνι Θάσου

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

Γιορτή Καλαμποκιού στους Αντιφιλίππους

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αντιφιλίππων σας προσκαλεί στην...

Έκαναν αγορές με πλαστά 50αρικα σε Καβάλα και Δράμα

Συνελήφθησαν την Πέμπτη (11-7-2024) το μεσημέρι στη Δράμα, από...