Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Με το κλείσιμο της εστίασης ανοίγει ο «Ασκός του Αιόλου»

Μάρκος Δέμπας: «Η Ευρώπη να βοηθήσει ενεργά με την έκδοση νέου χρήματος, προκειμένου πραγματικά να δούμε ρευστότητα στις επιχειρήσεις και όχι με μετάθεση υποχρεώσεων...»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Με τη μορφή του ντόμινο θα επηρεαστούν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι από το κλείσιμο της Εστίασης για έναν μήνα, εκτιμά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Μιλώντας στον «Ενήμερο», ο κ. Δέμπας, επισημαίνει ότι πλέον έχει ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα πολλές επιχειρήσεις της Περιφερειακής μας Ενότητας να μην καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

«Έχουμε μία κατάσταση ασφυκτική και φυσικά τον κίνδυνο ενός γενικού lockdown όπως αποφασίστηκε για την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Αν κάτι τέτοιο γίνει και σε μας νομίζω ότι θα είναι η πλήρης καταστροφή, γιατί η τοπική οικονομία δεν αντέχει σε καμία περίπτωση…»

«Τελικά δεν καταφέραμε να αποφύγουμε ένα μίνι lockdown. Η Εστίαση είναι από τους κλάδους που πραγματικά στήριζαν και στηρίζουν την οικονομία όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ο κλάδος που μαζί με τον Τουρισμό είναι αλληλένδετοι. Σε λειτουργία πλέον μένει το εμπόριο και φυσικά οι βιοτεχνικές και οι μεταποιητικές μονάδες που έχουν όμως και αυτές ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, με την έννοια ότι υπάρχει μία τέτοια κρίση που ακόμη και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις σε αυτή τη φάση δυσκολεύονται να πάρουν μία ανάσα. Αυτό σημαίνει επομένως ότι έχουμε μία κατάσταση ασφυκτική και φυσικά τον κίνδυνο ενός γενικού lockdown όπως αποφασίστηκε για την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Αν κάτι τέτοιο γίνει και σε μας νομίζω ότι θα είναι η πλήρης καταστροφή, γιατί η τοπική οικονομία δεν αντέχει σε καμία περίπτωση. Δεν αντέχει καν το μερικό lockdown που έχει ανακοινωθεί», σημειώνει αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Δέμπας.

«Θα πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών»

«Πολλές επιχειρήσεις δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουν να ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα! Χάνονται χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, καθώς η εστίαση έχει πολύ κόσμο που δουλεύει σε αυτήν και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε μία άδεια ειδικού σκοπού, κάτι που όμως δεν είναι αρκετό για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις οικογένειες και τις υποχρεώσεις τους. Φυσικά το μεγάλο ζητούμενο είναι το πώς θα επιζήσουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Δεν θέλουν ένα επίδομα ή ένα φιλοδώρημα! Έχουν δημιουργήσει πολλές υποχρεώσεις και τα έξοδα σε ενοίκια, σε ρεύμα και γενικότερα σε πρώτες ύλες που έχουν προμηθευτεί συνεχίζουν να υπάρχουν. Νομίζω ότι δεν μπορούν με κάποια επιδόματα να καλύψουν αυτά τα έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών. Προτείνω συνεχώς ότι θα πρέπει να υπάρχει μία πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης άτοκα, με μία πολύ μεγάλη περίοδο χάριτος, ώστε αυτές οι επιχειρήσεις, ευχόμαστε μέσα στα Χριστούγεννα, να μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι και να πληρώσουν τις προηγούμενες υποχρεώσεις, αλλά και αυτές που θα προκύψουν στη συνέχεια», συμπληρώνει στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Θα πρέπει να βελτιωθούν και να απλοποιηθούν οι όροι για την επιστρεπτέα προκαταβολή»

Σχετικά με το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο Μάρκος Δέμπας υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να βελτιωθούν και να απλοποιηθούν καθώς λόγω του ότι υπάρχει ένας περίεργος αλγόριθμος δημιουργούνται περισσότερα εμπόδια στους επαγγελματίες που θέλουν να τη λάβουν.

