Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Μαύρες μέρες περιμένει πλέον η τοπική αγορά

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες για τον οδικό τουρισμό, έρχονται λουκέτα το επόμενο διάστημα

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

«Μαύρες» μέρες για την τοπική αγορά, «βλέπει» για το επόμενο διάστημα ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, με δεδομένη πλέον την άσχημη πορεία που είχαν οι φετινές θερινές εκπτώσεις.

«Μέχρι τώρα είχαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά κι ένα ακόμη πιο δύσκολο καλοκαίρι, ιδιαίτερα για περιοχές που βασίζονται στον τουρισμό και προσδοκούν πολλά από αυτόν. Αποδείχθηκε φέτος ότι η υπεραξία του τουρισμού έλειπε από την περιοχή μας», αναφέρει μιλώντας στον «Ενήμερο» ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ.

«Πιστεύαμε ότι δεν θα πληττόμασταν τόσο λόγω του οδικού τουρισμού, αλλά τελικά δεν συνέβη αυτό…»

«Μιλάμε για μια μεσοσταθμική πτώση της τάξης του 50% στις επιχειρήσεις που δουλεύουν με Έλληνες καταναλωτές και για όσους δουλεύουν αμιγώς με τους τουρίστες η πτώση διαμορφώνεται μεταξύ 80% με 90%. Στην Καβάλα κινηθήκαμε με Έλληνες. Ξεκίνησε δειλά δειλά ο τουρισμός με το άνοιγμα των συνόρων, όμως με την επιβολή του τεστ και το κλείσιμο των πυλών εισόδου, αυτομάτως υπήρξε κάμψη στην τουριστική κίνηση και σε έναν μηδενισμό από τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, κατάσταση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Πιστεύαμε ότι δεν θα πληττόμασταν τόσο λόγω του οδικού τουρισμού, αλλά τελικά δεν συνέβη αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κελγιώργης.

«Η αγορά πλέον δεν περιμένει τίποτα. Με δεδομένο ότι δεν πήγε καθόλου καλά η τουριστική κίνηση τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα από τον Σεπτέμβριο, θα έχουμε λουκέτα αν όχι μέσα στον μήνα από τον Οκτώβριο…»

«Όσον αφορά τις θερινές εκπτώσεις η κίνηση ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι από 40% μέχρι 50%, καθώς δεν είχαμε τίποτα σχεδόν από τουρίστες. Από τα 100 ευρώ τζίρο τα 2 με 3 ήταν από τουρίστες ή και καθόλου. Η αγορά πλέον δεν περιμένει τίποτα. Τώρα αρχίζουν δυστυχώς τα δύσκολα. Το είχαμε επισημάνει από τον Μάρτιο που κλείσαμε λόγω καραντίνας με πολλά έγγραφά μας προς την κεντρική εξουσία για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι δεν πήγε καθόλου καλά η τουριστική κίνηση τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα από τον Σεπτέμβριο, θα έχουμε λουκέτα αν όχι μέσα στον μήνα από τον Οκτώβριο. Ήδη δειλά δειλά κάποια καταστήματα τερματίζουν την λειτουργία τους δυστυχώς. Παραδοσιακές επιχειρήσεις πολλών ετών κινδυνεύουν με κλείσιμο και πολλές δεν έχουν να περιμένουν τίποτα», τονίζει με έμφαση στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Γιάννης Κελγιώργης.

«Η οικονομία χρειάζεται λύσεις όσο ο… ασθενής είναι σε ελαφριά μορφή. Όσο η κατάσταση χειροτερεύει δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Γι’ αυτό ζητάμε άμεσα λύσεις»

Παράλληλα, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλα επισημαίνει ότι «η οικονομία χρειάζεται λύσεις όσο ο …ασθενής είναι σε ελαφριά μορφή. Όσο η κατάσταση χειροτερεύει δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Γι’ αυτό ζητάμε άμεσα λύσεις».

Ο κ. Κελγιώργης αναφέρθηκε και στην επιστολή που έστειλε ο Ε.Σ.Κ., πρώτος από όλους τους φορείς της Περιφέρειας, στον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., σημειώνοντας σχετικά: «Καταθέσαμε επιστολή στον περιφερειάρχη, τον κ. Μέτιο, ορμώμενοι από τις ενέργειες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστα, καθώς αδιάθετα χρήματα από το ΕΣΠΑ διατίθενται προς ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα δοθούν χωρίς επιστροφή από 5.000 ως 50.000 ευρώ, μια εξαιρετική απόφαση που θα ενισχύσει το επιχειρείν της περιοχής του. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι δίπλα μας. Αν θωρακιστούν με αυτά τα χρήματα θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τις δικές μας, οι οποίες παλεύουν να κρατηθούν. Στείλαμε αυτήν την επιστολή με την οποία ζητάμε άμεσα να τρέξουν οι διαδικασίες να γίνει το ίδιο και με εμάς. Το κάναμε πρώτοι από όλους τους φορείς σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Διαφημίσεις