«Η κρίση έχει χτυπήσει το σύνολο των επιχειρήσεων και θα πρέπει ακόμη και αυτοί οι αλγόριθμοι, κλειδάριθμοι ή μαθηματικοί τύποι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να είναι πιο απλοί και οι πολλές διαδικασίες να εξαλειφθούν, ώστε οι πιο πολλές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρήμα και φυσικά να «τρέξει» το κομμάτι των μικροπιστώσεων που αφορά μέχρι και πόσα 25.000 ευρώ άτοκα και με μεγάλη περίοδο χάριτος, το οποίο ακόμη δεν έχει ψηφιστεί κι άρα δεν έχει προχωρήσει. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει και αυτό σύντομα για να δούμε μια καλύτερη κατάσταση στην οικονομία», αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Ο κόσμος της εστίασης στην Καβάλα είναι απογοητευμένος, είναι κουρασμένος, διότι είναι ο κλάδος χτυπήθηκε αλύπητα από την πρώτη στιγμή…»

Ερωτηθείς για την εικόνα που έχει από τους ανθρώπους της εστίασης στην περιοχή μας και πως αντέδρασαν αυτοί στο κλείσιμο των καταστημάτων τους για έναν μήνα, ο Μάρκος Δέμπας απαντά: «Ο κόσμος της εστίασης στην Καβάλα είναι απογοητευμένος, είναι κουρασμένος, διότι είναι ο κλάδος χτυπήθηκε αλύπητα από την πρώτη στιγμή. Έκλεισαν πρώτοι, άνοιξαν τελευταίοι, κλείνουν και πάλι πρώτοι και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια. Είναι ένας κλάδος που θα μπορούσε να λειτουργήσει με τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, με τις μάσκες, με τις αποστάσεις, με τα τέσσερα άτομα ανά τραπέζι. Δεν είμαστε όμως εμείς οι ειδικοί. Η υγειονομική κρίση υπερέχει σίγουρα, η υγεία είναι πάνω από όλα, είναι το υπέρτατο αγαθό. Όμως δυστυχώς, η κρίση αυτή θα δημιουργήσει σοβαρότατα οικονομικά ζητήματα. Οι επιχειρήσεις εστίασης είναι πάνω από 1.500 στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου. Πραγματικά από την Τρίτη (3/11) θα είναι σε μία πολύ δύσκολη θέση και κατάσταση και εδώ επιμένω ότι ναι μεν υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζόμενους, αλλά πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη αντίστοιχα και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα αναγκάστηκαν να βγάλουν ακόμη και από τα αποθεματικά που είχαν για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Άρα συνεχίζεται μία κρίση και αυτά τα αποθεματικά στερεύουν, για αυτό θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα με ποσά που θα δώσουν μία ανάσα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα».

«Η Ευρώπη να βοηθήσει ενεργά με την έκδοση νέου χρήματος, προκειμένου πραγματικά να δούμε ρευστότητα στις επιχειρήσεις και όχι με μετάθεση υποχρεώσεων…»

«Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ότι θα αποδώσουν κάπως τα μέτρα. Φοβάμαι ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και θα δούμε να επηρεάζονται κι άλλοι κλάδοι γιατί όταν κλείνει η εστίαση επηρεάζεται ο πρωτογενής τομέας και τα προϊόντα που δίνουν οι άνθρωποι αυτοί στους επιχειρηματίες της εστίασης. Επίσης θα έχουμε πρόβλημα γενικότερα στην αλυσίδα της τροφοδοσίας, τα εισοδήματα θα μειωθούν δραματικά, κανείς δεν θα ξοδεύει χρήμα για ένδυση και υπόδηση και επομένως θα πληγεί και το εμπόριο σύντομα! Είμαστε μια μεγάλη αλυσίδα και βλέπω ένα φαινόμενο ντόμινο στην οικονομία. Εάν δεν βρεθεί ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο θα πρέπει να ανοίξει η ίδια η Ευρώπη τα χρηματοκιβώτια της για να βοηθήσει ενεργά με την έκδοση νέου χρήματος, προκειμένου πραγματικά να δούμε ρευστότητα στις επιχειρήσεις και όχι με μετάθεση υποχρεώσεων τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2021 γιατί θα τα βρούμε όλα αυτά μπροστά μας», αναφέρει καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Μάρκος Δέμπας.

spot_img

Διαφημίσεις